Zrenjanin- Višegodišnje održavanje UEFA dana bazičnog fudbala preraslo je u tradicionalan događaj koji se obeležava poslednje nedelje septembra u sklopu Evropske nedelje sporta Evropske komisije.


Svoj doprinos programu na teritoriji Vojvodine dali su Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu AP Vojvodine i Fudbalski savez Vojvodine, koji je ujedno i glavni organizator događaja, a domaćin ovogodišnje centralne manifestacije je Zrenjanin.


Generalni sekretar Fudbalskog saveza Vojvodine Miodrag Cvijić rekao je da je Grad Zrenjanin izuzetan partner kada je reč o organizaciji mnogih sportskih događaja iz delokruga Fudbalskog saveza Vojvodine.

– Povod za današnji događaj je veoma značajan, to je Nedelja bazičnog fudbala, a upravo dobra saradnja sa Zrenjaninom doprinela je našoj odluci da ovaj grad bude ovogodišnji domaćin manifestacije u kojoj promovišemo osnovne vrednosti bazičnog fudbala, a to su raznovrsnost i masovnost – rekao je Cvijić.

„Dan bazičnog fudbala“ održan je danas u Osnovnoj školi „Žarko Zrenjanin, a pored učenika te škole učestvovali su devojčice i dečaci iz škola i klubovi: OŠ “Servo Mihalj”, OŠ “Vuk Karadžić”, OŠ “Petar Petrović Njegoš”, OŠ “Dositej Obradović”, OŠ “Đura Jakšić”, Škola za osnovno obrazovanje dece sa smetnjama u razvoju “9.maj” i ŽFK “Proleter”.

Podršku deci i profesorima u očuvanju i negovanju rada sa decom pružili su Fudbalski savez Srbije kao krovna organizacija, Grad Zrenjanin kao domaćin, Sportski savez grada Zrenjanina, Savez za školski sport grada Zrenjanina i Fudbalski savez grada Zrenjanina.

– S obzirom na dugu i svetlu tradiciju i istoriju našeg fudbala, da čak trinaest reprezentativaca Zrenjanin ima u redovima reprezentacije nekadašnje Jugoslavije i sada Srbije, ovo je idealna prilika da ispromovišemo bazični fudbal, odnosno početke fudbalskog sporta sa decom iz nekoliko škola sa teritorije našeg grada, ali i prilika za promociju ženskog fudbala, a ono na šta želim da ukažem, jeste da od ove dece i svih koji učestvuju u sistemu fudbala u našem gradu očekujemo da ćemo sledeće godine na našem Gradskom stadionu, koji ulazi u završnu fazu renoviranja, gledati kvalitetan i dobar fudbal – rekao je gradonačelnik Simo Salapura.

Fudbalski savez Vojvodine je za svaku od navedenih škola obezbedio rekvizite za trening (majice, lopte, markeri, čunjevi, merdevine, kapije) koje će im koristiti u daljem bavljenju sportom.


Cilj današnjeg okupljanja je ukazivanje na značaj bazičnog fudbala za najmlađe, za njihovo zdravlje, obrazovanje i opšte blagostanje, a igranje fudbala ih održava aktivnim i uči ih ključnim životnim veštinama, kao što su timski rad i poštovanje.

 

Kako organizatori ističu, program bazičnog fudbala Unije evropskih fudbalskih asocijacija (UEFA Grassroots programme) isti definiše kao svaki fudbal koji nije profesionalni i nije vrhunski. Bazični fudbal podrazumeva sve vidove fudbalskog sporta bez obzira na nivo sposobnosti, pol, starost, oblik i dimenzije igrališta i vrstu fudbalske igre. To je fudbal koji igraju mase na nivou gde su učešće i ljubav prema igri glavni pokretači.

Prisutnima se obratio i naš proslavljeni futsal igrač i reprezentativac Srbije Slobodan  Boba Rajčević koji je istakao značaj sporta u odrastanju i poručio deci da prate svoje snove i ne odustaju od njih.

Izvor:Grad Zrenjanin