-Suočena sa naglim skokom cena energenata, JKP “Gradska toplana” Zrenjanin bila je prinuđena da od lokalne samouprave traži povećanje cena toplotne energije. Kako je od poslednje korekcije cena toplotne energije, tačnije od 01.11.2022. godine, cena gasa porasla za 33,8%, a cena struje za 26%, naša komunalna delatnost koja je od vitalnog značaja za 8.000 domaćinstava, nesumnjivo se suočila sa poteškoćama. Važno je napomenuti da je reč o porastu cena osnovnih energenata koji se koriste u samoj proizvodnji toplotne energije.

Usled pomenutih zahteva tržišta, korekcije cena daljinskog grejanja pokazale su se kao neizbežne, kako bi obaveze toplane prema JP “Srbijagas” i JP EPS bile izmirene i kako bi sama komunalna usluga u grejnoj sezoni 2023/2024 bila moguća i stabilna.

Dana 27.12.2023. godine, na sednici Skupštine grada usvojena je prva izmena i dopuna Programa preduzeća za 2024. godinu, a koja se odnosila na korekciju cena daljinskog grejanja za građanje i poslovne potrošače. Od 01.01.2024. godine cena varijabilnog dela iznosiće 7,87 dinara po kw/h (stara cena-6,85 dinara po kw/h), a cena fiksnog dela iznosiće 44,77 dinara po metru kvadratnom grejne površine (stara cena-38,60 dinara po metru kvadratnom) mesečno. Mora se napomenuti da i sa ovim povećanjem, cene zrenjaninskog grejanja ne mogu parirati trenutnim cenama grejanja po drugim gradovima Srbije (Valjevo, Sombor, Zaječar, Smederevo, Kikinda, Bečej, Beograd, Sremska Mitrovica).

Iz tih razloga, “Gradska toplana” je odlučila da svojim potrošačima još jednom izađe u susret, te će i dalje biti omogućeno da decembarski, januarski i februarski računi (računi u mesecima kada je potrošnja toplotne energije na najvišem nivou) budu podeljeni na 50%. To znači da će oni sugrađani, koji ne budu mogli da svojim budžetima odgovore na porast cena, moći da 50% varijabilnog troška za navedene mesece plate u datumu dospeća, a drugu polovinu u letnjem periodu.

Kada govorimo o radovima koje je “Gradska toplana” sprovodila u toku minule godine, važno je napomenuti da su radovi na rekonstrukciji vrelovodne mreže u naselju Ruža Šulman uspešno završeni, a nastavljeni su u naseljima Koče Kolarov i Toše Jovanović. Ovom rekonstrukcijom i postavljanjem novih, predizolovanih cevi, pospešuje se stabilnost i sigurnost sistema daljinskog grejanja. Ono što se pokazalo kao značajan korak u uštedama i smanjenju gubitaka svakako je investiranje u vrelovodnu mrežu, što je posebno bitno kako za tekuću grejnu sezonu, tako i za sve naredne. Ovogodišnje investicije koje se tiču radova na vrelovodu iznose preko 22 miliona dinara i dolaze isključivo iz sopstvenih sredstava preduzeća. Za sledeću godinu, “Gradska toplana” u planu ima priključenje 4 nove zgrade na svoju vrelovodnu mrežu.

U tekućoj grejnoj sezoni, u kojoj se na celokupno društvo apeluje na štednju i racionalnije korišćenje toplotne energije, poseban akcenat se treba staviti i na ugradnju delitelja toplote. Važno je da se još jednom naglasi da ugradnjom ovih uređaja potrošači sami kontrolišu utrošak toplotne energije, a time i sopstveni račun za grejanje“, navodi se u saioštenju JKP „Gradska toplana“ Zrenjanin.