Zrenjanin- Sve škole u Srbiji i Srpska pravoslavna crkva danas proslavljaju  Savindan, dan utemeljivača države i školstva.

Sveti Sava se slavi kao školska slava i zato sve škole i obrazovne ustanove i u našem gradu obeležavaju praznik svog zaštitnika, velikog diplomate i državnika, čije se vreme u srednjovekovnoj istoriji smatra zlatnim vekom srpskog preporoda.

Neke škole proslavu su započele juče, a danas se obeležava u Zrenjaninskoj gimnaziji i mnogim drugim školama u gradu i naseljenim mestima.

Povodom praznika, gradonačelnik Simo Salapura je prisustvovao proslavi u OSŠ „9. maj“ gde je bio kum slave, a kumstvo zatim predao Bojani Momčilov iz kompanije „Mlekoprodukt“.

“Izuzetna mi je čast da budem na ovom mestu i sa mnogo radosti i zahvalnosti prihvatam ovo kumstvo. Biti kum u našoj tradiciji znači posebnu čast, ali i podrazumeva i obaveze.

Drago mi je da ulogu kume preuzimam ispred kompanije Mlekoprodukt, koja posebnu pažnju posvećuje društveno odgvoronom poslovanju i koja se trudi da osluškuje potrebe zajednice u kojoj posluje, naročito kada su u pitanju deca.

Sveti Sava ima ogroman značaj za našu srpsku tradiciju, posebno za decu i školstvo, kao jedan od simbola razvoja obrazovanja i ideja prosvetiteljstva. Deca su naše blago. Ulaganje u razvoj dece, obrazovanje, ali i u njihov smeh i blagostanje, uvek je dragoceno za celokupno društvo – jer ulaganje u decu je ulaganje u budućnost.

Zato pozivam sve relevantne društvene aktere, ne samo o velikim datumima i praznicima, da obratimo posebnu pažnju na ono što je našem društvu najvrednije i najvažnije.

Posebna je čast primiti kumstvo od gradonačelnika, gospodina Sime Salapure, koji je sa svojim saradnicima tako mnogo učinio za školu 9. maj u prethodnom periodu.

U svoje ime i u ime kompanije Mlekoprodukt, obećavam da ćemo se potruditi da budemo bar jednako dobri kumovi!”, rekla je Bojana Momčilov, direktorica za komunikaciju i društveno odgovorno poslovanje, Mlekoprodukt.

Rezanje slavskog kolača obavio je protonamesnik Davor Stojanović koji je istakao da je za razliku od  svih drugih škola koje rade na vaspitavanju dece i omladine škola „.9 maj“ ipak po svemu posebna i po svemu specifična.
– U svim drugim školama gde su na prvom mestu prosveta i pedagogija, ovde je čini mi se na prvom mestu vaspitna i pedagoška, pa tek onda prosvetna jer upravo naši učenici koji jesu takvi, koji su bogom dani i koji su naši, a  za koje imamo ljubavi i trudimo se, koliko je to u našoj moći, da ih na prvom mestu osposobimo za život i da budu dobri ljudi. Zaista, ovaj posao i poziv, posebno u ovoj školi može da se radi ukoliko postoji velika ljubav – rekao je protonamesnik Stojanović poželevši im mnogo zdravlja, sreće, veselja, ljubavi i božjeg blagoslova, mira, sloge i, kako je naglasio, ono što je u ovoj školi možda najpotrebnije, uspeh u radu.

Gradonačelnik Salapura je rekao da je za njega posebna čast i zadovoljstvo što je danas kum slave u ovoj školi na veliki praznik koji nas, kako je ukazao, sve okuplja i vraća svojoj tradiciji i pravom iskrenom hrišćanstvu, kako ga je i sam Sveti Sava propovedao.
– Taj univerzalni put Svetosavlja, put kojim je on prvo zidao sebe, a onda svoj narod, državu svoju, trud koji je učinio pre svega nad sobom, a onda nad narodom svojim i stvorivši i državu i postavši prvi srpski arhiepiskop. Kada je u pitanju Osnovna i srednja škola „9. maj“ u ovoj godini očekuju nas velike investicije, u pitanju je finalna faza završetka novog objekta škole,  dakle, preostalo je još samo povezivanje na toplovod i opremanje samog objekta, a zatim će ova škola od nove školske godine biti moderno opremljen prostor, kako bi sejoš kvalitetnije  mogao sprovoditi vaspitno obrazovni rad – rekao je gradonačelnik Salapura.

 

Proslava Svetog Save tradicija je u ovoj školi, kazala je direktorka škole Snežana Vukić, navodeći da je i ove godine organizovan program u kome su učestvovali učenici svih segmenata škole zajedno sa svojim nastavnicima.
– Kako smo i rekli, kao što je sveti Sava imao svoju plemenitu misiju isto tako imamo i mi našu misiju u našoj školi koju težimo da ispunimo, a to je da našu decu što više uključujemo u društvenu sredinu i što je još važnije da ih što više osamostalimo i pripremimo za budućnost. Tako da je za našu misiju i za naš rad potrebno mnogo znanja i strpljenja, a pre svega mnogo ljubavi – kazala je Vukić.

Proslavi povodom obeležavanja školske slave u Medicinskoj školi, organizovanoj juče u prostorijama te škole, prisustvovao je zamenik gradonačelnika Saša Santovac  gde je takođe sečen slavski kolač i organizovan program u kome su učestvovali učenici te škole.

Izvor:Grad Zrenjanin