Zrenjanin- 50. „Pesnička štafeta“, manifestacija za decu i mlade koju organizuje Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin“  počinje u ponedeljak, 8. aprila.

Ovogodišnja manifestacija predvođena književnikom Urošem Petrovićem trajaće u periodu od 8. do 19. aprila, a završna svečanost održaće se 24. aprila u Kulturnom centru Zrenjanina.

 

Uroš Petrović i bibliotekari zrenjaninske biblioteke obići će 60 škola u Banatu i Bačkoj, družiti se sa osnovcima koji će predstaviti svoje talente, ali i učestvovati u takmičarskom delu programa sa svojim pesmama koje su povodom manifestacije napisali.

Ovogodišnja „Pesnička štafeta“ je jubilarna kao 50. po redu, a kako je manifestacija otpočela 1975, i naredna godina biće u znaku jubileja kada će biblioteka obeležiti 50 godina njenog kontinuiranog trajanja.

 

Povodom jubilarne 50. Štafete, kao učesnice priključile su se i škole iz Segedina i Temišvara u kojima se nastava odvija na srpskom jeziku, tako da ona ima i međunarodni karakter.

 

Na Štafeti biće predstavljena i antologija „Pedesetica“ koju je priredio Uroš Petrović, a koju čine izabrane pesme dosadašnjih gostujućih književnika koji su vodili manifestaciju. Antologiju je ilustrovao Mladen Anđelković.

 

Najeminentniji stvaraoci od 1975. godine do danas bili su gostujući pesnici manifestacije: Desanka Maksimović, Ljubivoje Ršumović, Dobrica Erić, Vesna Aleksić, Mošo Odalović, Raša Popov, Duško Trifunović, Dragan Lukić, Pero Zubac, Igor Кolarov, Dejan Aleksić, Branko Stevanović i mnogi drugi.

 

Ukoliko se ima u vidu da svake godine manifestacija okupi oko 10.000 učesnika, dece, prosvetnih radnika, bibliotekara, roditelja, zaposlenih u kulturi, možemo, kroz 49 godina postojanja manifestacije govoriti o generacijama koje su dale svoj trajni doprinos razvoju manifestacije, ali i kulture uopšte i od nje načinili jedinstveno kulturno nasleđe.

 

Pesnička štafeta: manifestacija brojnih generacija

 

Manifestacija Gradske narodne biblioteke “Žarko Zrenjanin”, “Pesnička štafeta” jedna je od najstarijih manifestacija namenjenih deci i mladima u našoj zemlji. Кroz manifestaciju, istovremeno se podstiče i promoviše učešće i stvaralaštvo dece kao i stvaralaštvo namenjeno deci i mladima kroz angažovanje književnika za decu i mlade, afirmisanih stvaralaca.

 

Pored toga, jedinstvena je po svom načinu realizacije: bibliotekari u misiji predstavljanja i očuvanja kvalitetnih kulturnih sadržaja izlaze van same ustanove kulture (koncept “Biblioteka bez zidova”) i sa gostujućim pesnikom odlaze do svakog od učesnika u manifestaciji u 60 škola iz 3 okruga Banata i Bačke. Tako je već 49 godina. O kvalitetu i uspešnoj realizaciji manifestacije govori i činjenica da su se uoči jubilarne 50. “Pesničke štafete”, školama u Banatu i Bačkoj kao učesnicama, pridružile i škole u Segedinu i Temišvaru u kojima se nastava odvija na srpskom jeziku, pa manifestacija dobija i međunarodni karakter.

 

Centralna figura manifestacije jeste gostujući književnik koji se deset dana sreće i druži sa mladima,  predstavlja svoju knjigu koju Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin” objavljuje tim povodom, a učesnici, deca i mladi, gostujućem stvaraocu prezentuju svoje talente i veštine.

Manifestacija ima takmičarski deo u kojem učenici čitaju svoje stihove, među kojima se biraju najuspešniji u svakoj školi koji ulaze u konkurenciju za nagrade u završnom delu programa. Takođe, u školama se organizuju programi dočeka pesnika gde učenici imaju priliku da predstave svoja umeća i talente kroz dramski, likovni, muzički, folklorni izraz, ples…

 

Najeminentniji stvaraoci od 1975. godine do danas bili su gostujući pesnici manifestacije: Desanka Maksimović, Ljubivoje Ršumović, Dobrica Erić, Vesna Aleksić, Mošo Odalović, Raša Popov, Duško Trifunović, Dragan Lukić, Pero Zubac, Igor Кolarov, Dejan Aleksić, Branko Stevanović i mnogi drugi. Ukoliko se ima u vidu da svake godine manifestacija okupi oko 10.000 učesnika, dece, prosvetnih radnika, bibliotekara, roditelja, zaposlenih u kulturi, možemo, kroz 49 godina postojanja manifestacije govoriti o generacijama koje su dale svoj trajni doprinos razvoju manifestacije, ali i kulture uopšte i od nje načinili jedinstveno kulturno nasleđe.

Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin” u okviru manifestacije objavljuje svake godine i jedno delo dečje književnosti čiji je autor gost manifestacije, te na taj način doprinosi razvoju stvaralaštva za decu, a prilagođavanjem objavljenih dela i osobama sa oštećenim vidom, doprinosi i potrebi da kulturni sadržaji budu dostupni svima.

 

U godinama u kojima svedočimo činjenici da su kvalitetni programi namenjeni mladima malobrojni, Pesnčika štafeta 49 godina kontinuirano postoji i razvija se u duhu generacija koje u njoj učestvuju.

U mnogim sredinama u koje manifestacija stiže, u tri okruga Banata i Bačke, ona je ujedno jedini kulturni događaj u toku godine, takođe i jedina mogućnost da učenici u neposrednoj komunikaciji upoznaju autore za decu i mlade. Кulturna ponuda u mnogim mestima koje Štafeta obilazi ne postoji, kulturni centri su zatvoreni, a kapaciteti škola da organizuju kulturne sadržaje nedovoljni.

 

Ujedno, manifestacija je jedinstvena – i po načinu realizacije, i po broju učesnika i po osnovnoj ideji: deca i mladi na svom maternjem jeziku imaju mogućnost da predstave svoje potencijale, a afirmisani stvaralac, potom, da njima predstavi svoje stvaralaštvo.

U eri „krize čitanja“ o kojoj često govorimo u vezi sa mladima, kroz Pesničku štafetu zrenjaninska biblioteka promoviše čitanje i pisanje, razvoj kritičnog mišljenja i uvažavanje različitosti.

 

Кroz jednu manifestaciju umrežavaju se svi oni koji rade sa mladima: bibliotekari, prosvetni radnici, roditelji, predstavnici lokalnih samoprava, književnice i književnici, kulturni delatnici.

 

Svake godine, uoči manifestacije, biblioteka kao izdavač objavi jednu knjigu gostujućeg stvaraoca. Tako, do sada, edicija „Кnjiževnost za decu i omladinu“ broji 46 knjiga koje jesu doprinos i književnosti za decu i kulturi uopšte.