Zrenjanin- Povodom obeležavanja „100 godina košarke u Srbiji“, Fondacija Ana i Vlade Divac, u saradnji sa Ambasadom SAD u Beogradu, danas je  u OŠ „Dositej Obradović“ Zrenjanin organizovala sportski događaj pod nazivom „Malim koracima do velikih zvezda“ na kojem je učestvovao Vlade Divac, bivši NBA igrač i legenda naše i svetske košarke, Zrenjaninac Dejan Davidovac, reprenzetativac Srbije koji je doneo srebro sa upravo završenog  Svetskog prvenstva  i Strahinja Stojačić, srpski basketaš i najbolje rangirani 3×3 FIBA basketaš sveta.

Učenici i nastavnici osnovne škole „Dositej Obradović“i direktorka Biljana Manić dočekali su slavne košarkaše.

Biljana Manić je istakla veliko zadovoljstvo što su domaćini ovog skupa, budući da se u toj školi neguje sportski duh.

POGLEDAJTE VIDEO PRILOG DANAŠNJE POSETE VLADE DIVCA, DEJANA DAVIDOVCA I STRAHINJE STOJAČIĆA NAŠEM GRADU OVDE

Kroz zajedničku diskusiju, poznati sportisti,  istakli su važnost sporta, timskog duha kao i doprinosa košarke našoj zemlji u prethodnih 100 godina, ali i preneli đacima i gostima svoja sportska i životna iskustva.


– Iskoristio bih priliku da se zahvalim generacijama koje su pre sto godina donele košarku, kao i svima koji kasnije bili motivacija svima nama, ali i današnjoj generaciji koja je pre nekoliko dana osvojila srebrnu medalju na svetskom prvenstvu što je veliki uspeh za naš sport i košarku uopšte – rekao je Vlade  Divac i izrazio nadu da su posle današnjeg „školskog časa“ deca zapamtila da treba da budu uporni, ne samo u sportu, već i životu i da sanjaju svoje snove, a da je sam proces koji dovodi do medalje mnogo značajniji nego sama medalja.

Prisutnima se obratio i Strahinja Stojačić, srpski basketaš i najbolje rangirani 3×3 FIBA basketaš sveta.

Sve prisutne  pozdravila je i supruga ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji, Džuli Hil.

 

Zrenjaninac, Dejan Davidovac, je rekao da učešće u današnjem događaju u društvu Vlade Divca za njega predstavlja čast i privilegiju, a da ga posebno raduje što je u svom gradu dočekan na najlepši način.
– Sećam se nekih utakmica koje sam igrao ovde u Zrenjaninu, iako je davno bilo, a ponosan sam što sam Zrenjaninac i često sam u svom gradu – rekao je  Davidovac.

Gradonačelnik Simo Salapura  je rekao da se istorija olimpizma ne može ispričati bez Zrenjanina, kao ni istorija košarke.
– Sto godina košarke, u tih sto godina dosta upliva ima i zrenjaninska košarka, spomenimo da je jedini grad u Srbiji, van Beograda, upravo Zrenjanin gde je došla šampionska titula 1956. godine i da je prvih sto reprezentativnih nastupa imao košarkaš Vilmoš Loci, da imamo košarkaše Žarka Čabarkapu, Dejana Bodirogu, Davidovca, dake, da imamo tu dugu tradiciju. Veoma je važno da gajimo kulturu sećanja u sportu jer je ona uvek inspiracija mladim generacijama da nađu motivaciju, kako u sportu, tako i u životu – rekao je gradonačelnik Salapura.

Vlade Divac odigrao je basket sa učenicima OŠ „Dositej Obradović“