Danas, 4. februara, obeležava se svetski dan borbe protiv raka. Tim povodom u  Opštoj bolnici „Đorđe Joanović“  održana je konferencija za medije na kojoj je govorila načelnica Onkološkog odeljenja, dr Ivana Ujfeljan Ristić.

„Mislim da danas nema porodice koja nema  člana obolelog od maligne bolesti. Statistika govori da je 2021. godine, u zrenjaninskoj bolnici,  ukupan broj malignih pacijenata bio 455, dok je 2022. godine  444, a 2023. godine ukupan broj bio 447.  Nije veliki porast u odnosu na prethodne godine, postoje male razlike koje smo mi primetili, a to je da su više zastupljena mlađa godišta nažalost, kao i da smo prošle godine imali više karcinoma pankreasa. Inače su vodeće lokacije karcinomi pluća, dojke, debelog creva i urogenitalni, gde je prošle godine bio uvećan broj karcinoma mokraćne bešike“, rekla je načelnica Onkološkog odeljenja, dr Ivana Ujfeljan Ristić i istakla da maligne bolesti nastaju usled više faktora, kao i da je preventiva najbolji lek.

„Svaka bolest ima svoje stadiume i naravno da se najlakše leči u početku. Važno je da ukoliko primetite ili osetite neke promene, da se obavezno javite na pregled“, naglasila je dr Ivana Ujfeljan Ristić.

 

U Srbiji je tokom 2021. godine od svih malignih tumora obolelo 41.784 osoba (22.333 muškaraca i 19.451 žena). Iste godine od raka je umrlo 19.979 osoba oba pola, 10.974 muškaraca i 9.005 žena. Muškarci u našoj sredini najviše su obolevali od raka pluća, kolona i rektuma i prostate. Kod žena maligni proces je najčešće bio lokalizovan na dojci, plućima, kolonu i rektumu i grliću materice.

Maligni tumori pluća i bronha vodeća su lokalizacija i u obolevanju i u umiranju među muškarcima, odnosno drugi su po učestalosti uzrok oboljevanja i umiranja među ženama sa dijagnozom raka.

Tokom 2021. godine u Srbiji je od raka bronha i pluća obolelo 4.815 muškaraca i 2.139 žena, a umrlo je 3.082 muškaraca i 1.526 žena.

 

Prema oboljevanju i umiranju u populaciji žena, rak dojke nalazi se na prvom mestu među malignim bolestima – u Srbiji je u 2021. godini od malignih tumora dojke obolelo 4.447 i umrlo 1.765 žena.

Šta možemo da učinimo?

Preventivne aktivnosti na polju sprečavanja nastanka malignih bolesti veoma su raznorodne, i predstavljaju ključni javnozdravstveni pristup u procesu kontrole malignih bolesti. Procene govore da se čak 40% malignih bolesti može izbeći primenom intervencija u životnom stilu: prestankom pušenja, ograničenim konzumiranjem alkohola, izbegavanjem suvišnog izlaganja suncu, zadržavanjem prosečne težine konzumiranjem zdrave hrane, vežbanjem, kao i zaštitom od infekcija koje se mogu razviti u rak.

 

Ukoliko do bolesti ipak dođe, njen je ishod moguće poboljšati ranim otkrivanjem, adekvatnim lečenjem i rehabilitacijom uz odgovarajuće palijativno zbrinjavanje.

 

U Srbiji su doneti nacionalni programi za skrining raka grlića materice, raka dojke i kolorektalnog raka, koji će u narednom periodu značajno smanjiti obolevanje i umiranje od navedenih lokalizacija malignih tumora.

Na skrining raka dojke pozivaju se žene starosti od 50 do 69 godina. Mamografski pregledi predviđeni su da se rade svim ženama navedenog uzrasta na dve godine. Skriningom na karcinom grlića materice obuhvaćene su žene uzrasta od 25 do 64 godine, koje se pozivaju na preventivni ginekološki pregled i Pap test jednom u tri godine.

Ciljna grupa za testiranje na rak debelog creva obuhvata građane oba pola starosti od 50 do 74 godina, koji se jednom u dve godine pozivaju na testiranje na skriveno krvarenje u stolici.

Izvor: Zavod za javno zdravlje Beograd