Četrnaesta odrednica drugog ciklusa radne aktivnosti gradonačelnika “Da nam sela budu bliža” danas je bio Banatski Despotovac. Sa svojim saradnicima, gradonačelnik Simo Salapura održao je sastanak u prostorijama mesne zajednice, obišao nedavno asfaltiranu Ulicu Save Kovačevića i posetio supružnike Malušić, koji su u braku punih 66 godina.

Banatski Despotovac suočava se sa sličnim problemima kao i većina naseljenih mesta van tzv. “prvog prstena” oko grada. Ipak, u odnosu na prethodnu posetu gradonačelnika u istoj akciji, pre godinu dana, realizovano je više važnih projekata za selo – asfaltirana je Ulica Save Kovačevića, izgrađena je eko-česma u centru sela, poboljšano vodosnabdevanje, renoviran je lovački dom, uređen sportski centar, završavaju se radovi na hramu Svetog despota Stefana Lazarevića. Problemi čije rešavanje predstoji tiču se sanacije dela školske zgrade i sale, a predstavnici mesne zajednice izrazili su želju i za završetkom izgradnje trotoara u centru.

Gradonačelnik je rekao da je najznačajnija investicija u proteklom periodu bila asfaltiranje Ulice Save Kovačevića.
“Urađena je u dužini od 880 metara i ono što smo obećali to i radimo. Naš cilj jeste da u tri godine svaka mesna zajednica na teritoriji Grada Zrenjanina dobije bar jednu novu ili rehabilitovanu ulicu, a taj trogodišnji period obuhvata prethodnu, ovu i narednu godinu. Značajna ulaganja imali smo u lovački dom, kao organizaciju koja ovde funkcioniše i okuplja ljude iz sela, a razgovarali smo i o mogućnostima da obezbedimo sredstva i za školu i fiskulturnu salu, bez obzira što školu pohađa ukupno manje od 50 đaka. Ne pravimo razliku između sela i grada i upravo to je i cilj akcije “Da nam sela budu bliža”, da podržimo razvoj i sela i grada”, kazao je gradonačelnik.

Kao neku aktivnost koja se na ovo nadovezuje, on je istakao i posetu supružnicima Malušić, Desimiru i Milevi, koji imaju po 88 godina, a punih 66 godina su u braku.
“Deda Desko i baka Mileva rođeni su 1935. godine, žive u ovom selu i vole ga, znaju šta se dešava i u selu, ali su i veoma informisani o tome šta se dešava u gradu. Njihova vedrina, energija, lep i topao doček sve su nas inspirisali i verujem i da ovo selo može da živi i da je Zrenjanin na pravom putu”, poručio je gradonačelnik Salapura.

Predsednik Saveta mesne zajednice Banatski Despotovac Krstan Mitrović ističe dobru saradnju s lokalnom samoupravom i akciju “Da nam sela budu bliža” kao mogućnost, kako je rekao, “da nas neko čuje i sasluša”.
“Zadovoljni smo onim što je urađeno u selu u prethodnom periodu, posebno asfaltiranjem Ulice Save Kovačevića, kao delu puta ka susednom mestu Sutjeska. Sada je to odličan put, koji nismo imali, puno nam znači i eko-česma. Imamo potrebu da ambulanta radi nešto duže, da završimo trotoare, kapelu na groblju, uklonimo iz centra stabla sklona padu i to su nam neki prioriteti”, istakao je Mitrović.