Da li je razorni tornado u Vojvodini zaista moguć? U poslednjem nevremenu, koje se u obliku superćelije nadvilo nad Vojvodinom, za dlaku smo izbegli scenario iz američkih gradova.

Naime, na instagram profilu Hailz Srbija osvanuo je snimak prave tornadogeneze u Banatu. Mračni gradonosni ciklon je u blizini Zrenjanina započeo formaciju levka, ali srećom, tornado se nije razvio.

 

 

 

 

Pogledajte video:

 

Tornada najviše ime na području SAD-a gde se vlažan, topao vazduh koji dolazi sa Meksičkog zaliva spaja sa hladnim, suvim vazduhom iz Kanade, što izaziva formaciju tornada.

U Evropi, pa i u Srbiji bilo je tornada, ali su oni bili mnogo manjeg intenziteta, od onih kojih se stvaraju na američkom tlu. Ipak, zabrinjava činjenica učestalog stvaranja superćelijskih oluja poslednjih meseci, kao i intenzitet ciklona.

Našem narodu su cikloni, kakve smo viđali ovog leta, a koje karakteriše veliki beli prsten, nepoznati, jer ih do sada nije bilo na našem području. Klimatske promene uslovile su menjanje atmosferskih uslova nad Južnom Evropom, što je rezultiralo pojavom superćelijskih oluja.

Superćelije nad Vojvodinom potpuno iste kao one koje prethode tornadima u Americi

Poslednje oluje na Balkanu su, prirodno, izazvale strah u narodu, a iz neznanja ljudi postaju skloni da veruju u teorije zavere. Jedna od najčešćih je ta da su “čudni” oblaci rezultat tehnologije HAARP sistema, te da nisu nastali prirodno.

Na sledećim fotografijama možete videti identične oblake koji se stvaraju u “dolini tornada” u SAD-u već vekovima unazad:


Photo: Mike Hollingshead, stormandsky.com

A evo prizora s neba nad Beogradom u septembru prošle godine:

Foto: Andreja Marković

Evo neba nad Vojvodinom u nevremenu jula 2023. godine:

 

A evo prizora iznad Bačke Palanke, mesta koje je uz Čelarevo i Novi Sad, pretrpelo najveću štetu:

 

Da li je razorni tornado u Vojvodini zaista moguć?

Mnogi meteorolozi su u poslednje vreme dobijali to pitanje. Online portali i dnevni listovi u Srbiji i regionu bavili su se ovom temom, ali njihovi stručni sagovornici nisu ponudili konkretan odgovor. Podsetili su na to da su u Srbiji i ranije beleženi manji tornadi, ali da su oni razorni karakterističniji za područje SAD-a.

Ipak, snimak tornogeneze iz Banata dokazuje da smo pre samo nekoliko dana bili na korak od suočavanja sa jakim tornadom u Vojvodini.

Za razvoj tornada, osim atmosferskih uslova, karakteristično je i to da se najčešće pojavljuju i najveću snagu dobijaju u ravnicama, na velikim otvorenim i ravnim prostorima.

Evropsko područje poslednjih 50 godina beleži porast jakih vetrova. Godišnje, najstariji kontinent pogodi oko 250 slabijih tornada. U SAD-u se godišnje formira oko 900 tornada, različite snage, među kojima su i oni najrazorniji. Vremenske prilike u Australiji takođe poguduju razvoju tornada i to u periodu od septembra do marta, podatak je američke agencije za procenu rizika i bezbednosti ABS Group.

Čitajte dalje, pripremili smo mnogo informacija o ovim čudovištima prirode.

Razvojne faze i intenziteti toranda

Da bi se tornado razvio, njemu prethodi pojava superćelijske oluje. Evo ilustracije razvojnih faza tornada, koju smo preuzeli s portala ABS Group i prilagodili je na srpski jezik:

Foto: ABS Group

 

Formiranje: Kako nastaje tornado?

Obično se formiraju iznad kopna i u proseku imaju između 1,5 i 2 km u prečniku. Nastaju kada vetrovi velike jačine mešaju topli vlažni vazduh sa suvim hladnim vazduhom.

Formacija nastaje tako što sunce dugo i jako greje tlo, zbog čega se stvaraju topli džepovi vazduha. Taj topao vazduh se podiže i počinje stvaranje kumulusa. Visoko u atmosferi, gde je dosta hladnije, dolazi do stvaranja jačih uzlaznih struja toplih džepova vazduha.

U toj fazi nastaju kumulonimbusi.

Sledeći uslov za razvoj tornada je da u tom momentu postoji jak suvi vetar, nisko, na zemlji.

Taj vertikalni vetar počinje da rotiratopli vazduh koji se nalazi u uzlaznoj putanji.

Sistem kumulonimbusa počinje da se okreće oko svoje ose i tada se stvara superćelija.

Silazne struje spuštaju rotaciju ka dole, do tla i nastaje tornado.

Koliko traje tornado?

Dok uragani mogu trajati od nekoliko dana do nedelja, tornada žive mnogo kraće – od pet minuta do nekoliko sati. Njegova putanja je nepredvidiva, a postoje čak i oni koji “skaču”. To znači da se mogu pojaviti na nekom području, nestati, pa već sledećeg momenta nastati na nekom drugom području. Podrazumeva se da se sve dešava iz istog superćelijskog ciklona.

Jačina tornada, F oznake, Fujito skala

Jačina tornada se meri pomoću Fujito skale koja je razvijena još 1971. godine, ali se tek od 2007. godine koristi kao zvanična u SAD. Nju ne treba shvatati doslovno, jer je napravljena na osnovu procenjene štete koju tornado može napraviti.

Prema toj skali imao 6 F oznaka tornada, od slabijeg ka jačem.

Foto: Weekly.rs

F0 tornado

Ova tornada poput jačih oluja, najmanje su destruktivna i obično lome grane drveća, oštećuju saobraćajne znakove i naginju stabla plitkog korena.

F1 tornado

Ovako jak otrnado je poput slabijeg uragana. On može mogu da gura automobile u pokretu sa kursa, da pomera mobilne kućice sa temelja i da napravi štetu na krovu.

F2 tornado

Ovakav tornado izaziva značajnu štetu. On može da čupati drveće iz korena ili ga lomiti, uništiti mobilne kuće i podići i uništiti krovove.

Takođe, ovaj tornado manje predmete s ulice pretvara u projektile. Zato je izuzetno važno da ga ne dočekate napolju, već da se sklonite na bezbedno mesto, u kuću ili obližnju zgradu, te da se držite prizemnih prostorija i da dobro osigurate prozore i vrata.

F3 tornado

Ova tornada nanose ozbiljnu štetu, čupaju skoro sva stabla na svom putu, raznose velika vozila poput vozova i autobusa i značajno oštećuju zgrade.

Srećom, retki su – manje od 5% svih tornada ima ocenu F3 ili više.

Jedan takav tornado u martu 2022. pogodio okolinu Nju Orleansa.  U vetru jačine preko 250 km/h jedna osoba je poginula, a osam hospitalizovano. Oluja je razorila kuće i preduzeća potpuno razorivši okolinu.

Još jedan iste jačine pogodio je Kansas. Evo neverovatnog snimka tog tornada:

F4 tornado

Tornado jačine F4 brzo i bez muke uništava kuće, baca automobile i ruši veliko drveće.  Takva tornada mogu biti razorna.

Jedan je prošao kroz istočnu Alabamu 2019. sa vetrom jačine 270 km/h. Na razornoj stazi širokoj kilometar ipo, poginule su najmanje 23 osobe, uključujući troje dece.

Još jedan tornado EF4 bio je deo nevižene sezone tornada u Americi, koja je zahvatila osam država samo dve nedelje pre Božića 2021. Uništio je deo Mejfilda u Kentakiju i odneo najmanje 74 života samo u toj državi.

Photo: Cheney Orr/Reuters

Jedan čovek iz Ferdejla u Ilinoisu je usnimio je tornado jačine F4 sa svog prozora. Video ima preko milion pregleda, a gledaoci su saglasni u jednom – to je najbolji snimak nekog tornada ikada.

Pogledajte video:

 

F5 tornado

F5 tornado je pravo čudovište prirode. Izaziva potpunu devastaciju, ravnajući skoro sve na svom putu i ostavljajući pustoš.

Oni su retki, samo 59 ih je zabeleženo u Sjedinjenim Državama od 1950. godine, prema Centru za predviđanje oluja.

U poslednjem udaru 2013. godine u Muru u Oklahomi poginule su 24 osobe, uključujući nekoliko učenika u osnovnoj školi u kojoj je ostalo samo nekoliko zidova.

Posledice tornada

Uragan, recimo, može napraviti stazu razaranja dugačku i nekoliko desetina kilometara, pri čemu je većina oštećenih struktura uzrokovana padavinama, poplavama i vetrom.

Nasuprot tome, većina štete od tornada je uzrokovana teškim oštećenjima vetra. Bilo je izveštaja o transportu čitavih zgrada sa jedne lokacije na drugu. Tornada su praćena gradom u 85% vremena jer se formiraju u sličnim uslovima.

Posledice su velike. Osim materijalne štete, tornada sa sobom nose veliki rizik od povreda, pa čak i fatalnih ishoda. Zbog toga je važno biti spreman i obezbediti se na vreme.

Kako se pripremiti na tornado?

Amerikanci su napravili listu od tri glavna koraka za pripremu na tornado.

Savet 1: Budite spremni

Najbolji način da ostanete bezbedni tokom tornada je da se pripremite sa sledećim stvarima:

Obezbedite radio na baterije ili dodatnu bateriju za telefon kako biste mogli da pratite vesti i da potražite pomoć ukoliko ste pogođeni tornadom ili zaglavljeni u kući nakon što je protutnjao.

Trebalo bi da imate plan za hitne slučajeve tornada koji uključuje pristup sigurnom skloništu za sebe, vašu porodicu, ljude sa posebnim potrebama i vaše kućne ljubimce. Sigurno sklonište je podrum. Ukoliko ga nemate držite se prizemnih prostorija, što dalje od prozora i vrata.

Uvek imajte pripremljen komplet za hitne slučajeve (voda, nekvarljiva hrana i lekovi).

U taj komplet spakujte i spisak važnih informacija, uključujući brojeve telefona rođaka, prijatelja i hitnih službi.

Edukujte svoju decu o tome šta je tornado i pta su sigurna skloništa – bilo da se nađu napolju ili u školi.

Savet 2: Budite svesni vremenskih uslova

Da biste zaštitili sebe i svoje najmilije od štete tokom tornada, obratite veliku pažnju na promene vremenskih uslova u vašem kraju. Ako znate da se očekuju oluje sa grmljavinom, pratite lokalne medije ili meteorološke stanice za dalje informacije o vremenu.

Nekada tornada udaraju brzo ne ostavljajući vremena za upozorenje Zbog toga bi bilo dobro da prepoznate opasnost i sami. Sledeći znaci mogu značiti da se tornado približava:

Tamno ili zeleno nebo
Veliki, taman, nizak oblak
Veliki grad
Grmljavina koja zvuči poput teretnog voza

Ako primetite bilo koje od ovih stanja, odmah se sklonite i okupite svoju porodicu.

Savet 3: Šta raditi tokom tornada

Treba znati da je najveća opasnost tornada u stvarima koje on nosi i baca. To su pravi projektili.

Iako ne postoji potpuno bezbedno mesto tokom tornada, neke lokacije su mnogo bezbednije od drugih.

Idite u podrum ili unutrašnju sobu bez prozora na najnižem spratu (kupatilo, centralni hodnik).

Ako je moguće, izbegavajte da tokom tornada boravite u prostorijama sa prozorima.

Za dodatnu zaštitu stanite ispod nečeg čvrstog (težak sto od punog drveta). Pokrijte svoje telo ćebetom, vrećom za spavanje ili dušekom. Zaštitite glavu bilo čime na raspolaganju.

Ako ste napolju, pronađite obližnju zgradu, po mogućnosti sa podrumom. Ako ste u automobilu, ne pokušavajte da pobegnete od tornada, već pronađite najbližu čvrstu zgradu.

Ako u blizini nema skloništa, pronađite neki kanal i tamo lezite ravno. Zaštitite glavu i vrat nekim pred

Niko ne može znati snagu tornada pre nego što se spusti, pa budite u toku sa lokalnim vremenskim informacijama, posebno kada se predviđaju oluje sa grmljavinom.

Pripremite svoj dom i porodicu za mogućnost tornada. Brzi prelazak u sklonište je lakši kada svi znaju gde da idu, bilo u vašem domu ili na otvorenom. Praćenje ovih saveta pružiće vam najbolju šansu da ostanete bezbedni.

Izvor: weekly.rs