Fotografija: Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije

 

U okviru boravka visoke državne delegacije Republike Srbije u Pekingu, juče je potpisano nekoliko bilateralnih dokumenata, kojima se unapređuje saradnja Srbije i Narodne Republike Kine.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić potpisao je komercijalni ugovor o izgradnji autoputa Beograd – Zrenjanin – Novi Sad sa kompanijom “Shandong International Economic and Technical Cooperation Group”, kao i komercijalni ugovor za izgradnju brze saobraćajnice “Osmeh Vojvodine” koja počinje od Bačkog Brega i ide preko Sombora, Kule, Vrbasa, Bečeja i Novog Bečeja, Kikinde, do Srpske Crnje.


“Projektovanje autoputa Beograd – Zrenjanin – Novi Sad, dugog 105 kilometara, se završava i očekuje se da radovi počnu sledeće godine. Ove dve saobraćajnice znače da će se Banat, koji je bio zapostavljen, sada saobraćajno povezati, što je značajno za razvoj saobraćajne infrastrukture. Ukupna vrednost ovih ugovora biće između 3,5 i četiri milijarde evra. Gradimo skoro 300 kilometara autoputa i brze saobraćajnice, to je ogroman doprinos nastavku izgradnje saobraćajne infrastrukture u Srbiji”, izjavio je ministar Vesić.

 

Vest iz Pekinga pozdravio je i gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, istakavši da potpisivanjem ovog ugovora izgradnja autoputa Beograd – Zrenjanin – Novi Sad postaje realnost i da sada, praktično, možemo samo da očekujemo početak radova.
“Više puta smo isticali da izgradnja autoputa kojim će Zrenjanin biti povezan sa dva najveća grada u zemlji donosi ogromne benefite i razvojne potencijale kakve samo možemo da pretpostavljamo. Ne samo za Zrenjanin, već za ceo region srednjeg i južnog Banata, auto-put će doneti nova radna mesta, privrednu ekspanziju i verujem, zaustaviti negativne demografske trendove, što će u Zrenjaninu sigurno biti najprimetnije. Kao i do sada, naš grad će dati snažnu podršku doprinos ovim infrastrukturnim poduhvatima koje pokreću Republika Srbija i predsednik Aleksandar Vučić, a izgradnja autoputeva svakako spada među najznačajnije”, izjavio je gradonačelnik Salapura