U hotelu Vojvodina održan je Stručni skup pod nazivom „Naše medicinske sestre-naša budućnost-ekonomska moć nege” (PREPORUČENA TEMA ICN-a za 2024. godinu) (Our Nurses. Our Future.The economic power of care)“. Naziv stručnog skupa je i preporučena tema ICN-a, Međunarodnog veća medicinskih sestara, za 2024. godinu.

Prezentaciju je izložila predsednica Saveza zdravstvenih radnika Zrenjanina Đurđica Šljapić.

Ovim povodom Savez zdravstvenih radnika bio je domaćin ovog stručnog skupa i obeležio 12. maj, Međunarodni dan medicinskih sestara.

Najzaslužnijim medicinskim sestrama-tehničarima i istaknutim članovima Saveza, kao i vernim saradnicima uručena su priznanja, Srebrni znaci i Povelje.

Pre stručnog skupa i proslave, gradonačelnik Zrenjanina priredio je prijem u svom kabinetu za predsednicu Saveza zdravstvenih radnika Zrenjanin Đurđicu Šljapić, nosioca Zlatnog znaka sestrinstva Srbije, Sinišu Aćina sekretara SZR Zrenjanin i ovogodišnjeg dobitnika Zlatnog znaka, Snežanu Jerinić člana UO SZR Zr i glavnu sestru zrenjaninske Plućne bolnice, i jednog od ovogodišnjih dobitnika Srebrnog znaka Natašu Rakitu, glavnu sestru porodilišta Opšte bolnice Zrenjanin.

Gradonačelniku je uručena ikona Svete Petke Slave članova SUZR Srbije i Srebrni znak, ispred Saveza zdravstvenih radnika Zrenjanin.

 „Obeležavanje ovog datuma je svečani čin priznanja i uvažavanja. Medicinske sestre su neizbežni deo zdravstvenog sistema, a ovog dana je pružena prilika da se prepozna i ceni njihov naporan rad, posvećenost i doprinos dobrobiti pojedincima i celokupnoj zajednici. Ovim skupovima podižemo svest o značaju medicinskih sestara i ističemo izazove i mogućnosti sa kojima se suočavaju. Javnost treba da bude upoznata i da se edukuje o značaju sestrinstva kao profesije i potrebi ulaganja u obrazovanje i obuku medicinskih sestara.

Svaka medicinska sestra treba da razmisli o svom profesionalnom razvoju, razmeni ideja i da uče jedne od drugih. Prilika da strukovne asocijacije održavaju konferencije, radionice i druge skupove koje promofišu i afirmišu profesionalni rast i razvoj medicinskih sestara“, rekla je Đurđica Šljapić.

„Neke od vrednosti važne za medicinske sestre su dostojanstvo, integritet, saosećanje, pouzdanost, odgovornost… 1899. godine osnovana je prva  međunarodna organizacija za zdravstvene radnike sa ciljem da okupi organizacije medicinskih sestara u svetsko telo, štiti status medicinskih sestara i profesiju sestara širom sveta i da utiče na globalnu i domaću zdravstvenu politiku“, istakla je Đurđica Šljapić.

NAGRAĐENI  – POVELJE 

  1. LATINOVIĆ  BOJANA –  SPEC.BOL. DR POPOV
  2. STOJANOVIĆ ZORAN  – SPEC.BOL.ZA REHABILITACIJU “RUSANDA”
  3. SEKULIĆ BRANKA –          DZ”DR B. VREBALOV”
  4. MILANKOV SLAVICA  – DZ”DR B.VREBALOV”
  5. ŠKORIĆ SVETLANA  – DZ”DR B.VREBALOV”
  6. ILIJA ERIKA                 – DZ”DR B.VREBALOV”
  7. BUVAČ SONJA             – OB “DR Đ.JOANOVIĆ”
  8. GAVRANIĆ  BOJANA –    OB “DR Đ.JOANOVIĆ”
  9. RADOSAV  EVA      – OB “DR Đ. JOANOVIĆ”
  10. PIVARSKI DANIJELA   – OB “DR Đ.JOANOVIĆ”
  11. PAVLOV  ZORICA       – DZ ŽITIŠTE
  12. SUDARSKI MARIJANA  – DOM ZA ODRASLA I STARIJA LICA  “SV VASILIJE OSTROŠKI”
  13. ĆURČIĆ  MONIKA    – DOM ZA ODRASLA I STARIJA LICA”SV VASILIJE OSTROŠKI”
  14. MIĆIĆ RADIVOJ      – ZZJZ
  15. LITAVSKI  ESTERKA –   SPEC.BOL.ZA PLUĆNE BOLESTI “DR V. SAVIĆ”

RADAKOVIĆ  BILJANA – SPEC. BOLN. ZA PLUĆNE BOLESTI “DR V.SAVIĆ

NAGRAĐENI  – SREBRNI ZNAK 2024.GOD.

 

  1. RAKITA  NATAŠA  – OB”DR Đ, JOANOVIĆ”
  2. MATIĆ  LJUBINKA  – DZ “DR B. VREBALOV”
  3. BULIĆ  JELENA –              GERONTOLOŠKI CENTAR
  4. DAVIDOV  JELENA –       OB “SVETI JOVAN”
  5. STAROVLAH  ZORICA – DZ SRPSKA CRNJA
  6. LEKIN   MIRJANA –         SPEC.BOL.ZA PLUĆNE BOLESTI “DR V. SAVIĆ”

 

NAGRAĐENI  – ZLATNI ZNAK 2024.GOD. ( ZA TERITORIJU CELE SRBIJE-uručuje ga SUZR Srbije)

AĆIN SINIŠA-ZZJZ Zr