Grad Zrenjanin ove godine bio je jedan od domaćina Festivala francuskog filma, održanog po prvi put u četiri grada, od 14. juna do 2. jula 2023. godine.

Specijalna projekcija filma Pod zvezdama (A la belle étoile) režisera Sebastijena Tilara održana je u petak 30. juna u Gradskoj bašti u Zrenjaninu. Pored uživanja u filmskom ostvarenju, publika je bila u prilici da uživa i selekciji izvrsnih francuskih sireva Ile de France, kompanije Mlekoprodukt, tradicionalnog partnera i pokrovitelja Festivala.

Pored sireva, služena su i vina iz Taraških vinograda, a gostima se predstavila i vokalna solistkinja, naša sugrađanka Milica Dosković.

Ispred Francuskog instituta, goste specijalne projekcije pozdravio je Branislav Glumac, šef projekta Festivala francuskog filma, a u svojstvu kuma Festivala publici se obratio i proslavljeni režiser Srdan Golubović, kao i direktor kulturnog centra Zrenjanina Goran Marinković.

“Festival francuskog filma je prešao u tradiciju u Srbiji i drago mi je što je ovog puta stigao i u naš Zrenjanin. Izvanredni  film “Pod zvezdama” koji smo pogledali ostavio je snažan utisak na publiku, ali niko nije ostao imun ni na kvalitet delikatesnih francuskih sireva “Ile de France”, koje je Mlekoprodukt obezbedio publici. Danas Zrenjaninci imaju jedinstvenu priliku da uživaju u francuskoj kulturi i francuskoj gastronomiji, a ovo je prilika da približimo našim sugrađanima umetnost življenja na francuski način.” – istakla je Bojana Momčilov ispred kompanije Mlekoprodukt.

Film Sebastijena Tilara „Pod zvezdama“ takođe se bavi temom gastronomije. U pitanju je francuska komedija iz 2023. čiji protagonista Jazid ima veliku strast prema pravljenju peciva i, rastući u hraniteljskim porodicama i domovima, teži da ostvari svoj san o radu sa najčuvenijim poslastičarima.

Koordinator kulturnih aktivnosti Francuskog instituta u Srbiji Branislav Glumac istakao je je u pitanju veoma lepa priča o društvenom usponu jednog mladog Magrebljanina, koji mašta da postane jedan od najboljih poslastičara i doživljaja uspeh.

Kum Festivala ove godine, reditelj Srdan Golubović istakao je prilikom otvaranja programa kako mu je posebno drago da se Festival francuskog filma dešava u više gradova, a ne samo u Beogradu.

 

Kulturna scena ne pripada samo glavnom gradu nego i nekim drugim gradovima poput Zrenjanina. Manja mesta su jednako vredna kao značajni deo neke naše kulturne baštine. – istakao je Golubović.