Zrenjanin- Na konferenciji za medije, održanoj danas ispred Gradske kuće, obratio se Dejan Janjić, aktivista iz Zrenjanina i najavio blokadu puta kod Linglonga.

„Prethodne subote na protestu protiv nasilja u Zrenjaninu
okupio se veliki broj građana. Protestna šetnja je završena jednosatnom blokadom gradske magistrale, kao najava novih radikalnih mera, a sve zbog ignorisanja zahteva protesta od strane vlasti.
Ove subote, prvog jula, Zrenjaninci će se okupiti u 18 časova kod kružnog toka na putu za Beograd, pored fabrike Linglong.
Kompanija Linglong od kada je došla u Zrenjanin postala je sinonim za nasilje u gotovo svim mogućim oblastima, počevši od:
-Nasilja nad pravnim poretkom i institucijama Republike
Srbije, a na osnovu nelegalnog početka izgradnje objekata
bez potrebnih dozvola;
– Preko nasilja nad novinarima koji su fizički sprečavani da izveštavaju sa lica mesta;
-Sve do onog najbitnijeg, a to je nasilje nad radnicima, koji su izloženi izuzetno teškim uslovima rada, nehumanim smeštajem za radnike iz inostranstva i čestim povredama na radnom mestu.

Nažalost, pre tri nedelje se tokom rada u fabrici Linglong teško povredio naš sugrađanin koji je još uvek u veoma teškom stanju. Povodom tog nemilog događaja Inspekciji rada u Zrenjaninu, Vladi Republike Srbije i kompaniji Linglong podneti su zahtevi koji se između ostalih tiču pitanja odgovornosti za neretka povređivanja radnika u toj kompaniji, izuzetno loših radnih uslova, kao i bezbednosti radnika tokom radnog vremena.
Od Inspekcije rada je dobijen odgovor da je proces u toku, dok od strane druge dve adrese, odgovor nije dobijen.
Postavlja se pitanje da li rukovodeći čelnici grada Zrenjanina više vole da provode vreme fotografišući se u krugu fabrike Linglong nego da se bave pravima njihovih sugrađana koji rade u toj fabrici?
Onih sugrađana koji nažalost, često bivaju izloženi nehumanim uslovima rada, maltretiranjem od strane poslodavaca i nažalost fizičkim povredama.
Linglong je najveći ponos vlasti u ovom podneblju, međutiim štetan uticaj koji ovo postrojenje ima prevazilazi granice Zrenjanina i Banata, a sve to zbog odsustva državnih organa u ovom takozvanom projektu od nacionalnog značaja.
Zbog svega malopre izrečenog pozivamo sve građanke i
građane Srbije da u subotu budu u Zrenjaninu koji će biti centar protesta ove sedmice“, istakao je Dejan Janjić.