Sve više se obraća pažnja na mentalno zdravlje, odlazak kod stručnjaka je postao sve češći. Međutim važno je i znati kome se obratiti, kad i kako to izgleda. Tim povodom smo razgovarali sa Tanjom Todorović psihoterapeutom, psihološkim savetnikom i Master defektologom, koja je osnivač Todorović Centra.

KOJI SU NAJČEŠĆI RAZLOZI ZA OBRAĆANJE PSIHOTERAPEUTU?

Adolescenti i odrasli najčešće podršku traže u sledećim domenima:

nošenje sa stresom

akademske teškoće

problemi u sferi partnerskih odnosa

razvoj samopouzdanja i samopoštovanja

teškoće na poslu

kontrola emocija

razvojne krize i donošenje važnih životnih odluka

gubici i tugovanje

sticanje asertivnih i komunikacionih veština

Psihoterapeutu se treba javiti zbog bilo koje teškoće sa kojom ne možemo ili ne želimo da se nosimo sami. Takođe, iako imamo kapaciteta za borbu sa stresom, uvek možemo naučiti nove tehnike za efikasnije i bolje nošenje sa stresom.

KAKO SE ODVIJA PSIHOTERAPIJA?

„Psihoterapeut najpre teži da ostvari funkcionalnu terapeutsku vezu sa svojim klijentom, i da onda zajedno, dakle u kolaboraciji sa klijentom radi na rešavanju problema zbog kojih je klijent došao. Sa klijentima oblikuju cilj na kome žele da rade, prave plan  i pomažu im, koristeći svoja znanja i tehnike, da dostignu svoj pun potencijal. Puno pažnje poklanjaju odnosu između terapeuta i klijenta. U psihoterapiji je važno da taj odnos bude čvrst i pun poverenja da bi i klijent time napredovao i zato je empatija jedno od glavnih oruđa terapeuta. Svaku osobu posmatra kao jedinstvenu individuu i tako se sa njome i ophodi. Psihoterapija je proces pomoći i samopomoći koji se odvija razgovorom između licenciranog, sertifikovanog terapeuta i klijenta. Kada klijenti dolaze kod psihoterapeuta to nije pregled, već seansa. Takve seanse tipično traju izmedju 50 i 60 minuta, održavaju se jednom nedeljno, u isto vreme i na istom mestu zbog kontinuiteta podrške“, rekla je Tanja Todorović, psihoterapeut.

KO SU PSIHOTERAPEUTI?

Psihoterapeut je osoba koja već poseduje formalno završeno obrazovanje iz pomagačkih nauka (najčešće su u pitanju psihologija, defektologija, psihijatrija), a nakon toga i završenu edukaciju iz određenog psihoterapijskog pristupa. Edukacija traje minimum četiri godine. Za to vreme psihoterapeut prolazi kroz ličnu psihoterapiju i uči skup pristupa kojima se pruža pomoć ljudima sa  problemima. Dakle psihoterapeut ne može biti osoba koja je završila samo formalno obrazovanje odnosno samo fakultet i ima recimo zvanje psiholog ili psihijatar, pedagog…Uvek je važno da znamo kod koga idemo na psihoterapiju, pa čak i da tražimo diplomu na uvid.

„Ako prepoznajete da se suočavate sa nečim što vam teško pada i čini Vam se da prevazilazi mere Vaših snaga, ohrabrujemo Vas da potražite pomoć stručnjaka. Nijedan problem nije nevažan ili premali“, istakla je  Tanja Todorović.

Više o Todorović centru moćete pronaći na sajtu www.psihoterapijazrenjanin.rs ili Facebook stranici i Instagram profilu

Detaljnije o uslugama i cenama koje nudi „Todorović centar“ pogledajte OVDE.

ADRESA

Žitni trg 12/2

23000 Zrenjanin

BROJ TELEFONA ZA ZAKAZIVANJE:

062/1631448

E MAIL

todorovic.centar@gmail.com