Sport- Ženska rukometna reprezentacija Srbije, pred zrenjaninskom publikom u Kristalnoj dvorani, ostvarila je ubedljiv trijumf nad Bugarskom rezultatom 40:16 (23:8) u prvom meču kvalifikacija za Evropsko prvenstvo koje je na programu naredne godine u Austriji, Mađarskoj i Švajcarskoj.

Pred punom Kristalnom dvoranom u Zrenjaninu, odigrale su naše reprezentativke sjajan meč, a u prilog tome govori i činjenica da su se sve igračice osim Katarine Bojičić, upisale u listu strelaca.

 

Selektor Bregar najpre je na teren izveo sledeću postavu: Marija Čolić, Sanja Radosavljević, Anđela Janjušević, Nataša Lovrić, Tamara Mandić, Emilija Lazić i Katarina Bojičić.

Od prve sekunde selekcija Srbije pokazala je zašto je izraziti favorit. Čak prvih šest minuta Bugarska nije uspela gotovo da priđe golu na kom je stajala Marija Čolić, dok su njene saigračice redom rešetale mrežu rivala. Seriju je otvorila Milić, a potom su se na listu strelaca redom upisivale kapitenka Sanja Radosavljević, Janjušević, Lazić, Mandić…

Pravo je uživanje bilo gledati i mlade nade od kojih su Tamara Mandić i Emilija Lazić upisale svoje debitantske nastupe ali i prve golove. Na terenu se takođe posle povrede našla i Edita Nuković, dok je Kubina Moli debitovala na golu ali i u dresu Srbije, od starta drugog poluvremena.

Foto: Gradonačelnik Zrenjanina Simo Slapura i sekretarka Sportskog saveza grada Vukosava Đapić Atanacković sa brojnim zvanicama

Svoju prvu odbranu imala je šest minuta kasnije, a sve saigračice sa klupe pozdravile su je aplauzima i glasnom podrškom.

Nastavile su izabranice selektora Bregara sa dominacijom, a prednost se samo uvećavala. Razigravale su rukometašice Srbije različite akcije a razlika je otišla i na +20. U skladu sa rezultatom bio je i tempo utakmice, a s obzirom na to da Bugarke nisu imale snage ni na koji način da ugroze vođstvo Srbije, čekao se još samo konačan rezultat.

S poslednjim sudijskim zviždukom na semaforu je stajalo 40:16 i slavlje srpske selekcije moglo je da počne.

Selektor srpske reprezentacije, gospodin Uroš Bregar, vidno je bio zadovoljan, kako rezultatom tako i prikazanom igrom svog tima.

”Moramo priznati da Bugarska nije reprezentacija koja ima veliki kvalitet i pripada vrhu evropskog rukometa, ali me veoma raduje to što smo imali energiju svih 60 minuta i u odbrani i u napadu. Sve igračice dobile si priliku i sve su pokazale želju i volju. Pravi ispit biće Turska. Dobro ih poznajemo, igrali smo ove godine protiv njih. Iako smo tada imali iskusniji sastav, cilj pred nama je jasan – želimo da se kvalifikujemo na Evropsko prvenstvo. Pre toga nas očekuje i Svetsko prvenstvo, kao i turnir u Španiji, tako da ćemo naredne godine u kvalifikacijama biti dosta iskusniji i spremniji za sve izazove pred nama”, poručio je selektor Srbije.

Zamenik kapitena, Anđela Janjušević, upisala je četiri gola na svoj konto, ali se mnogo više radovala pogocima svojih mlađih saigračica.

”Presrećna sam što smo ovako odigrale i pred ovom divnom publikom u Zrenjaninu ostvarile ubedljivu pobedu. Odlično smo počele i visok tempo držale smo svih 60 minuta. Ponosna sam na sve mlađe igračice i najlepši deo ove utakmice bilo je videti neke od njih kako debituju i postižu svoje prve golove u seniorskoj reprezentaciji. Svaka devojka je dala svoj doprinos i verujem da ćemo na ovaj način izgraditi tim za velika dela”, jasna je bila jedna od iskusnijih srpskih reprezentativki.

 

Upravo jedna od debitantkinja, Tamara Mandić, zahvalila se publici ali i saigračicama na podršci.

”Najdraže mi je što smo dobile veliku podršku starijih igračica i mnogo nam je značio svaki njihov savet. Sjajno su nas prihvatile i hvala im na tome. S obzirom na to da igram na poziciji srednjeg beka, Aleksandra Vukajlović je sve vreme bila uz mene i pomagala mi je. Velika je razlika u seniorskom rukometu, ali sve moramo da prođemo kroz to da bismo svoju igru podigle na viši nivo i dale veći doprinos!”

Svoje prve minute i golove upisala je i Emilija Lazić.

”Atmosfera je bila prelepa i divno je bilo debitovati pred našom publikom, kao i ostvariti ovako ubedljivo pobedu. Čestitam svim svojim saigračicama na prikazanoj igri. Spremamo se za Tursku koja će biti malo teži zadatak, ali želja za pobedom svakako neće izostati”, poručila je 23-godišnja rukometašica.

Tekst: rss.org.rs