Početak školske godine, učenja nečeg novog je ujedno i vreme za nove veštine kojima nas ne uče i nisu nas učili u školi. Svedoci smo brojnih neprijatnih dešavanja među decom, i možemo se složiti da deci ne manjka znanja i inteligencje, čak su i neretko preopterećeni nastavnim i van nastavnim aktivnostima.

„„Biti pametan“ je do sada uglavnom značilo imati visok koeficijent racionalne inteligencije (IQ). Međutim, današnja istraživanja pokazuju da društveno uspešni i lično zadovoljniji pojedinci nisu oni koji imaju visok IQ, već oni koji pored racionalne inteligencije imaju razne emocionalne veštine, kao što su: svesnost sopstvenih osećanja i razumevanje osećanja drugih, veštine upravljanja svojim emocijama i stvaranje dobrih međuljudskih odnosa“, rekla je Tanja Todorović, psihoterapeut i master defektolog koja je  autor i voditelj ovog programa.

Nedostatak ili nerazvijenost ovih emocionalnih veština rezultira:

-Povučenost i socijalni problemi;

– Anksioznost i depresija;

– Problemi u mišljenju i koncentraciji;

-Delikventnost i agresivnos i mnogi drugi problemi.

Emocionalne veštine su  nešto što se razvija i uči što je i cilj programa za decu.

Program za decu “ Osećaj pametno’’ je proistekao iz rada sa decom i osluškivanja njihovih problema i dilema. Ciklus susreta je predviđen  kroz kontinuirani rad u malim grupama, kako bi se pružila posvećenost svakom pojedincu. Namenjeno je deci uzrasta osnovne i srednje škole a poseban deo programa je predviđen i za malce predškolskog uzrasta. Kad su u pitanju malci, predškolskog uzrasta teme i aktivnosti su prilagođene uzrastu.

Obrađuju se teme definisanja emocija, utvrđivanja razloga njihovog javljanja i značaja, pitanja prepoznavanja, reagovanja i vladanja emocijama, kao i elementi sagledavanja kako neprijatnih (ljutnja, tuga, stid i ljubomora) tako i prijatnih emocija (ljubav, zaljubljenost). Radi se na razvoju komunikacionih veština, toleranciji na frustraciju, neodlučnosti, volji, motivaciji i inicijativi i samopouzdabhu. Kao i na odnosu relaciji sa roditeljima. Sve aktivnosti su strukturirane i sprovode se u formi interaktivniog rada i edukativnih radionica, uz primenu pratećeg video materijala i prezentacija.

Cilj ovog programa je jačanje emocionalne i psihološke otpornosti dece, što utiče na samopouzdanje i dalji kvalitet njihovog odrastanja i života kao odraslih osoba.

Nova grupa sa radom kreće 07.10.2023. Možete se prijaviti na broj 0621631448  ili na mail todorovic.centar@gmail.com

Više o Todorović centru moćete pronaći na sajtu www.psihoterapijazrenjanin.rs ili Facebook stranici i Instagram profilu

Detaljnije o uslugama i cenama koje nudi „Todorović centar“ pogledajte OVDE.

ADRESA

Žitni trg 12/2

23000 Zrenjanin

BROJ TELEFONA ZA ZAKAZIVANJE:

062/1631448

E MAIL

todorovic.centar@gmail.com