Zrenjanin- Pored redovnih aktivnosti na održavanju atmosferske kanalizacione mreže, koji obuhvataju ispiranje iste i čišćenje slivnih rešetki, proteklih dana JKP „Vodovod i kanalizacija“ izvelo je i radove na mreži u cilju unapređenja njenog funkcionisanja.

„Zrenjanin je jedan od retkih gradova koji ima separativnu kanalizacionu mrežu, odnosno odvojenu fekalnu i atmosfersku kanalizacionu mrežu, a obe održava JKP „Vodovod i kanalizacija“ Zrenjanin.
Redovno održavanje atmosferske kanalizacione mreže obuhvata ispiranje iste i čišćenje slivnih rešetki, a po potrebi vrši se i otklanjanje kvarova i eliminisanje drugih uzroka koji dovode do zadržavanja atmosferskih voda na putnim i zelenim površinama nakom obilnijih padavina.
Proteklih dana JKP „Vodovod i kanalizacija“ je izvršilo neophodne radove na atmosferskoj mreži na više lokacija u gradu sa ciljem unapređenja njenog funkcionisanja.

Na raskrsnici ulice Cara Dušana i magistrale, gde su se atmosferske vode zadržavale na putnoj površini, izvršeni su radovi na rekonstrukciji postojećeg slivnika i zameni dela cevi atmosferske mreže kako bi se omogućilo njeno nesmetano funkcionisanje kao i održavanje uz pomoć VOME- specijalizovanog vozila za odgušenja na mreži i ispiranje iste.
Na raskrsnici kod Medicinske škole, gde je dolazilo do zadržavanja atmosferskih voda na pešačkom prelazu, stručne službe preduzeća osmislile su tehničko rešenje i nadogradnjom postojećeg sistema dodatnim cevima stvorili neophodne uslove da postojeći problem bude rešen.
U Gundulićevoj ulici kod Suda uz pomoć mehanizacije uklonjena je zemljana površina sa koje je kiša spirala u slivnu rešetku i atmosfersku kanalizaciju zemlju, travu i lišće i dovodila do zagušenja iste i zadržavanja atmosferskih voda na putnoj površini. Pored pomenutih radova iznivelisan je nivo postojećeg šahta sa putnom površinom što će omogućiti lakše oticanje atmosferskih voda.
U sklopu redovnog održavanja izvršeno je i kompletno čišćenje slivnih rešetki, samih slivnika i ispiranje kompletne atmosferske mreže duž Bulevara Veljka Vlahovića, čime će se sprečiti mogućnost zadržavanja atmosferskih padavina na istom.
Aktivnosti na otklanjanju uzroka zadržavanja atmosferskih padavina na javnim površinama i na redovnom održavanju atmosferske kanalizacione mreže biće nastavljeni i u narednom periodu.
U više od 90% slučajeva uzročnici zagušenja slivnika i atmosferske kanalizacije su odlaganje pokošene trave, prikupljenog lišća, viška zemlje i šuta, kao i komunalnog otpada u vidu kesa, vlažnih maramica, delova odeće i slično u slivne rešetke, što za posledicu ima da dolazi do zadržavanja atmosferskih voda na javnim površinama, pa apelujemo da se komunalni otpad odlaže na za to predviđena mesta“, rekao je mr Siniša Gajin, dipl.inž.men.
Rukovodilac Službe informisanja i poslovnih komunikacija
JKP „Vodovod i kanalizacija“ Zrenjanin