Stambeno naselje “Dunavska”, na teritoriji Mesne zajednice “Žarko Zrenjanin”, jedno je od prvih gradskih naselja kolektivnog stanovanja, građeno na osnovu prvog Generalnog urbanističkog plana iz 1956. godine. U periodu kada je formirano činilo je zasebnu stambenu četvrt sa dva ulaza, okruženu isključivo individualnim kućama, mirnu i punu zelenila.

Proteklih decenija, na obodu naselja nikli su novi stambeni objekti, deo naselja “Brigadira Ristića”, zgrade u ulicama Žarka Zrenjanina, 7. jula, Patrijarha Pavla (Štrosmajerova) i Brigadira Ristića, tako da je Dunavska ostala bez jednog saobraćajnog ulaza u naselje i sa znatno narušenom putnom infrastrukturom u koju se dugo nije značajnije ulagalo. U okviru naselja nalazi se i dečji vrtić “Pčelica”, do kog je prilaz vozilima takođe bio otežan.

U okviru Ugovora javno-privatnom partnerstvu za realizaciju projekta finansiranja, izgradnje i održavanja lokalne putne infrastrukture na teritoriji grada Zrenjanina, putari su od danas angažovani upravo u Dunavskoj ulici, gde ih je posetio i gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, zajedno sa saradnicima, pomoćnicom gradonačelnika Cicom Vučković i predstavnicima MZ “Žarko Zrenjanin”.

Gradonačelnik je istakao da se obimni radovi na putnoj infrastrukturi na teritoriji grada Zrenjanina nastavljaju i u samom gradu i u naseljenim mestima.
“U prošloj, ovoj i narednoj godini gotovo da ne postoji mesna zajednica koja neće dobiti potpuno novu ili rehabilitovanu ulicu. Ukupna vrednost tih radova meri se iznosom od preko milijardu dinara, a danas smo u Dunavskoj ulici, gde je u toku obnova putne infrastrukture unutar naselja, u vrednosti od preko 10 miliona dinara. Posle, slobodno možemo reći, više decenija neodržavanja, ovde rehabilitujemo putnu površinu od oko 1500 kvadratnih metara”, kazao je gradonačelnik prilikom obilaska radova.

Odbornik u Skupštini grada Zrenjanina sa teritorije MZ “Žarko Zrenjanin” Budimir Budimir rekao je da je u naselju “Dunavska” bila potrebna ozbiljna rekonstrukcija, da je u tu svrhu izrađen projekat, čija je realizacija sada u toku.
“Uz pomoć grada, gradonačelnika i njegovog tima konačno smo došli i do faze radova, tokom kojih će deo kolovoza u naselju biti obnovljen, a deo urađen nov. Porazgovarali smo ovom prilikom i sa građanima, našim komšijama, zadovoljstvo je veliko i pravimo planove za neki budući period i nove aktivnosti”, rekao je Budimir.

Izvor:zrenjanin.rs