U toku vikenda  u Kulturnom centru održan je festival stripa – 14. STRIPOLIS.

Specifičnost ovogodišnjeg festivala ogledala se u pokušaju spajanja poetike stripa sa modernom i tradicionalnom tehnologojim.

Na otvaranju festivala, na štandovima izdavača  publici su se predstavila najnovija strip izdanja, na nekom od štandova mogla su se pronaći i stara strip izdanja, strip crtači su crtali za publiku, na licu mesta putem sito štampe oslikavani su strip junaci, bio je izložen i veliki broj igračaka – kolekcionarskih figura. Održan je čuveni cospley – maskenbal na kojem su  predškolci publici predstavili svoje kostime i omiljene animirane junake. 

Publika je imala priliku da pogleda i učestvuje u multimedijalnoj interaktivnoj instalaciji sa audio i vizuelnim efektima.  U sklopu “Stripolisa” u galeriji ALUZ-a otvorena je je izložba “Heroji svakodnevice” izložba tapiserija koju publika može da pogleda i nakon festivala do 29. septembra a izložbu najnovijih radova Rajka Miloševića Gere u izložbenom salonu Kulturnog centra do kraja septembra.  

Održane su i radionice a mladim ljubiteljima stripa, među kojima je, možda i poneki budući strip-crtač, Branko Ðukić je približio neke od osnovnih pojmova koje se tiču stripa. Govorio je o stilizaciji likova, o smeni kadrova i prikazivanju različitih planova. Ana Petrović je sa učesnicima radionice pričala o prikazivanju emocija posredstvom stripa. U toku trajanja festivala u petak i subotu u večernjem terminu vođen je razgovor sa ilustratorkom Anom Petrović i ilustratorom Vladimirom Radibratovićem poznatim strip crtačima i Rajkom Miloševićem – Gerom koji je specijalno iz Barselone došao u Zrenjanin na STRIPOLIS. U toku festivala održan je i razgovor sa Bojanom Bosnićem, izdavačom, urednikom i prevodiocem izdavačke kuće “Makondo” specijalizovanom za grafičke romane i književne klasike sa kojim je razgovarao zrenjaninski ilustrator i strip crtač Stevan Subić.

 Više na stranici OVDE

 

 

Organizator festivala je Kulturni centar Zrenjanina.

Autor projekta:  mr Branko Đukić

Pokrovitelji: Grad Zrenjanin i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama.