Mazanjem završnog sloja na stubu vodotornja u utorak 28. maja završeni su radovi na kompletnoj reparaciji vodotornja u Lazarevu visine 30 metara i zapremine 200 m3, čime je dodatno povećana stabilnost vodosnabdevanja u ovom naseljenom mestu.

„Reparacija vodotornjeva je deo aktivnosti JKP „Vodovod i kanalizacija“ Zrenjanin u okviru redovnog održavanja izvorišta i pripadajuće vodovodne infrastrukture u svim naseljenim mestima, a koji obuhvataju i održavanje elektro i mašinske opreme na izvorištima i hlorinatora, reparaciju postojećih i po potrebi bušenje novih bunara, ispiranje vodovodne mreže i pranje vodotornjeva.

15. maja počeli su specifični unutrašnji i spoljni radovi na reparaciji vodotornja u Lazarevu, tokom kojih je isti bio isključen iz sistema vodosnabdevanja, a koji su obuhvatali peskarenje, farbanje i popravku termičke izolacije vodotornja, kao i farbanje stuba vodotornja antikorozivnim premazom i završnim zaštitnim slojem i planirano je da traju 15 radnih dana.
U petak 24. maja završetkom unutrašnjih radova stvoreni su uslovi da se, pre predviđenog roka, vodotoranj vrati u sistem vodosnabdevanja i od tog dana on je ponovo u funkciji.
U utorak 28. maja nanošenjem antikorozivnog premaza a potom i završnog zaštitnog sloja na stubu vodotornja završeni su kompletni radovi na reparaciji vodotornja koji je visok 30 metara i zapremine 200 m3.
O specifičnosti i složenosti samih radova čija je ukupna vrednost 6 miliona dinara, govori i činjenica da su za pomenute radove na stubu vodotornja kao i za sanaciju spoljne površine rezervoara angažovani alpinisti.

Završetkom radova na reparaciji vodotornja dodatno se povećava stabilnost i kvalitet vodosnabdevanja u ovom naseljenom mestu.
Ovi radovi su samo deo kontinuiranih aktivnosti JKP „Vodovod i kanalizacija“ na unapređenju sistema vodosnabdevanja u naseljenim mestima. Ove godine izvršeno je i pranje vodotornjeva u Kleku, Elemiru i Lazarevu, prošle godine je izvršena kompletna reparacija vodotornja u Orlovatu, a pre toga i u Ečki. U toku su i pripremne aktivnosti za realizaciju bitnog projekta automatizacije izvorišta u naseljenim mestima kojim će se omogućiti monitoring i upravljanje istim na daljinu, kao i pripreme za raspisivanje javne nabavke za bušenje novih bunara ove godine na izvorištima u 5 naseljenih mesta: Mihajlovu, Kleku, Lazarevu, Čenti i Knićaninu.
Inače, pored radova na reparaciji vodotornja, u Lazarevu su nedavno završeni i radovi na postavljanju oko 500 metara kanalizacionih cevi, a pre toga izgrađena je jedna crpna stanica i potisni vod mreže od Lazareva do Kleka, a trenutno se radovi na izgradnji kanalizacione mreže vrše i u Elemiru i Kleku“, mr Siniša Gajin, dipl.inž.menadžm.
Rukovodilac Službe informisanja i poslovnih komunikacija
JKP „Vodovod i kanalizacija“ Zrenjanin