Zrenjanin- Premijera videa pod naslovom „U ateljeu Mirjane Nikolić Pećinar“ nastalog u okviru programske aktivnosti „Mali kustosi – velike priče“ koju sprovodi Odeljenje za pedagoški rad i odnose s javnošću Narodnog muzeja Zrenjanin biće održana u petak, 3. novembra 2023. godine, sa početkom u 18 časova.

Video je nastao u ambijentu izložbe „Intimni prostori Mirjane Nikolić Pećinar“, a načinili su ga učenici viših razreda osnovne i učenici srednje škole koji su polaznici Dečijeg centra Smajli iz Zrenjanina. Ovogodišnji „mali kustosi“ svojom kreativnošću i glumačkim talentom približiće svojim vršnjacima lik i delo slikarke Mirjane Nikolić Pećinar.

 

Rad sa mladima, koji je obuhvatao pripremne faze tumačenja i razgovora o pomenutoj izložbi, realizovala je Ivana Arađan, viši muzejski pedagog, istoričar umetnosti, za rad sa polaznicima Dečijeg centra Smajli na kreativnom osmišljavanju scenarija bila je zadužena Desanka Kantar, a za obuku i snimanje zaslužna je profesionalna produkcija Udruženje „Pečat“.

Video je realizovan u okviru projekta „Intimni prostori Mirjane Nikolić Pećinar“ finansiranog od strane Ministarstva kulture Republike Srbije.

 

„Mali kustosi – velike priče“ programska je aktivnost Narodnog muzeja Zrenjanin namenjena mladima uzrasta od 13 do 19 godina i ima za cilj njihovo aktivno uključivanje u interpretaciju zavičajnog kulturnog nasleđa. Učenici osnovnih i srednjih škola koji iskažu interesovanje za učešće najpre se upoznaju sa postavkom Muzeja, biraju teme koje će biti fokus njihovog istraživanja i potom se pristupa osmišljavanju i stvaranju prezentacije u video-formi.

 

U 2022. godini „Mali kustosi – velike priče“ bili su učenici osnovnih škola „Vuk Karadžić“ iz Zrenjanina i „Uroš Predić“ iz Orlovata, kao i učenici Srednje poljoprivredne škole, SMŠ „Josif Marinković“ i učenici Zrenjaninske gimnazije. Učenici su kao teme odabrali fosilne ostatke mamuta koji se čuvaju u okviru Prirodnjačkog odeljenja, zlatovez i kape zlatare iz Etnološkog odeljenja, Legat porodice Varadi, detinjstvo i početak stvaralaštva Uroša Predića, skulpturu „Siročići“ keramičarke Zlate Markov Baranji i slikarstvo Stevana Aleksića.