Muke meštana sela Tomaševac i Botoš su okončane. Put između ova dva mesta dužine 5,3 kilometra je završen. Radovi su koštali blizu 500 miliona dinara, a finansirali su ih „Putevi Srbije“.

Put je građen po hitnom postupku da bi se spojila dva sela koja su imala komunikaciju preko mosta na kome zbog dotrajalosti nije dozvoljen saobraćaj.

 

Dok se uređuju kanali i bankine oko novog puta, graditeljima ne smeta što prolaze automobili, jer znaju koliko su meštani okolnih sela željno čekali novi put. Tomaševčani za nekoliko minuta stižu do susednog Orlovata, a do Zrenjanina više ne moraju zaobilazno.

Skraćujemo sigurno dvadeset minuta. Tako da stvarno su se potrudili da nam izađu u susret da ne moramo da putujemo kroz Botoš, Despotovac, Lazarevo“, navodi Branko Knežević, iz Tomaševca.

„Sad je ovo dobro, kako je bilo, one rupe i bubrezi i auto, sve živo da otpadne“, kaže Jovica Mladenović, iz Tomaševca.

 

Novi put je na trasi atarskog puta, pa će biti uređeni i izlazi da poljoprivrednici mogu do svojih njiva.

 

Jovica Pančić, poljoprivrednik iz Botoša kaže da je tu bilo usečenih puteva: “Kad uđeš u usek ne može da se mimoiđu dva vozila. Ovo je za poljoprivrednike dušu dalo“.

Drumsko-železnički most na Tamišu između Orlovata i Tomaševca je bio uzrok svih problema predhodnih godina. Preko njega je zabranjen saobraćaj od sredine 2021. Meštani su emotivno vezani za ovu konstrukciju staru više od stotinu godina, pa zbog toga on neće biti uklonjen.

„Podneli smo inicijativu nadležnim organima da takav most ostane tu i da bude u funkciji biciklističko-pešačkih tura, rekreacije i tako dalje. Tako da ćemo praktično na ovoj lokaciji u narednom periodu imati veliko gradilište i imaćemo u budućnosti čak tri mosta preko reke Tamiš“, ističe Simo Salapura, gradonačelnik Zrenjanina.

 

Od najavljenih novih mostova, jedan je drumski na trasi novog autoputa Beograd-Zrenjanin, a drugi železnički na pruzi Zrenjanin-Pančevo.

Izvor: RTS