Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura i ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović potpisali su  u ponedeljak, 30 oktobra ,u tom ministarstvu ugovor o finansiranju radova u okviru druge, finalne faze projekta zatvaranja i sanacije nesanitarne deponije u Zrenjaninu koja je i nakon zatvaranja uzrokovala ekološke probleme i predstavljala potencijalnu opasnost po životnu sredinu.

Vujović je navela da je reč o kompleksnom projektu koji ulazi u finalnu fazu, što je još jedna potvrda odlučnosti države da rešava višedecenijske probleme, saopštilo je resorno ministarstvo.

„Rešavamo veliki ekološki problem Zrenjanina koji postoji već 40 godina, a deponija se prostire na pet hektara i to uz saobraćajnicu Zrenjanin-Beograd. Prva faza radova je završena, a sada nastavljamo dalje. Ovim ugovorom smo stvorili uslove za prelazak na drugu fazu radova, kojom ćemo kompletno rešiti ovu lokaciju. Cilj ministarstva koje vodim, kao i celog tima u Vladi Srbije jeste Srbija bez nesanitarnih deponija i nastavićemo iz dana u dan, iz projekta u projekat da se približavamo tom cilju“, rekla je ministarka zaštite životne sredine, Irena Vujović.

Ukupna vrednost radova u drugoj fazi projekta „Sanacija nesanitarne deponije na trasama cevovoda i retenzije u industrijskoj zoni „Jugoistok 2″, faza 1 – izvođenje radova sanacije na poziciji retenzije i faza 2 – izvođenje radova sanacije na trasi cevovoda“ iznosi 346, 3 miliona dinara, od čega Ministarstvo zaštite životne sredine današnjim ugovorom obezbeđuje 277 miliona dinara, a ostatak Grad Zrenjanin.

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura ukazao je da je uspešno završena prva faza realizacije ovog projekta i da je to samo jedna od aktivnosti u oblasti zaštite životne sredine koju Grad Zrenjanin finansira uz pomoć resornog ministarstva i pokrajinskih sekretarijata. Podsetio je još jednom da budžetski fond Grada Zrenjanina za zaštitu životne sredine u ovom trenutku iznosi preko milijardu dinara i čini 15 odsto od ukupnog budžeta, njegove rashodne strane.
„Ministarstvo zaštite životne sredine prepoznalo je naše napore koje činimo u okviru strateškog ekološkog programa „Zeleni Zrenjanin“ i ovim sredstvima, praktično, omogućilo da u potpunosti rešimo istorijsko, nasleđeno zagađenje na ovoj lokaciji, na kojoj se do 1986. godine nalazila gradska deponija. Naravno, na ovome se ne zaustavljamo, očekuje nas izgradnja centralnog prečistača otpadnih voda, zatvaranje, sanacija i remedijacija aktuelne gradske deponije i drugi projekti koji gradu Zrenjaninu i njegovim stanovnicima donose zdraviju životnu sredinu i viši stepen njene zaštite“, poručio je gradonačelnik, nakon današnjeg potpisivanja ugovora u Beogradu.