Zrenjanin- Nakon završetka radova na rekonstrukciji 3,6 km ulične vodovodne mreže na potezu Karađorđev trg, JKP „Vodovod i kanalizacija“ Zrenjanin započelo je radove na izgradnji 3,5 km priključaka koji vode od nove vodovodne mreže do šahtova objekata korisnika.

„U okviru Prve faze rekonstrukcije gradske vodovodne mreže koja obuhvata zamenu oko 20 km cevi starijih od 50 godina u 5 gradskih naselja, JKP „Vodovod i kanalizacija“ Zrenjanin je završilo ove godine započete radove na potezu Karađorđev trg u ulicama: Karađorđev trg, Pariske komune, Čontikarska i delu Topličine.
Radovi su obuhvatali izgradnju 3,6 km nove vodovodne mreže od polietilenskih cevi, ugradnju sekcionih zatvarača na krakovima mreže, što će omogućiti da u budućnosti prilikom intervencija ne dolazi do isključenja kompletnog naselja već samo onog dela u neposrednoj blizini mesta kvara, kao i ugradnju podzemnih hidranata za efikasnije ispiranje vodovodne mreže i za gašenje mogućih požara.
Sada su u toku radovi na izgradnji 3,5 km vodovodnih priključaka za oko 600 objekata na potezu Karađorđev trg, koji vode od novoizgrađene vodovodne mreže do šahtova korisnika, a koji obuhvataju postavljanje nove vodovodne cevi priključka i spajanje iste na ulični vod i na unutrašnju mrežu korisnika u vodovodnom šahtu.
Trenutno se radovi na izgradnji priključaka vrše na desnoj strani ulice Karađorđev trg, posmatrana iz pravca koji vodi ka magistrali, i pozivamo korisnike da omoguće ulazak u dvorišta radnicima JKP „Vodovod i kanalizacija“ Zrenjanin i pristup vodovodnim šahtovima, kao i da očiste šahtove od svega što bi otežalo ili onemogućilo povezivanje novog vodovodnog priključka na mrežu korisnika.
Bitno je naglasiti da tokom radova na izgradnji priključaka može doći do povremenih kraćih prekida vodosnabdevanja.
Do sada je izgradnja priključaka završena u Topličinoj i Čontikarskoj ulici, a preostali su radovi u ulici Pariske komune.
Iako je rok za završetak svih pomenutih radova kraj februara naredne godine, ukoliko vremenske prilike budu povoljne očekujemo da će isti biti završeni do kraja ove godine.
Nakon završetka izgradnje priključaka u svim ulicama nova mreža će biti puštena u rad, a nakon njenog testiranja i kada stručne službe procene da to neće ugroziti bezbednost novopostavljenih cevi uslediće i vraćanje raskopanih putnih, kolskih i drugih površina u prvobitno stanje.
U okviru Prve faze rekonstrukcije  vodovodne mreže radovi se, paralelno sa ovim, odvijaju i u Maloj Americi gde je završeno postavljanje 6,4 km nove vodovodne mreže i gde je u toku izgradnja oko 8 km priključaka za oko 600 objekata, a do sada su kompletni radovi završeni u naseljima Ruža Šulman i Šumica i ostalo je da se sprovedu u Centru.
Zamenom cevi značajno će se unaprediti sistem vodosnabdevanja – eliminisaće se gubici vode u mreži i mogućnost degradacije vode tokom prolaska kroz istu, eliminisaće se kvarovi na mreži i obezbediće se dovoljne količine vode stabilnog pritiska“, rekao je mr Siniša Gajin, dipl.inž.menadžm.
rukovodilac Službe informisanja i poslovnih komunikacija
JKP „Vodovod i kanalizacija“ Zrenjanin.