Zrenjanin: Pogledajte kompletan program Kulturnog centra za april:

PREDSTAVA „VOĐA“ POZORIŠNOG KLUBA „GEST“ IZ SEČNjA

Na Velikoj sceni Kulturnog centra Zrenjanina u subotu, 6. aprila u 20 časova biće izvedena predstava „Vođa“ pozorišnog kluba „Gest“ iz Sečnja. Kako se navodi ova izuzetna produkcija obećava jedinstveno pozorišno iskustvo, spajajući klasiku Radoja Domanovića s kreativnim pristupom adaptacijom i režijom Zorice Novaković i Marka Vukosava. Publika će imati priliku da uživa u suptilnim nijansama humora i satiričnom osvrtu na društvo, karakterističnim za dela ovog velikog srpskog književnika.
U predstavi igraju: Luka Gaćinović, Saša Ćorković, Marko Samardžić, Olivera Marjanović, Snežana Novčić, Danimca Novčić, Bojana Samardžić, Milan Vukosav, Milan Bratić, Sara Radovanović, Sara Ćorković, Stefana Bodroža, Vukašin Ilić i Milovan Vučković.

Ulaz je slobodan.

PESNIČKO VEČE MIROSLAVA ALEKSIĆA

Tribina o pesmi, pesničko veče Miroslava Aleksića održaće se u ponedeljak, 8. aprila sa početkom u 18 časova u Kulturnom centru Zrenjanina. Više od 30 godina aktivnog pesničkog rada Miroslava Aleksića, pored samog autora predstaviće poznati zrenjaninski pesnik Perica Markov i pesnikinja Dragica Stojanović. Moderator programa je Đorđo Prstojević, urednik tribinskog programa Kulturnog centra.

Tribina o pesmi je svojevrstan događaj na kome će naš ugledni pesnik Miroslav Aleksić kao jedan od najistaknutijih savremenih srpskih pesnika govoriti svoje stihove i predstaviti svoj tri i po decenije prisutan književni rad. Reč je o pesniku kulture koji u svojoj poeziji spaja tradicionalno i moderno, istoriju i svakodnevnicu, biblijske i antičke motive sa savremenim egzistencijalnim dilemama.

 

VELIKI DEČJI KVIZ – “SVEZNALICE”

U saradnji Predškolske ustanove Zrenjanin i Kulturnog centra Zrenjanina, i ove godine, organizovaće se veliki dečji kviz “Sveznalice” pod sloganom „Znati, misliti, maštati – to je sve!“. Kviz će se održavati radnim danima u periodu od 8. do 15. aprila 2024. godine (8, 9, 11, 12. i 15. aprila), sa početkom u 9.30 časova u Velikoj sali Kulturnog centra Zrenjanina. U kvizu učestvuju deca zrenjaninskih vrtića predškolskog uzrasta iz dvadeset četiri grupe u godini pred polazak u školu.
„Sveznalice“ su osmišljene sa ciljem da se na veseo i zabavan način, kroz igru podstakne dečja radoznalost, mašta, logičko razmišljanje, kao i razmena iskustava i znanja među učesnicima.
Sponzori kviza su: MIS- komerc d.o.o, Agro- dukat d.o.o i Erste banka.

„Znati, misliti, maštati – to je sve!“

 

IZLOŽBA MARINE ILIĆ
Naziv izložbe: Day by day – ( Iz dana u dan)

Izložba Marine Ilić, diplomirane grafičarke i docenta na fakultetu digitalnih umetnosti Univerziteta Metropolitan u Beogradu pod nazivom Day by day otvara se u okviru programa vizuelnih umetnosti Kulturnog centra Zrenjanina, 11. aprila u 19 časova. Izložba je deo umetničkog projekta koja se bavi kodiranim podacima i koji ostaju iza naših svakodnevnih aktivnosti, pretvarajući se u neka nova značenja i poruke. Prvi deo postavke su skulpture, drugi deo je video rad a treći deo izložbenog koncepta činiće dvodimenzionalni radovi – crteži i kombinovani kolaž. Izložba je otvorena do 23. aprila.

O autorki – kraći biografski zapis
Marina Ilić 2008. godine je završila studije grafičkog dizajna na Filum-u u Kragujevcu,
2019. doktorirala je višemedijsku umetnost na Univerzitetu umetnosti u Beogradu.
Učesnik je velikog broja kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Autorka je nekoliko samostalnih umetničkih projekata međi kojima izdvajamo:
2011. Razboj Venere, Dom omladine, Kragujevac
2012. FashionZilection, ZMUC, Zemun
2019. Immersed, Galerija NEON, Beograd
2022. Crying mirror, Centar za kulturu, Sopot

2020. dobitnik je prve nagrade – Gran Pri na bijenalu umetnosti na papiru i od papira, Kragujevac. Trenutno je Docent na fakultetu digitalnih umetnosti Univerziteta Metropolitan u Beogradu.

 

BERZA GRAMOFONSKIH PLOČA

U nedelju, 14. aprila od 10 do 14 časova na platou Kulturnog centra Zrenjanina biće održana BERZA GRAMOFONSKIH PLOČA (prodaja, zamena, kupovina). Informacije: 061/2952592.

ŠTA ME OPET SNAĐE”
Monodrama – komedija Anđelke Stević Žugić

“Šta me opet snađe” nova monodrama – komedija glumice Anđelke Stević Žugić biće izvedena na Velikoj sceni Kulturnog centra Zrenjanina u ponedeljak, 15. aprila sa početkom u 20 časova. Kako se navodi, kroz lik i sudbinu junakinje Jovanke Joke Jakovljević, na duhovit, zabavan i pomalo ironičan način glavna junakinja govori o večito aktuelnoj temi razvoda, o životu i izazovima sa kojima se žena u svojim kasnim tridesetim, nakon razvoda bori. Kroz čitav niz likova koje igra, Anđelka svojim već prepoznatljivim i izuzetnim glumačkim stilom ponovo potvrđuje zašto je omiljena komičarka regiona. Autor teksta je Nebojša Romčević, režiser je Petar Jovanović a muziku za predstavu uradio je Aleksandar Saša Lokner.
Karte po ceni od 1500 dinara prodaju se na biletarnici Kulturnog centra Zrenjanina radnim danima od 10 do 12 i od 18 do 20 časova. Više o prodaji karata na 023/566-712.

 

PRVI PROMOTIVNI DOGAĐAJ 11. HORSKOG FESTIVALA “SLOBODAN BURSAĆ”
SEMINAR „RAZVOJ, NEGOVANjE I OPSTANAK DEČJIH HOROVA“

Negujući tradiciju horskog pevanja u gradu, Horski festival “Slobodan Bursać” od prvog dana posvećuje veliku pažnju dečijim i inkluzivnim horovima u gradu, organizujući matine dečijih horova u okviru festivalskih dana. Ovog puta u istom cilju, festival u saradnji sa Kulturnim centrom Zrenjanina u petak, 19. aprila organizuje seminar za sve dirigente/vaspitače predškolskih ustanova pod nazivom „Razvoj, negovanje i opstanak dečjih horova“. Predavanje će voditi dirigent dr Biljana Jeremić iz Kikinde koja je doktorila na ovu temu, uz prisustvo zrenjaninskih dirigenata Senke Milosavljević, Sanje Popović i Daniele Avram. Ovom prilikom pozivamo sve zainteresovane dirigente da dođu na ovaj nesvakidašnji i pre svega stručni događaj. Početak je zakazan u 19 časova u Maloj sali Kulturnog centra Zrenjanina. Ulaz je besplatan.
– Više o gostujućem predavaču dr Biljani Jeremić pročitajte na www.kczr.org

KONCERT LENE KOVAČEVIĆ

Zrenjaninski koncert Lene Kovačević koja će nastupiti zajedno sa svojim muzičarima u Kulturnom centru Zrenjanina, održaće se u subotu, 20. aprila sa početkom u 20 časova.
Hitove koje znamo sa radija iz Srbije i regiona, ali i muzika koja je dospela na strane radio stanice kao „Kafe“ ili „Požuri“, publika će imati prilike da čuje uživo. U pitanju je posebno muzičko putovanje uz pesme „Samo da mi je“, „Dubine“, „Vejte snegovi“, „Leto je“ i mnoge druge, kao i tradicionalne pesme u posebnim aranžmanima zahvaljujući kojima Lena i njeni muzičari rasprodaju koncerte. Ulaznice po ceni od 1500 dinara prodaju se na svim Ticket Vision prodajnim mestima, kao i onlajn na tickets.rs
Lena Kovačević diplomirala je na čuvenom Muzičkom Konzervatorijumu u Amsterdamu.
Nastupala je u Holandiji, Belgiji, Italiji, Austriji, Nemačkoj, SAD, na Kipru, Srbiji i regionu, i jedini je muzičar sa područja Balkana koji je bio pozvan na dodelu Britanskih muzičkih nagrada u Londonu kao poseban gost.

 

„STRAHOVANjA -MOJA ZEMLjA – MOJ NAROD – NAŠ IDENTITET“ IZLOŽBA MILUTINA MIĆIĆA

Izložba akademskog slikara Milutina Mićića „Strahovanja – Moja zemlja – Moj narod – Naš identitet“ predstaviće se zrenjaninskoj publici od 25. aprila do 14. maja u izložbenom salonu Kulturnog centra. Autor navodi da je izložba posvećena narodu kome pripada, pokreće promišljanja o načinima otkrivanja identiteta, potrazi za njim i vrednostima koje trebaju da doprinose kako individualnoj tako i kolektivnoj slobodi. Ovom izložbom autor otvara i novi ciklus slika posvećen srpskim žrtvama u Drugom svetskom ratu. Postavka će sadržati oko 30 slika i jednu skulpturu. Svečano otvaranje zakazano je u četvrtak, 25. aprila u 19 časova. Više o izložbi i autoru pročitajte na www.kczr.org

 

PREDSTAVA „SEĆAŠ LI SE…“

Duodrama „Sećaš li se…“ biće izvedena na Velikoj sceni Kulturnog centra Zrenjanina u petak, 26. aprila sa početkom u 20 časova. Predstava je urađena u režiji i po tekstu Vesne Stanković, u njoj igraju Ljiljana Blagojević i Sonja Kolačarić koje su ujedno i saradnice na tekstu. Predstava daje dijalog dve glumice koje su u ulozi glumice, jedne u penziji a druge srednje dobi. Kako se navodi, u ovoj duodrami, govori se o mladosti u vreme svoje mladosti i o mladosti u vreme svoje starosti, o umetničkim i drugim slobodama, o detaljima koje im ruže ili ulepšavaju svet.
Kao kod Godoa, gde vreme stoji, a svaki sekund je ispunjen, predstava podstiče publiku na smeh, setu, zapitanost i kolektivni odnos prema trajnim vrednostima.

Karte po ceni od 1200 dinara prodaju se od 3. aprila na biletarnici Kulturnog centra Zrenjanina radnim danima od 10 do 12 i od 18 do 20 časova.

BIOSKOP KULTURNOG CENTRA ZRENjANINA

Pored već najavljene 18. Turneje filmskog festivala „Slobodna zona“, koja nam donosi najnovije filmove izuzetno zapažene na globalnoj angažovanoj (filmskoj) sceni, pažljivom selekcijom tima festivala prikazaće se filmovi koji pokrivaju širok spektar društvenih, ekonomskih i političkih problematika, a kvalitetom su u vrhu filmskog stvaralaštva. Projekcije su svakog četvrtka u Velikoj sali Kulturnog centra. Ulaz je slobodan.
Još jednom podsećamo na raspored aprilskih projekcija:
4. april – film: „Crveno nebo“
11. april – film: „Rana oklevanja“
18. april – film: „Sokolovo jezero“
25. april – film: „Draga Fiona“

Više informacija o filmovima možete potražiti kako na festivalskom tako i na sajtu Kulturnog centra Zrenjanina.

U BIOSKOPU Kulturnog centra Zrenjanina u toku aprila na matineu prikazuju se tri dečja animirana i jedan igrani film: «Kung Fu panda 4» (7. 4.), «Baba Jaga» (14. 4.), «Nina i ježeva tajna» (21. 4.) i igrani film, muzička komedija «Lil, Lil, krokodil» – poslednje nedelje u aprilu (28. 4.). Svi filmovi su sinhronizovani na srpski jezik. Karte se prodaju na biletarnici Kulturnog centra po ceni od 250 dinara. Projekcije počinju u 11 časova.
April je i mesec domaćih naslova, u večernjem terminu od 20 časova, emitovaće se četiri ostvarenja: «Za danas toliko» (7. 4.), «Ruski konzul» (14. 4.), «Radnička klasa ide u pakao» (21. 4.) i dugoočekivani film «Jorgovani» (28. 4.). Karte se prodaju po ceni od 300 dinara na biletarnici Kulturnog centra Zrenjanina radnim danima od 10 do 12 i od 18 do 20 časova i pre početka projekcije. Dodatne informacije o prodaji karata možete potražiti na: 023/566-712.

 

Nedelja, 7. april – 11 časova – „Kung Fu panda 4“

„Ovog proleća, posle skoro decenije, ikona komedije Džek Blek vraća se svojoj ulozi Poa, najneverovatnijeg majstora kung fua na svetu, u urnebesnom novom poglavlju omiljene akcione komedije, Drimvorksove franšize, Kung Fu Panda 4. Nakon tri avanture koje prkose smrti, pobeđujući zlikovce svetske klase svojom neuporedivom hrabrošću i ludim borilačkim veštinama, Po, Zmajev ratnik (nominovan za Zlatni globus Džek Blek), pozvan je da se … već jednom odmori. Tačnije, izabran je da postane duhovni vođa Doline mira. To nameće nekoliko očiglednih problema. Prvo, Po zna o duhovnom vođstvu isto koliko i o paleo dijeti, a drugo, mora brzo da pronađe i obuči novog Zmajevog ratnika pre nego što preuzme svoj novi položaj. Da stvari budu još gore, nedavno je viđena zla, moćna čarobnica, Kameleonka (dobitnica Oskara Vajola Dejvis), mali gušter koji može da se pretvori u bilo koje stvorenje, bilo ono veliko ili malo. Kameleonka drži svoje pohlepne male oči uperene u Poov štap mudrosti, što bi joj dalo moć da ponovo prizove u carstvo duhova sve glavne zlikovce koje je Po pobedio. Dakle, Pou će trebati pomoć. Pronalazi ga (recimo?) u obliku lukavog, oštroumnog lopova Žen (dobitnica Zlatnog globusa Avkvafina), stepske lisice koja se zaista uvuče Pou pod kožu, ali čije će se veštine pokazati neprocenjivim. U svojoj potrazi da zaštite Dolinu mira od Kameleonkinih reptilskih kandži, ovaj čudni komični dvojac moraće da sarađuje. U tom procesu, Po će otkriti da se heroji mogu naći na najneočekivanijim mestima..“
Trejler: https://youtu.be/9IUxQfSNBvY?si=1s-AN8mKgDouUFVM

Nedelja, 14. april – 11 časova – „Baba Jaga“

„U bajkovitom kraljevstvu, u kolibi kraj močvare živi riđokosa veštica Jaga zajedno sa svojim mačkom pronalazačem i veselim kućnim vilenjacima. Da bi postala bolja veštica potrebna joj je Knjiga čarolija, koju je pre mnogo godina ukrala zla čarobnica Beladona. Jednog dana, neočekivana poseta princeze Safir nudi Jagi priliku da se obračuna sa svojim zakletim neprijateljem. Princeza Safir i Baba Jaga sa malenom družinom kreću na put pun izazova i raznih pustolovina.“
Trejler: https://youtu.be/oI5msyeM6fY

Nedelja. 21. april – 11 časova – „Nina i ježeva tajna“

„Nina voli da sluša priče za laku noć koje joj priča njen otac, priče o ježu koji otkriva svet. Jedne večeri zaokupljen poslom otac ne dolazi da ispriča novu avanturu, a Nina saznaje da je on upravo izgubio posao u fabrici. Svet joj se okreće naglavačke i spremna je da pronađe rešenje kako bi mu pomogla.“
Trejler: https://www.youtube.com/watch?v=XossnaUlRFs

Nedelja, 28. april – 11 časova – „Lil, Lil, krokodil“

„Zasnovan na književnom serijalu Bernarda Vabera, „Lil, Lil, Krokodil“ je kompjuterski generisana animacija, muzička komedija koje oživljava omiljenog lika iz knjige i predstavlja ga novoj publici. U glavnim ulogama su Havijer Bardem kao Hektor P. Valentni; Konstans Vu, Vinslou Fegli i Skut Mekniri kao ,,porodica Prim” i Bret Gelman kao ,,gospodin Gramps”, a voljenom raspevanok krokodilu glas će pozajmljivati pevač Šon Mendez. Izvršni producenti – Bendž Pasek i Džastin Pol ujedno će biti i autori originalnih pesama u filmu, zajedno sa Šonom Mendezom, Arijem Afsarijem, Emili Gardner, Markom Zonenblikom i Džorajom Kvame. Za režiju i produkciju su se pobrinuli Vil Spek i Džoš Gordon, dok scenario potpisuje Vil Dejvis. U produkciji filma je učestvovao i Hač Parker, kao i izvršni producenti Kevin K. Vafi, Den Vilson i Robert Dž. Dorman.“
Trejler: https://www.youtube.com/watch?v=NdZglO456Ao

 

Nedelja, 7. april – 20 časova – «Za danas toliko»

«Spremanjem omiljenih mu kolača – čupavaca, Šarenci uspevaju da namame najstarijeg brata da dođe kući. Vreme kao da prestaje da postoji i počinje bajka o srećnim ljudima. Naizgled obični letnji dani postaju neobični. Zaljubljeni u život, oni uzdižu realnost iznad tla, rasterujući tamne oblake vedrinom.»
Režija: Marko Đorđević
Uloge: Filip Đurić, Ivana Vuković, Nikola Rakočević, Goran Bogdan
Trejler: https://youtu.be/P4b3k2JNKlY?si=GuQlqAN90LpSAx0V

Nedelja, 14. april – 20 časova – «Ruski konzul»

«Dešavanja koja su definisala budući suživot Srba i Albanaca na Kosovu.
Glavni junak filma, srpski doktor Ilija Jugović po kazni dobija premeštaj u bolnicu u Prizrenu. Tu upoznaje profesora istorije Ljuba Božovića – RUSKOG KONZULA, naizgled psihijatrijskog pacijenta koji tvrdi da će uskoro “ Rusija opet postati Rusija, a Kosovo će opet biti srpsko”. Protiv Božovića se okreću lokalni albanski moćnici, separatisti. Oni pokušavaju da isele Božovića ali u njegovu zaštitu staje doktor Jugović.»
Režija: Miroslav Lekić
Igraju: Žarko Laušević, Nebojša Dugalić, Paulina Manov, Svetozar Cvetković, Visar Vishka, Danica Radulović, Nada Macanković, Mensur Safqiu, Enver Petrovci, Ljubiša Savanović, Petar Zekavica
Trejler: https://youtu.be/Q92_kWO9yoo?si=PFwaw-pfskKW6-bJ

Nedelja, 21. april – 20 časova – „Radnička klasa ide u pakao“

„Fabrika koja je nekada zaposšljavala ceo grad i okolna sela zatvorena je zbog sumnjive privatizacije i tragičnog incidenta u kom je grupa njenih radnika stradala u namerno podmetnutom pozžaru. Preostali radnici, devastirani gubitkom svojih najmilijih i posledičnom korumpiranom prodajom fabrike, pokreću proteste, ali čini se da su njihovi napori uzaludni i ne daju konkretne rezultate. Osećajući se napusš tenim od strane vlasti, pa čak i crkve, oni traže utehu i odgovore u natprirodnom. Harizmatična Svetlana (Tamara Krcunović), bivši robijaš Mija (Leon Lučev) i drugi radnici udružuju se kako bi istražili mistične puteve nade i pravde. Dok nespretno zaranjaju u tajanstveno carstvo, prolaze kroz socijalno i emocionalno oslobađenje i neočekivano otkrivaju unutrasšnju moć za koju nisu znali da poseduju.“
Režija: Mladen Đorđević
Uloge: Tamara Krcunović, Leon Lučev, Momo Pićurić, Ivan Đorđević, Lidija Kordić, Mirsad Tuka, Szilvia Krizsan, Olivera Viktorović, Tomislav Trifunović, Dobrila Stojnić.
Trejler: https://youtu.be/qeHwjEwncxg?si=n92suUfQIXwzrIiq

Nedelja, 28. april – 20 časova – „Jorgovani“

„Katarina (Sloboda Mićalović) i Igor (Ivan Bosiljčić) su glumci koji su zajedno i na ekranu i van njega. Oslepeli od bliceva i ogluveli od aplauza oni se, iako nerazvdvojni, dugo nisu ni čuli ni videli, sve do dodele nagrada za najbolju seriju godine, gde će se cela ekipa okupiti. Tu se jasno vide i lice i naličje filmske i televizijske industrije u Srbiji danas, postaće jasno da su njihovi životi veća melodrama od one koju su snimali.“
Režija: Siniša Cvetić.
Trejler: https://youtu.be/ZUyrZmMlMaw?si=M7oJrfdPc70uQ04q

18. TURNEJA FILMSKOG FESTIVALA „SLOBODNA ZONA“ U ZRENjANINU
Projekcije svakog četvrtka do 9. maja
U Kulturnom centru Zrenjanina u okviru ovogodišnje osamnaeste prolećne Turneje filmskog festivala „Slobodna zona“ svakog četvrtka od 20 časova u Velikoj sali od 28. marta do 9. maja publika će imati priliku da pogleda četiri igrana i tri dokumentarna filma. Turneja Slobodne zone u okviru ovogodišnjeg izbora donosi najnovije filmove koji su bili izuzetno zapaženi na globalnoj angažovanoj (filmskoj) sceni. Pažljivom selekcijom tima festivala prikazaće se filmovi koji pokrivaju širok spektar društvenih, ekonomskih i političkih problematika, a kvalitetom su u vrhu filmskog stvaralaštva. Ulaz je slobodan.

Publika širom Srbije imaće priliku da pogleda sedam filmova među kojima su dva dobitnika nagrada ovogodišnjeg izdanja Filmskog festivala Slobodna Zona. Film «Rana oklevanja», dobitnik nagrade u Regionalnoj selekciji – Horizonti Balkana, kao i film «Sokolovo jezero», dobitnik nagrade u selekcij Prva dva koraka. Na repertoaru ovogodišnje turneje naći će se i drugi deo triologije reditelja Christiana Petzolda, film «Crveno nebo», film-esej «Draga Fiona» vizuelne umetnice Fione Tan koji povezuje njenu porodičnu istoriju sa kolonijalnom istorijom Holandije. Film «Zlo ne postoji» prati preokrete u život Takmuija i njegove ćerke Hane kada grupa investitora dođe u njihovo selo da započne novi veliki projekat. Dokumentarni film «Neizbrisiva sećanja» čini seriju kućnih snimaka koji prate napredovanje Alchajmerove
bolesti čileanskog novinara Augusta Gongoria. Film na uzbudljiv i dirljiv način povezuje zajedničku prošlost Augusta i njegove supruge sa brunom i tragičnom istorijom Čilea. „Džoana Baez: Ja sam buka“ je dokumentarni film o legendarnoj pevačici i aktivistkinja Džoaia Bae, koja se iskreno i beskopromisno kroz muziku i ogroman porodični arhiv osvrće na njenu 60 godina dugu karijeru.

 

U nastavku pogledajte raspored projekcija i detalje vezane za filmove.

Raspored aprilskih projekcija:
4. april – film: „Crveno nebo“
11. april – film: „Rana oklevanja“
18. april – film: „Sokolovo jezero“
25. april – film: „Draga Fiona“
2. maj – film: „Neizbrisiva sećanja“
9. maj – film: „Džoana Baez: Ja sam buka“

 

4. april – 20 časova
„Crveno nebo“ – igrani film
Režija: Christian Petzold, Nemačka, 103’

CRVENO NEBO


„U kući blizu obale, Leon završava svoju knjigu a Feliks umetnički portfolio, dok im se primiče šumski požar. Planove im remete Nađa i Devid, par koji se zatekao na istom mestu. Leon uporno pokušava da bude profesionalan, prikrivajući svoju nedruštvenost i kipteći od besa zbog dobrog raspoloženja i smeha ostalih ukućana. Dolazak Leonovog izdavača unosi dodatni nemir i sve to u trenutku kada nebo postaje zažareno crveno i na njih počne da izručuje pepeo sagorele okolne šume. ‘Crveno nebo’, drugi deo Pecoldove trilogije započete filmom ‘Undine’ (2020), govori o mogućnosti da budete deo sveta, a opet dopustite životu da vam isklizne iz ruku.“

11. april – 20 časova
„Rana oklevanja“ – igrani film
Režija: Selman Nacar, Turska, Francuska, Rumunija, Španija, 84’

RANA OKLEVANJA


„Advokatici Džanan dani prolaze tako što jutra provodi u sudnici, a noći pored bolničkog kreveta svoje majke. Na dan izricanja presude optuženiku za ubistvo kojeg ona brani, Džanan mora da napravi moralni izbor koji će uticati na živote njene majke, sudije i branjenika.“

 

18. april – 20 časova
„Sokolovo jezero“ – igrani film
Režija: Charlotte Le Bon, Francuska, Kanada, 100’

SOKOLOVO JEZERO


«Bastijen i Kloi provode letnji raspust sa svojim porodicama na jezeru u Kvebeku. Stidljivi trinaestogodišnji Bastijen i njegova porodica odsedaju u kućici na jezeru, gde Bastijen upoznaje odvažnu šesnaestogodišnju Kloi. Ona je ljubiteljka folklora i lokalnih legendi i govori Bastijenu da duh opseda obližnje jezero. Uprkos jazu u godinama, dvoje tinejdžera stvaraju čvrstu vezu. Kako je spreman da prevaziđe svoje najgore strahove da bi zaslužio mesto u Kloinom srcu, raspust postaje buran ključni trenutak za mladog dečaka.»

 

25. april – 20 časova
„Draga Fiona“ – dokumentarni film
Režija: Fiona Tan , Holandija, 102’

DRAGA FIONA


«U Muzeju filma u Amsterdamu Fiona Tan je istraživala nemi, dokumentarni materijal pohranjen tamo pre više od jednog veka. Impresivni arhivski materijali prikazuju svakodnevni život i naporan rad ljudi koji su živeli blizu okeana. Fiona, poreklom Indonežanka iz Australije, u Amsterdam je došla na studije 1988. Tokom tog perioda od oca je dobijala pisma u kojima je opisivao život kod kuće, svog unuka, psa, svetsku političku scenu i ekonomsku trku. Paralelno iščitavanje ovih pisama preko arhivskog materijala je neka vrsta audiovizuelnog toka svesti pojačana veštim zvučnim zapisom koji sugestivno otkriva suptilnu vezu između slike i zvuka, nekada i sada, Holandije i Indonezije, trgovine i kolonijalizma, oca i kćerke.»

2. maj – 20 časova
„Neizbrisiva sećanja“ – dokumentarni film
Režija: Maite Alberdi, Čile, 85’

NEIZBRISIVA SEĆANJA


„Na premijeri ovog filma na Sandens festivalu svi su plakali. Augustino i Paulina su zajedno već 25 godina. Nažalost, on boluje od Alchajmerove bolesti celu deceniju i oboje žive u strahu od dana kada je više neće prepoznavati. Poznata glumica i nekadašnja ministarka kulture Čilea, Paulina se od trenutka kada Augustino dobije dijagnozu ne odvaja od njega i uvodi ga u svoj svet. Režiserka je beležila snimke tokom četiri godine, a oni se u filmu prepliću se sa porodičnim snimcima ovog para. ‘Neizbrisiva sećanja’ je film koji pokazuje da ne postoji samo jedan način da se bude par, niti samo jedan način da se iskusi ljubav.“

 

9. maj – 20 časova
„Džoana Baez: Ja sam buka“ – dokumentarni film
Režija: Miri Navasky, Maeve O’Boyle, Karen O’Connor, 113’

DŽOAN BAEZ: JA SAM BUKA


„Muzičarka, borkinja za građanska prava i aktivistkinja Džoan Baez je na sceni više od 60 godina. Za sada 82-godišnjakinju, lično je oduvek bilo i političko, a prijateljstvo sa Martinom Luterom Kingom i njen pacifizam, oblikovali su njenu posvećenost. U ovoj biografiji koja počinje njenom oproštajnom turnejom, Baez se na nepoštedni način suočava sa ponekad bolnim uspomenama. Ona ne samo da deli svoje uspehe već i otvoreno govori o dugogodišnjim psihološkim problemima i terapijama, o porodici, drogama, starenju i pitanjima krivice i opraštanja. Film prepliće dnevničke beleške i obilje donekle neviđenog arhivskog materijala sa opsežnim razgovorima sa Džoan, kao i trenucima iz bekstejdža sa turneje.

KONCERT PETRA GRAŠA

Koncert Petra Graša biće održan u Kulturnom centru Zrenjanina u četvrtak, 16. Maja sa početkom u 20 časova. Veliki hitovi, rado slušane melodije kao i uvek, obradovaće ljubitelje ovog poznatog muzičara.
Karte se prodaju po ceni od 2500 dinara na biletarnici Kulturnog centra Zrenjanina od srede, 20. Marta radnim danima od 10 do 12 i od 18 do 20 časova.

Informacije o prodaji karata:
023/566712
063/562783

U toku
Izložba fotografija „Kroz kaleidoskop“ Društva kreativnih gimnazijalaca u četvrtak, 21. marta otvorena je u Malom salonu Kulturnog centra i predstavlja 48 učeničkih fotografija nastalih u periodu od 2023/24 godine. Fotografije će biti izložene do 9. aprila. Radove odlikuje raznovrsnost zapisa, tema i tumačenja stvarnosti na kojima su mladi autori, predstavili svoje viđenje sveta i ličnih interesovanja kroz objektiv. Pored razgovora sa učenicima na temu izloženih fotografija, prisutnima se obratio i direktor Zrenjaninske gimnazije Milan Radaković. Na svečanom otvaranju nastupila je i Milica Danikom koja je na flauti izvela jednu muzičku numeru. Izložba je i humanitarnog karaktera tako da posetioci mogu da daju donaciju Nacionalnom udruženju roditelja dece obolele od raka – NURDOR.
Organizator događaja je sekcija Zrenjaninske gimnazije „U društvu kreativnih gimnazijalaca“ u saradnji sa profesorom filozofije Edijem Darušijem i Kulturnim centrom Zrenjanina.

Video sa otvaranja: https://www.youtube.com/watch?v=mPWNLCLDHw8

 

 

U toku
Izložba grafika studenata Fakulteta umetnosti u Nišu
Otvorena do 9. aprila – Veliki salon Kulturnog centra
Izložba grafika studenata Fakulteta umetnosti u Nišu predstavlja se zrenjaninskoj publici od 28. marta do 9. aprila 2024. Izložba sadrži 90 grafika različitih dimenzija nastalih u periodu od 2022-2023. godine i nastala je na ideji prezentovanja godišnje grafičke produkcije na osnovnim i master akademskim studijama ovog niškog fakulteta. Izbor grafika obuhvata aktivnosti studenata sa dve studijske grupe, Departmana likovnih i Departmana primenjenih umetnosti.
Uskoro sledi video sa otvaranja.

 

DEČJI PROGRAM KULTURNOG CENTRA ZRENjANINA
RADIONICE

Svake subote na Fejsbuk strani KCZR u 10 časova
I ovog meseca svake subote u 10 časova na Fejsbuk strani Kulturnog centra Zrenjanina posetioci i pratioci mogu da pogledaju uživo emitovanje ili snimak neke od radionica koje organizujemo u Zrenjaninu ili u nekoj od škola u okolnim selima. Radionice kao i uvek nude nova znanja, uputstva za savladavanje određenih veština, praktične savete, edukativne i zabavne sadržaje namenjene najmlađima.

Raspored aprilskih radionica je sledeći:
Subota, 6. i 20. april rezervisani su za predstavljanje škole osnovnog programiranja i kreativnog razmišljanja „Kliker“ – IT centra za decu i za snimak gostovanja učenika jednog od četvrtih razreda OŠ «Đura Jakšić» u Zrenjaninu. Kako navode iz ovog računarskog centra drugari su sa nama imali priliku da zavire u kreativni svet 3D štampe i modelovanja na kome smo učili kako da koristimo 3D olovku i pomoću nje izradimo 2D i 3D predmete, kao i razne ukrase i bedževe. Takođe, pored toga, deca su uronila u svet pravljenja prve sopstvene igrice na Scratch platformi gde su se upoznala sa osnovama blokovskog programiranja. Ovakav vid programiranja polaznicima pruža šansu da razviju algoritamski način razmišljanja i da usvajaju upotrebno znanje kroz rešavanje delova koda i njihovog uklapanja u funkcionalnu celinu.

13. april snimak posete Gradskoj biblioteci i radionice pod nazivom „Mobilni bonton“.

 

27. april – Poseta kretivne grupe „Sovica“ OŠ „Vuk Karadžić“ u Zrenjaninu.
Ovoga puta Sovice mudrice predstaviće urnebesno zabavnu knjigu Dejvida Valijamsa, autora najprodavanijih knjiga za decu. Radnja ove knjige prati jedanaestogodišnjeg dečaka Bena, kome se život pretvara u uzbudljivu i nezaboravnu avanturu.

 

Organizator zadržava pravo izmene programa.