Zrenjanin- Svečano otvaranje izložbe radova pristiglih na likovni konkurs „Moj najveći utisak iz zrenjaninskog muzeja“ biće održano u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u petak, 23. juna sa početkom u 18 časova, u okviru gostujuće izložbe „Muzej u očima dece“.

Organizatorke konkursa i izložbe su Aleksandra Kurjak, muzejska edukatorka, i Ivana Arađan, muzejska pedagoškinja Narodnog muzeja Zrenjanin.

 

Početkom juna Narodni muzej Zrenjanin raspisao je konkurs za najmlađe posetioce pod nazivom „Moj najveći utisak iz zrenjaninskog muzeja“, a do sada je pristiglo preko 40 radova iz osnovnih škola i vrtića, kao i dece različitih uzrasta koja su posetila zrenjaninski muzej. Radovi za inspiraciju imaju predmete iz stalne postavke Muzeja i sa različitih tematskih izložbi.

 

Svi pristigli radovi biće izloženi u okviru aktuelne postavke „Muzej u očima dece“ u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin. Radovi će moći da se pogledaju u petak, 23. juna, i u subotu, 24. juna, u Malom salonu, a potom u Holu zrenjaninskog muzeja do kraja jula 2023. godine.

 

Inspiracija za likovni konkurs bila je izložba „Muzej u očima dece“ iz Narodnog muzeja Kikinda namenjena deci čiji su autori Katarina Dragin, muzejski edukator i Dragan Kiurski, viši muzejski pedagog. Izložba je u potpunosti interaktvna i omogućava posetiocima da sami istražuju unutar određenih celina. Interakcija uključuje sledeće aktivnosti: slaganje slagalice, crtanje novca, merenje sastojaka na vagi, peglanje odeće i širenje veša, slušanje muzike sa gramofona i gusala i slične aktivnosti. Za potrebe izrade dizajna izložbe deca su angažovana da nacrtaju izabrane muzejske eksponate i predstave ih na način kako ih ona vide (njihovu namenu ili širi kontekst).