Noć muzeja predstavlja jedinstven kulturni spektakl u više od 120 gradova širom sveta. Manifestacija „Noć muzeja“ se održava sedamnaesti put za redom u Zrenjaninu. Ulaz je slobodan!

Manifestacija „Noć muzeja“ ove godine će biti održana 18. maja i odvijaće se na više lokacija.

Interesantne programe za Noć muzeja pripremili su i Savremena galerija Zrenjanin, Kulturni centar Zrenjanina, Narodno pozorište „Toša Jovanović”, ALUZ (Asocijacija likovnih umetnika Zrenjanina), Udruženje građana “Baštinar” iz Perleza i Udruženje žena „Veliko srce” iz Lazareva.

Vrata ustanova kulture će u zrenjaninskoj Noći muzeja biti otvorena od 17 do 24h, a ulaz je besplatan na sve programe!

Tim povodom danas je u Narodnom muzeju Zrenjanin održana konferencoja za medije na kojoj su o programu manufestacije govorili predstavnici zrenjaninskih ustanova kulture.

 

POGLEDAJTE KOMPLETAN PROGRAM 17. PO REDU MANIFESTACIJE „NOĆ MUZEJA“

NARODNI MUZEJ ZRENJANIN

Izložbe:

17–24h – Salon – Izložba Slike svetlosti i sene – dela srpskog i jugoslovenskog slikarstva 20. veka u vlasništvu porodice Janićević” – Na izložbi će biti predstavljena dela značajnih srpskih i jugoslovenskih slikara poput Paje Jovanovića, Uroša Predića, Nadežde Petrović, Vase Pomorišca, Ignjata Joba, Ivana Radovića, Marka Stupara, i drugih. Izložba će biti predstavljena kroz nekoliko tematskih segmenata: portreti, aktovi, vedute i kadrovi gradova, primorski motivi, mrtva priroda i teme socrealizma.

Autorka postavke: Ivana Arađan, viša kustoskinja-istoričarka umetnosti.

 

17–24h – Mali salon – Izložba „Nasleđe: kolekcija predmeta Nadežde Petrović”– Na izložbi je predstavljena kolekcija etnografskih predmeta koje je Nadežda Petrović prikuplјala tokom svojih putovanja i predstavlјa snažan izraz njenih nacionalnih osećanja, umetničkog senzibiliteta i romantičarskog duha s početka 20. veka. Ova postavka rasvetlјava jedan gotovo nepoznat aspekt njenog angažovanja na očuvanju i razumevanju kulturnog nasleđa.

Autorka izložbe je Jelena Sekulović, viša kustoskinja Etnografskog muzeja u Beogradu.

Nadležna kustoskinja u Narodnom muzeju Zrenjanin je Branka Sikimić, viša kustoskinja-etnološkinja.

 

17–24h – Kutak za decu i mlade (deo Salona) – Izložba „Odjeci 2021–2024. – Izbor radova učenika iz kreativnih i likovnih radionica – Na izložbi se nalazi odabir  radova nastalih u okviru kreativnih i likovnih radionica u periodu od 2021. do 2024. godine učenika uzrasta od prvog razreda osnovne do četvrtog razreda srednje škole. Autorke i voditeljke  radionica bile su Aleksandra Kurjak, muzejska edukatorka, Ivana Arađan, viša muzejska pedagoškinja, i Isidora Karlečik, pripravnica, zaposlene u Odeljenju za pedagoški rad i odnose s javnošću.

 

Stalna postavka:

I sprat – Stalna postavka posvećena fotografiji

Stalna postavka posvećena fotografiji, zasnovana je na fotografskoj zbirci i fototeci, ali takođe i na fotografijama  iz ostalih fondova Narodnog muzeja Zrenjanin. Okosnicu nove stalne postavke čini otkup fotografskog aparata Ištvana Oldala, kao i pratećeg mobilijara iz njegovog atelјea. Priča o prvom fotografskom studiju na ovim prostorima, fotografi Ištvan Oldal Stariji, Ištvan Oldal Mlađi i Đura Roknić su deo nove stalne postavke.

Autor postavke: Dušan Marinković, muzejski savetnik, akademski fotograf, grafički dizajner.

 

I sprat – hodnički deo – Poklon kolekcija dr Berenјi Janoša iz Torde

Dr Berenji Janoš (1954–2015) bio je poznati naučni radnik iz oblasti genetike i oplemenjivanja bilјa. Muzej je 2023. godine u okviru poklon kolekcije dobio preko 300 predmeta koji su uvršteni u zbirke Etnološkog, Prirodnjačkog i Umetničkog odelјenja. Ti predmeti nalazili su se u spomen-kući dr Berenji Janoša u Tordi (njegovoj rodnoj kući). U okviru kamerne postavke biće izložen deo dobijenog materijala koji je uvećao fond Prirodnjačkog odelјenja, poput semena, plodova tikve i predmeta od kudelјe. Pored toga, biće izloženi delovi tekstilnog pokućstva (jastučnice, dozidnice, štraftice, stolnjaci i milјei), kao i deo pokućstva koji je ukrašavao enterijer seoske mađarske sobe. Ovi predmeti ušli su u zbirke Etnološkog odelјenja.

Autorke postavke: Nataša Knežević, viša kustoskinja-biološkinja, i Branka Sikimić, viša kustoskinja-etnološkinja.

 

I sprat – Popularizacija interaktivnih sadržaja u Legatu Uroša Predića  

Ove godine se navršava 70 godina od postojanja Legata Uroša Predića, odnosno od kada je beogradski atelje ovog slikara dospeo u Narodni muzej Zrenjanin. Tim povodom akcentujemo interaktivne sadržaje koji ovaj važan deo muzejskog fonda dodatno približavaju posetiocima. U pitanju su taktilni model „Autoportreta” Uroša Predića, koji dopunjuju audio-zapis i katalog na Brajevom pismu, za slepe i slabovide osobe. Posetioci će ubuduće moći u ovoj prostoriji da pogledaju reprodukciju sa ucrtanim motivima slike „Vizija u oblacima”, uz detaljan opis Uroša Predića i mogućnost „isčitavanja” slike uz pomoć lupe, a tu je i aplikacija „Vizije muzeja” (na srpskom i engleskom jeziku), koja između ostalog predstavlja i sliku „Vizija u oblacima”, uz pomoć proširene stvarnosti.

Nadležni kustos: Olivera Skoko, viša kustoskinja-istoričarka umetnosti.

 

I sprat – Legat Zlate Markov Baranji – Predstavljanje pobedničkih radova polaznika umetničke sekcije Doma učenika „Angelina Kojić Gina”

U Domu učenika „Angelina Kojić Gina”, vaspitačica Jovana Solomun dugi niz godina uspešno vodi Sekciju keramike. Predstavljeni radovi su nastali na Sekciji keramike i proizvod su kreativnosti učenika i učenica, stanovnika Doma, od ideje do realizacije. Satisfakciju za ideje i nastala dela učenici dobijaju na takmičenjima domova učenika, popularnim Domijadama. Ove godine na pomenutoj domijadi, učenici su, zajedno sa svojom vaspitačicom, osvojili prvo mesto iz oblasti primenjene umetnosti. Maestralne ruke i dela imaju: Jovana Sremački, Milica Komnenović, Kira Teldješi, Anđela Tomić, Mihajlo Čonkić, Dragan Plemić, Gordana Radin, Aleksandar Popović i Isidora Sekulić.

 

I sprat – Nove akvizicije u legatu porodice Varadi

Zaostavština porodice Varadi, koju baštini Narodni muzej Zrenjanin, oplemenjena je novim predmetima. Prof. dr Tibor Varadi je poklonio dva izuzetno vredna predmeta koja će publika u Noći muzeja moći da vidi. Prvi je fotografija iz 1909. godine na kojoj su članovi prvog odbora Zanatlijskog udruženja u Velikom Bečkereku, među kojima je i dr Imre Varadi. Druga akvizicija je srebrni set iz 1939. godine, rad mađarskih zlatara, koji je dr Varadi dobio prilikom rođenja. Set čini pet predmeta u drvenoj kutiji presvučenoj kožom.

Autorka postavke: Vladislava Ignjatov, viša kustoskinja-istoričarka, i Dejan Vorgić, kustos-istoričar umetnosti.

 

II sprat – Stalna postavka Zbirke stare i retke knjige  – Zbirka stare i retke knjige deo je posebnih zbirki koje se čuvaju u Specijalnoj biblioteci Narodnog muzeja u Zrenjaninu. Knjige koje se u njoj nalaze su šarolike i obuhvataju period od skoro pet vekova (od 16. do 20. veka). Na stalnoj postavci publika će imati priliku da prvi put vidi neke od publikacija koje već decenijama čuvamo, a biće predstavlјena najluksuznija izdanja religijskih knjiga, rukopisne knjige, kao i najstarije izdanje koje čuvamo, a potiče čak iz 16. veka.

Autorka postavke: Bojana Petraš, viša diplomirana bibliotekarka.

Radionice:

17–20h – stalna postavka Muzeja (II sprat) – „Muzejska potraga” – Potraga je namenjena deci uzrasta od 7 do 13 godina. Potraga vodi kroz postavku na drugom spratu, postavljanjem različitih zadataka čija rešenja vode do zagonetnog predmeta.

Autorka: Aleksandra Kurjak, muzejska edukatorka.

 

17–19h – Mali salon – Radionica „Vuneni svet u bojama: radionica izrade pregača i tozluka” odvijala bi se u okviru izložbe „Nasleđe : kolekcija predmeta Nadežde Petrović”. Predviđena je za decu uzrasta od 6 do 10 godina. Deca bi na imitaciji platna leplјenjem raznobojne vunice u raznolike šare pravila tradicionalne pregače ili grejače za noge – tozluke.

Autorka i voditeljka: Aleksandra Kurjak, muzejska edukatorka.

 

17–19h – Radionica „Moja igračka od gline” – Atrijum

Posetioci radionice imaće priliku da na jedan zabavan način učestvuju u pravlјenju igračaka od gline, koje mogu biti nalik igračkama iz davnina ili igračkama sa kojima se igramo u sadašnjosti. Takođe će imati priliku i da crtaju, boje i ukrašavaju igračke na papiru. Pored edukativnog karaktera radionice, u kojoj će učesnici imati prilike da saznaju kako su izgledale dečje igračke u dalekoj prošlosti, ona podstiče maštu, individualnost i kreativno izražavanje dece. Preporučeni uzrast je od 4 do 10 godina.

Autori: Tatjana Petrović, konzervatorka metala, Dijana Boroš, konzervatorka keramike  i Aleksandar Šalamon, kustos-arheolog.

 

Koncerti:

18–18.20h – Atrijum – Hor učenika pripremnog, prvog i drugog razreda osnovne Muzičke škole „Josif Marinković” (hor vodi: Andrea Poša)

Program: Proleće u šumi, narodna iz Finske, Šaputanje, Nikola Hercigonja, Do-re-mi, iz filma Moje pesme, moji snovi, Ričard Rodžers.

 

18.30–20.30h – Salon – Nastup učenika Muzičke škole „Josif Marinković”

Ansambl „Spirit” (Ema Šiveg, violina, Sofija Hinda, flauta, Filip Crnovršanin, klavir)

Nino Rota: Muzika iz filma Kum

GaetanoBraga: Anđeoska sonata

Trio„Skaj” (Ema Šiveg, violina, Majda Mandić, violončelo, Filip Crnovršanin, klavir)

Sezar Kjui: Badinaž

Edvard Grig: Ave Maria stela

Kvartet (Ema Šiveg, violina, Majda Mandić, violončelo, Dario Mihalјević, harmonika, Danica Momirov, klavir)

Antonio Vivaldi: Varijacije

Trio (Ksenija Vereš, violina, Kata Ronto, violina, Milica Stanisavlјev, klavir)

Herman Bifting: Sumrak

DžonVilijams: Šindlerova lista

Sekstet (Ksenija Vereš, violina, Kata Ronto, violina, Milica Stanisavlјev, klavir, Ilija Jerkov, klarinet, Aleksa Torbica, kontrabas, Dario Mihalјević, harmonika)

Šarl Guno: Ave Maria

Mešenkov: Tango Železnička stanica

 

18.45-20.30h – Prvi sprat – stalna postavka – Dvorana klasične umetnosti – Nastup učenika Muzičke škole „Josif Marinković”:

Trio (Ilija Jerkov, klarinet, Aleksa Torbica, kontrabas, Dario Mihalјević, harmonika)

Enio Morikone: Gabrielova oboa

Bugarin iz Odese, jevr. trad.

Duo gitara (Jovan Srdić, Darko Spalević)

Domeniko Skarlati: Sonata

 

18.30–19h – Drugi sprat – stalna postavka – Nastup učenika Muzičke škole „Josif Marinković”:

Duo E&D (Ema Šiveg, violina, Dario Mihalјević, harmonika)

MuzikaizfilmaAmelijaPulen

DmitriŠostakovič: Svita

Duo gitara (Jovan Srdić, Darko Spalević)

Domeniko Skarlati: Sonata

 

20.30–21h – Atrijum – Koncert Duvačkog orkestra Muzičke škole „Josif Marinković”

Program: Maturska svita, prigodni marševi (standardni i moderni), La kukarača, La Bamba

 

21–22h – Atrijum – Koncert školskog benda „Pepsi” Muzičke škole „Josif Marinković”

Program: Oktobar (Crni ples), Poslednja igra leptira (Gde je Nataša?), Negativ (Ti me ne voliš), Jadranka Stojaković (Čekala sam), Babe (Ko me ter’o), Bijelo dugme (Bitanga i princeza)

 

22–23h – Atrijum – Di-džej Mario (hitovi pop-muzike)

 

SAVREMENA GALERIJA ZRENJANIN

Evropski dan i noć muzeja biće obeleženi u Savremenoj galeriji Zrenjanin, u subotu 18. maja 2024. godine od 12 do 24 časa u Salonu galerije.

Posetioci će moći da pogledaju autorsku izložbu „Jovan Bijelić u Umetničkoj koloniji Ečka“, za najmlađe biće upriličeni Koncertić i likovna radionica, nastupiće Zrenjaninski kamerni hor, biće prikazan dokumentarni film o Aleksandru Bijeliću i realizovaće se umetnički performans „Kibicfenster“.

12.00 – 13.00 – KONCERTIĆ

Savremena galerija Zrenjanin u saradnji sa udruženjem Nova Barselona svakog meseca održava koncerte klasične muzike namenjene najmlađima.

Majski Koncertić slavi proleće.

Program vode i izvode violinisti Mina Mladenović i Rade Živanović, pijanistkinja Jelena Lazić i flautistkinja Vesna Vučurević.

Najmlađi će se upoznati sa delima Mocarta, Betovena i Mendelsona koja su inspirisana prolećem.

 

13.00 – 17.00 POPODNEVNA PAUZA

 

17.00 – 24.00 – IZLOŽBA „JOVAN BIJELIĆ U UMETNIČKOJ KOLONIJI EČKA“

Ove godine obeležava se sto četrdeset godina od rođenja i šezdeset godina od smrti jednog od naših najznačajnijih slikara XX veka Jovana Bijelića (Revenik 1884 – Beograd 1964).

Svojim delom i sveukupnim angažmanom Bijelić je ostavio neizbrisiv trag u našoj kulturi i umetnosti i imao je veliki uticaj na mlađe generacije slikara.

Savremena galerija Umetničke kolonije Ečka čuva pet slika Jovana Bijelića, dve sa motivima Bosne, koje su otkupljene od privatnih lica i tri nastale tokom umetnikovog boravka u koloniji.

Izložba predstavlja tih pet slika, ali i donosi biografske podatke o Bijeliću. Osim toga publika će moći da vidi i fotografije, te druge dokumente iz arhive Savremene galerije Zrenjanin koje nisu bile poznate javnosti. A ovom prigodom štampane su reprodukcije Bijelićevih slika koje čuva Savremena galerija.

Autorka je Sunčica Lambić Fenjčev, viša kustoskinja – istoričarka umetnosti.

17.00 – 18.30 – DEČIJA LIKOVNA RADIONICA „SLIKAONICA“

Za najmlađu publiku Evropski dan i noć muzeja u Savremenoj galeriji pruža priliku deci da se iskažu u kreativnosti likovnog izraza. Radionicu osmišljava i realizuje Jelica Milivojev, muzejska edukatorka.

19.00 – 19.30 – KONCERT ZRENJANINSKOG KAMERNOG HORA

Zrenjaninski kamerni hor održaće koncert u toku Evropskog dana i noći muzeja u Savremenoj galeriji.

Hor je 2018. godine osnovala dirigentkinja Andrea Poša – master teoretičarka umetnosti, nakon dugogodišnjeg iskustva u horskom pevanju. Sa velikim entuzijazmom pokušava da nastavi dugu gradsku tradiciju horske kulture. Hor radi i zahvaljujući trudu i volji posvećenih pevača različitih profesija i interesovanja, što doprinosi lepoti i kreativnosti ansambla.

Krajem 2021. godine hor postaje internacionalan.

Na repertoaru su kompozicije modernog stvaralaštva.

20.00 – 20.45 – PROJEKCIJA DOKUMENTARNOG FILMA O JOVANU BIJELIĆU

Dokumentarni film iz serijala „Slikari i vajari“ posvećen Jovanu Bijeliću. Po scenariju dr Lazara Trifunovića film je snimljen u produkciji Televizije Beograd 1977. godine.

O životu i stvaralaštvu Jovana Bijelića govori dr Lazar Trifunović, a u filmu se mogu videti i snimci Bijelićevih dela, kuće u kojoj je rođen i galerije u Bosanskom Petrovcu koja nosi njegovo ime.

Scenario: dr Lazar Trifunović

Režija: Mika Milošević

21.00 – 22.00 – UMETNIČKI PERFORMANS „KIBICFENSTER“

Program iznenađenja! Savremena galerija svima otvara prozor u svet umetnosti. A kako izgleda kada iz ovog stecišta kulture otvorimo prozore u svet koji nas okružuje, saznaće posetioci koji zavire kroz prozore Salona Savremene galerije.

 

KULTURNI CENTAR ZRENJANIN

17-24h – „MI SMO TAJ UROŠ PREDIĆ“ – Retrospektivna izložba likovnih radova učenika 2006 – 2024 / modna revija

18h – „Sve je u trendu“ – Modna revija učenika HPTŠ „Uroš Predić“ (obrazovni profil – Modelar odeće). Odabrani deo kolekcija odevnih predmeta, koje su učenici, predvođeni svojim mentorima, šili ove i prethodnih godina. Kolekciju će upotpuniti modeli nastali kombinacijom postojeće „garderobe iz ormara“, u skladu sa aktuelnim stilovima odevanja mladih. Modele nose učenice ove škole, svih obrazovnih profila. Muzika: DJ MIR

 

NARODNO POZORIŠTE „TOŠA JOVANOVIĆ“

20h –Predstava „Telefon mrtvog čoveka“

Tekst: Sara Rul

Prevod sa engleskog: Nikola Jovanović i Višnja Sretenović

Režija: Rastislav Ćopić; Kostimografija: Ivana Ristić; Scenografija: Dunja Kostić; Kompozitor: Vladimir Pejković; Saradnik za scenske borbe: Dejan Karlečik (po metodi D. S.); Idejno rešenje i dizajn plakata: Filip Nemet

Igraju: DžIN – Nataša Ilin; GOSPOĐA GOTLIB – Jelena Šneblić Živković; DVAJT – Milјan Vuković

HERMIJA – Nataša Luković; GORDON – Danilo Milovanović (k. g.); DRUGA ŽENA/STRANKINјA – Sanja Radišić; KONOBAR – Aleksandar Došen;

Inspicijentkinja: Sonja Ristoski; Suflerka: Ivana Titin

 

ASOCIJACIJA LIKOVNIH UMETNIKA ZRENJANIN

17-24h – Izložba crteža “Crno i belo” beogradske umetnice Svetlane Marković

18-21 – Likovna radionica „Ostavi svoj trag“ za decu i odrasle.

Odabranom tehnikom posetioci će zajedno sa umetnicima učestvovati u izradi velike kompozicije (slike – kolaža) , Sav materijal je obezbedjen. Radionica je humanitarnog karaktera.

 

KULTURNA STANICA „BAŠTINAR – MLIN“ – PERLEZ

(programi imaju humanitarni karakter)

18h – sala Galerija – KONCERT ZRENJANINSKOG KAMERNOG ORKESTRA

Dirigent: Mikica Jevtić

Solisti: Radoslava Vorgić Žuržovan i Erne Švan

muzika: I. Žebelјan, A. Vrebalov, S.Nešić

21h-sala Ložionica – ROCK za FILIPA

nastupaju: HIMERA, OBJEKTION, ŠANGARIĆI

 

UDRUŽENJE ŽENA „VELIKO SRCE“ – LAZAREVO

17-23h – Izložba „Stare fotografije Lazareva i Lazarevljana” biće otvorena u Domu omladine u Lazarevu. Organizator izložbe je Udruženje žena „Veliko srce”.