Inicijativa za ravnopravnost, inovativnost i društveni angažman – IRIDA, organizuje  treću po redu promociju zbirke kratkih priča o psihičkom nasilju “I ovo je nasilje” mladih spisateljica i pisaca, 5. decembra u Zrenjaninu, sa početkom u 18 časova u Velikom salonu Kulturnog centra Zrenjanina.

 

U pitanju je treća promocija zbirke, a prve dve su organizovane u Novom Sadu i Smederevu, dok se treća organizuje u Zrenjaninu sa ciljem podizanja svesti o psihičkom nasilju u partnerskim odnosima.

„Obe promocije, onu u Smederevu, ali i ovu u Zrenjaninu organizujemo u okviru 16 dana aktivizma protiv nasilja prema ženama jer na taj način želimo da skrenemo pažnju na važnost prepoznavanja i prevencije nasilja prema ženama i formiranja odgovarajućih mehanizama kako bi se sprečili femicidi.

 

Autori i autorke kratkih priča koje su se našle u zbirci, njih 19, su mladi i talentovani pojedinci  iz cele Srbije, koji žele da kroz društveno angažovanu kulturu i umetnost podignu svest o problemu partnerskog nasilja. Tokom promocije publika će imati priliku da upozna neke od autora čuje odlomke njihovih priča, prisustvuje panel diskusiji na kojoj ćemo razgovarati o psihičkom nasilju, pogleda izložbu fotografija koje prate priče i dobije primerak zbirke. Događaj će biti propraćen i izvedbom “Tragovi” inspirisanom pričama iz Tragovi” inspirisanom iz zbirke.

 

Projekat “I ovo je nasilje” ima za cilj podizanje svesti o psihičkom nasilju u partnerskim odnosima kroz društveno angažovanu kulturu. Ovaj projekat dobio je podršku od strane Švajcarske vlade, u okviru projekta “Kultura za demokratiju”, koji sprovodi Hartefakt fond i OAK fondacije, u okviru programa “Snažnije zajedno” koji sprovodi Trag fondacija.