Zrenjanin-U prostorijama  Regionalne Privredne komore Srednjobanatskog upravnog okruga održana je obuka, kao i prezentacija na temu informaciona bezbednost i izazov modernog poslovanja.

 

Cilj prezentacije bio je kako se dodatno informisati o obavezama koje donosi Zakon o informacionoj bezbednosti, kako bolje razumeti glavne izazove kada su u pitanju sajber rizici sa kojima se svakodnevno suočavamo, kao i kako blagovremeno prepoznati mogućnosti za preventivno delovanje kroz uspostavljanje mehanizma odbrane od sajber napada izgradnjom sistema bezbednosti i zaštite, obukom zaposlenih i adekvatnim čuvanjem informacija i podataka.

Sajber incidenti i lažne informacije predstavljaju realnu pretnju koja može ugroziti poslovanje svih privrednih subjekata i imati ozbiljne posledice, ne samo materijalne, nego mogu dovesti do onemogućavanja poslovanja u dužem vremenskom periodu, reputacionog rizika, kao i do sankcija regulatornih tela zbog „gubitka“ informacija koje su česta meta sajber napada.

„Sajber napadi sve su učestaliji i firme koje su pogođene ne samo da imaju finansijske gubitke, već im je ugrožena reputacija i gube poverenja svojih klijenata i kupaca.

Na globalnom nivou postoji nedostatak IT kadrova specijalizovanih za sajber bezbednost, jer je to jako specificna oblast IT industrije. Zbog toga kompanije treba da se obrate ekspertima za pomoć, a da ukoliko nemaju IT tim unutar firme, pomoć potraže od stručnih kompanija koje se time bave…..

Takođe je važna edukacija celog tima unutar kompanije, posebno ljudi koji ne rade u IT sektoru, jer su upravo oni na meti ,,fishing,, imejlova. Dakle važno je naučiti kako da prepoznate maliciozne fajlove i kako da se ponašate ukoliko dođe do incidenta……Obuka i prezentacije služe upravo tome-kako preduprediti, sprečiti i prepoznati opasnosti koje kompanijama  prete u IT“, rekao je Predrag Stankov, direktor Regionalne privredne komore Srenjobanatskog upravnog okruga.

„Tehnike sajber kriminalaca kontinuirano napreduju, sajber napadi se dešavaju na svakih 39 sekundi. To može biti katastrofalno za firme koje mogu izgubiti ne samo novac već i reputaciju. Postavlja se pitanje, kako se odbraniti? Analiza bezbednosti IS, Implementacija  softverskih rešenja  i formiranje kvalitetnog IT tima su ključni koraci u zaštiti informacionih sistema. Međutim, najvažniji aspekt je obuka zaposlenih, posebno onih koji nisu u IT sektoru, Čak ni najskuplja softverska rešenja neće biti dovoljna ukoliko se član vašeg tima upeca na fishing mejl“, rekla je Jelena Jovanović, marekitng menadžer kompanije Sky Exspress.

Direktor Mreže za sajber bezbednost Nebojša Jokić podsetio je da je oblast informacione bezbednosti u Srbiji regulisana Zakonom o informacionoj bezbednosti koji je usvojen u januaru 2016. godine. Pravni okvir čini i Strategija razvoja informacionog društva i informacione bezbednosti za period od 2021. do 2026. godine.