Zrenjanin- Pokrajinski sekretar za privredu i turizam dr Nenad Ivanišević i specijalni savetnik ministra turizma i omladine Esad Hodžić , u prisustvu gradonačelnika Sime Salapure , predstavili su danas u Gradskoj kući Uredbu i Javni poziv za unapređenje seoskog turizma.

 

Pozdravnu reč je uputio  gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, koji je izrazio zadovoljstvo što se u našem gradu razgovara o važnoj temi, o dodeli podsticajnih sredstava za razvoj i unapređenje seoskog turizma i ugostiteljstva, kao i da se ova rasprava vodi. na pravom mestu – u Zrenjaninu, koji za razvoj ovog vida vizionog turizma u svom okruženju ima značajan potencijal.

On je rekao i da na teritoriji našeg grada postoje 22 naselja, da je svako specifično i da se u većini njih može razvijati seoski turizam.

Gradonačelnik je pozvao sve zainteresovane da se prijave na ovaj javni poziv, da poštuju rok do 15. aprila i da blagovremeno pripreme svu neophodnu dokumentaciju.

– Siguran sam da će vam današnje predstavljanje Uredbe i Javnog poziva pomoći svima i još jednom zahvaljujem ministarstvu i pokrajinskom sekretarijatu na tome – rekao je on.

Sekretar Ivanišević je istakao da je Zrenjanin pravo mesto za razgovor o razvoju turizma, budući da beleži ozbiljan porast noćenja i da je u prethodne tri godine, ako uporedimo podatke, zabeležio porast sa oko dvadeset hiljada u godini. 2021. na 81.000 noćenja koliko je bilo prošle godine.

 

Pokrajinski sekretarijat je pomogao Gradu Zrenjaninu sa više od 50 miliona dinara za razvoj turističke infrastrukture i ovde očigledno postoji veliko interesovanje turista koji se vezuju za odličan privredni potencijal grada Zrenjanina, razvoj industrijska zona i nove fabrike, ali i ono što zovemo seoski turizam, dakle ono po čemu je Vojvodina posebna i specifična, a to su salaši i etno kuće. Ovde postoji ozbiljna inicijativa, drago nam je što lokalna samouprava prepoznaje sve ove inicijative, a mi ćemo ih podržati kroz naše konkurse, koje očekujemo da se ponove do kraja godine. Više od 400 miliona dinara ukupno je ove godine izdvojeno kroz konkursna sredstva za unapređenje turističke infrastrukture na teritoriji Vojvodine. Ono što je važno jeste ulaganje u putnu infrastrukturu, što posebno ističemo jer svaku lokalnu samoupravu približava turistima, a poznato je da je „Osmeh Vojvodine“ nešto što treba graditi, kao i autoput do Beograd, pa će sve ovo zajedno, naravno uz podršku Vlade Republike Srbije i resornog Ministarstva omladine i turizma, dovesti do još boljih rezultata – rekao je sekretar Ivanišević.

Odbornik Esad Hodžić istakao je da postoji ekspanzija seoskog turizma i da je Ministarstvo omladine i turizma do sada imalo kreditna sredstva za podsticanje razvoja turističke privrede. Ove godine smo uveli novinu, a to su subvencije za razvoj seoskog turizma, salaša, etno kuća… Ovde se mogu prijaviti privredni subjekti, preduzetnici i fizička lica koja su deo seoskog turističkog domaćinstva. Sredstva su veoma interesantna i videli ste da i danas izazivaju pažnju i interesovanje. Visina subvencije je do 2,9 miliona dinara, reč je o bespovratnim sredstvima uz ispunjenje svih uslova definisanih uredbom – rekao je Hodžić.

 

Budući da je ova uredba nova, postoje nedoumice, rekao je Hodžić i istakao da je njihova želja da se približe potencijalnim korisnicima i da približe sve projekte turističkoj privredi, kako Ministarstva tako i Pokrajinskog sekretarijata, kako bi sredstva dobila u prave ruke i biti iskorišćen za najbolje. .

 

Inače, danas su predstavljeni načini dodele i korišćenja podsticaja za razvoj i unapređenje seoskog turizma, a zainteresovani za ovu vrstu pomoći odgovore na sva pitanja i nedoumice u vezi sa prijavom mogli su da dobiju od sekretara Ivaniševića i odbornika Hodžića.

Izvor: Grad Zrenjanin