Zrenjanin- U subotu, 25. maja 2024. godine, na Tehničkom fakultetu „Mihajlo Pupin“ u Zrenjaninu održan je stručni skup „Matematički majski dan u Zrenjaninu“. Družili su se ljubitelji matematike, od osnovaca do penzionera. 

Skup je otvorio dekan Tehničkog fakulteta „Mihajlo Pupin“, prof. dr Milan Nikolić koji je pozdravio učesnike skupa i istakao važnost matematičkog obrazovanja, kao i prof. dr Jelena Stojanov, profesorka matematike sa Tehničkog fakulteta „Mihajlo Pupin“ koja je izrazila radost zbog, sada već ustanovljene tradicije okupljanja nastavnika matematike na fakultetu i promocije matematike kao nauke.

Pre svega, promovisani su učenici koji su osvojili nagrade na državnim matematičkim takmičenjima.

Treću nagradu su osvojili: Miloš Denda, učenik VI razreda OŠ „Žarko Zrenjanin“, Marko Stojkov učenik III razreda Zrenjaninske gimnazije i Petar Stanić, maturant Zrenjaninske gimnazije.

 

Nastavnici osnovnih i srednjih škola su imali priliku da se stručno usavršavaju, kroz nekoliko tematskih predavanja. Predavanja na različite i interesantne matematičke teme su održali profesori matematike iz Zrenjanina i okoline.

Dr Tanja Sekulić sa Visoke tehničke škole strukovnih studija u Zrenjaninu je pričala o perspektivama matematike u Zrenjaninu, dr Radoslav Božić, član Izvršnog odbora Društva matematičara Srbije, je govorio o međupredmetnim korelacijama, Biljana Goševski iz Zrenjaninske gimnazije i Branislava Zubac iz ETŠ „Jovan Trajković“ su podelile svoja iskustva sa takmičenja kao mentori, Marko Jakovljević iz Zrenjaninske gimnazije je svoje predavanje posvetio čuvenom matematičkom problemu Hanojskih kula, a dr Đorđe Vučković sa Tehničkog fakulteta „Mihajlo Pupin“ je učesnicima skupa predstavio jedno interesantno viđenje trigonometrijskih funkcija.

Za učenike osnovnih škola je bio organizovan matematički kviz koji su pripremile nastavnice matematike Slavica Beronja iz OŠ „Slavko Rodić“ iz Krajišnika i Aneta Kozina OŠ „Vuk Karadžić“, Konak.

Učestvovalo je ukupno šest ekipa učenika osnovnih škola iz Zrenjanina, Krajišnika, Konaka i Lazareva. Pobednik kviza je bila ekipa učenika OŠ „Đura Jakšić“ iz Zrenjanina.

Učenici osnovnih i srednjih škola su aktivno učestvovali u radionici Mat-art koju je osmislila i realizovala Dragica Radovanović sa Tehničkog fakulteta „Mihajlo Pupin“ Zrenjanin.

Učenici su na radionici učili matematiku, istovremeno se bavili umetnošću i uživali!

„Bilo je ovo jedno divno matematičko druženje dece, nastavnika i matematičkih entuzijasta“, ističu organizatori.