Zrenjanin- U utorak, 5. marta 2024. godine, sa početkom u 19 časova u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin biće održano predavanje “Muzejska priča: Simboli srpske državnosti na etnološkim predmetima”.

Predavanje je deo pratećeg programa gostujuće izložbe, autorke Ljiljane Trifunović, muzejske savetnice-etnološkinje Muzeja Vojvodine. Autorka će publiku bliže upoznati sa predmetima koji na sebi imaju simbole državnosti.

Izložba pod nazivom „Simboli državnosti na etnološkim predmetima” otvorena je u zrenjaninskom muzeju povodom obeležavanja Dana državnosti i traje do 30. marta 2024. godine.

Na izložbi su predstavljeni predmeti iz etnoloških zbirki Muzeja Vojvodine i Narodnog muzeja Zrenjanin koji su nastali na teritoriji Vojvodine od 1870. do početka Drugog svetskog rata. Većina tih predmeta je iz perioda vladavine Austrougarske monarhije kada je srpska trobojka bila zabranjena i nije bilo poželjno isticanje srpskog porekla. Predmeti koji su se našli na izložbi skriveno ili javno prikazuju simbole srpske državnosti u vidu grba i zastave. Iako je naglašavanje nacionalnih obeležja u pomenutom periodu bilo rizično, na osnovu izloženog materijala vidi se da su tkalje, vezilje i drvorezbari ipak svoje rodoljublje pretočili u koristan i upotrebljiv predmet, koji je bio veoma važan u životu tadašnje čovekove zajednice.

Nadležna kustoskinja je Branka Sikimić, etnološkinja Narodnog muzeja Zrenjanin.