Zrenjanin- Zamenom postojeće vodovodne mreže novom na Karađorđevom trgu nastavlja se realizacija Prve faze rekonstrukcije gradske vodovodne mreže. Radovi se trenutno izvode i u Maloj Americi, do sada su završeni u naseljima Ruža Šulman i Šumica, a preostalo je da se izvrše u Centru.

„U okviru Prve faze rekonstrukcije gradske vodovodne mreže koja obuhvata zamenu 19 km cevi starijih od 50 godina u 5 gradskih naselja, JKP „Vodovod i kanalizacija“ Zrenjanin je ove godine započela radove na Karađorđevom trgu, trenutno se oni izvode i u Maloj Americi, završeni su u naseljima Ruža Šulman i Šumica, a ostalo je da se sprovedu u Centru.

Na Karađorđevom trgu radovi na rekonstrukciji vodovodne mreže vrše se u ulicama: Karađorđev trg, Pariske komune, Čontikarska i delu Topličine.

Radovi obuhvataju izgradnju 3,6 km nove vodovodne mreže od polietilenskih cevi, oko 3,5 km vodovodnih priključaka koji vode od glavnog uličnog voda do šahtova korisnika za oko 600 objekata, a izvršiće se i zamena svih vodomera novim.

Takođe, biće ugrađeni sekcioni zatvarači na krakovima mreže što će omogućiti da u budućnosti prilikom intervencija ne dolazi do isključenja kompletnog naselja, već samo onog dela u neposrednoj blizini mesta kvara, kao i podzemni hidranti za efikasnije ispiranje vodovodne mreže i za gašenje mogućih požara.
Planirano je da radovi na rekonstrukciji vodovodne mreže na Karađorđevom trgu budu završeni do jeseni.

Nakon završetka radova uslediće vraćanje putnih i ostalih površina u prvobitno stanje, ali tek nakon što se izvrši provera rada novopostavljene mreže i kada stručne službe procene da betonske površine neće ugroziti bezbednost cevi.

Zamenom cevi značajno će se unaprediti sistem vodosnabdevanja – eliminisaće se gubici vode u mreži i mogućnost degradacije vode tokom prolaska kroz istu, eliminisaće se kvarovi na mreži i obezbediće se dovoljne količine vode stabilnog pritiska. Zahvaljujući dobroj saradnji sa Gradom Zrenjaninom sredstva za realizaciju Prve faze rekonstrukcije gradske vodovodne mreže, za koju je tehničku dokumentaciju izradilo JKP „Vodovod i kanalizacija“ Zrenjanin, obezbeđena su od strane grada, pokrajinskih i republičkih institucija“, navodi se u saopštenju JKP „Vodovod i kanalizacija“ Zrenjanin.