Zrenjanin- Županijski park, jedinstvena zelena oaza u centru Zrenjanina, oformljen je krajem 19. veka, kao “posledica” rekonstrukcije i dogradnje županijske zgrade (1886-1887.), kada je u dvorištu zdanja stvoren izolovan i zaštićen prostor.

Zaslugom peštanskih baštovana, park je planski uređen i pretvoren u prvo vreme u kutak za odmor županijskih činovnika, a kasnije i otvoren za javnost i tu je primarnu funkciju, srećom, očuvao do danas.

Brojni posetioci Gradske kuće uveravaju se da zdanje zrenjaninske gradske uprave ima najlepše “dvorište” od svih sličnih objekata u Srbiji. Iako park zauzima relativno malu površinu (1,13 ha), mnogo je segmenata u njemu koji zavređuju pažnju i ukazuju na njegov značaj i vrednost. Upravo iz tih razloga, gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura inicirao je aktivnosti na uređenju ovog prostora do detalja, uz uvođenje nekih novih sadržaja i zadržavanje potpune autentičnosti ambijenta, s obzirom da je Županijski park zaštićeni spomenik prirode u kom je ustanovljen režim zaštite drugog stepena.

 

Staralac nad parkom je ustanova “Rezervati prirode” Zrenjanin, a održavanje vrši JKP “Čistoća i zelenilo”.

 

Gradonačelnik ističe da se park redovno održava i da je generalno u dobrom stanju, ali da je niz sitnica zahtevalo određene intervencije, kako bi njegova lepota još više došla do izražaja.

– Park je omiljena destinacija dečjih ekskurzija, posećuju ga svi gosti i turisti koji dolaze u Gradsku kuću i u naš grad, a suvišno je isticati koliko je popularan među Zrenjanincima, posebno najmlađim. Želja nam je da boravak u parku bude još prijatniji, ali i da se sazna nešto o njegovim zanimljivostima i bogatoj istoriji – ističe gradonačelnik.

Radovi u Gradskoj bašti vidljivi su na svakom koraku – podiže se novi potporni zid kod ulaza iz Ulice dr Slavka Županskog, zgrada stare električne centrale uz glavnu stazu adaptira se u kantinu i kafe, kamenom se oblažu postolje statue konja i reperna tačka grada Zrenjanina na travnjaku, obnavljaju se zid i ulazna kapija od strane parkinga Gradske uprave, farbaju se žardinjere, stubovi rasvete i nosači saksija, postavlja novo osvetljenje na centralnom travnjaku, obezbeđuju svi otvoreni šahtovi hidranta, saniraju se fontana i paviljon za promenadne koncerte, na mestu nekadašnjih kaveza biće postavljena velika šahovska tabla. Uz skulpture i druge znamenitosti biće postavljene i odgovarajuće info-table, s osnovnim informacijama.

Rokovi za završetak svih planiranih radova nisu definisani, ali će najveći deo posla svakako biti završen pre uobičajenog otvaranja sezone u Gradskoj bašti, u maju.

Izvor:Grad Zrenjanin