Zrenjanin- Potpisivanjem dugoročnog partnerstva sa najvećim svetskim proizvodjačem ambalaže, austrijskom kompanijom ALPLA, po takozvanom in-house outsourcing modelu, kompanija Beohemija, vlasnik vodećih brendova u segmentu deterdženata, omekšivača i proizvoda kućne hemije, Duel, Spin, Selection i Pompa, potvrdila je svoj strateški, investicioni model poslovanja.

Instaliranjem svojih postrojenja u okviru proizvodnog pogona Beohemije, ovaj svetski gigant će kompaniji Beohemija pružiti podršku i omogućiti brži rast i razvoj.

Najsavremenije mašine i vodeći trendovi u proizvodnji ambalaže i ambalažnih elemenata, više neće biti stvar eksterne nabavke, dok će postojeće ambalažne linije biti znatno unapredjene u kvalitetu, a pre svega u domenu kapaciteta.

Na svečanosti povodom otvaranja pogona, upriličenoj 21. maja 2024.  godine u okviru proizvodnog postrojenja Beohemije u Zrenjaninu, prisutnima su se obratili ambasador Republike Češke, njegova ekselencija Tomáš Kuchta, gradonačelnik grada Zrenjanina, Simo Salapura, sekretar Privredne komore Srbije,  Dragan Stevanović, dok su svečanim presecanjem vrpce početak rada pogona ozvaničili Miroslav Micković, CEO Alpla Srbija i Roman Kratochvil, CEO Beohemija i Business Partner CE Industries.

Ambasador Republike Češke, njegova ekselencija Tomáš Kuchta zahvalio se gradonačelniku Simi Salapuri na velikoj podršci.

„Šest godina sam u Srbiji i trudimo se da kao Ambasada pomognemo novim ulaganjima Češke Republike u Srbiji i moram reći da je ovo još veća radost kada vidim da su češki ulagači žele da razvijaju posao, Beohemija je jedan od tih dobrih primera kako bi trebalo da se radi između dve zemlje, dva partnera koji se uzajamno poštuju. Drago mi je i zbog toga što je ova fabrika u Zrenjaninu, a znam da je ovaj grad, grad koji ima veliku budućnost i potencijale, dobre planove“, rekao je ambasador Tomáš Kuchta i naveo da će izgradnja auto puta biti veliki doprinos i drugim ulagačima koji će i iz Republike Češke doći u naš grad, a zatim podsetio i na druge velike projekte koji se realizuju u našem gradu.

„Standard života u Zrenjaninu, zahvaljujući i našim ulagačima sigurno će biti bolji. I ovo otvaranje nove linije za ambalažu doprineće razvoju i povećanju proizvodnje, a kako sam čuo zbog robotizacije neće biti gubitka radnika jer ima mnogo planova i da će broj zaposlenih održavati i povećavati, to je dobra vest i želim svim zaposlenim u Beohemiji i građanima Zrenjanina da se saradnja nastavi i da su svi zadovoljni , istakao  je ambasador.

Gradonačelnik Simo Salapura rekao je da Grad Zrenjanin voli velike investicije, poput Linglonga, izgradnje auto puta i izgradnju prečistača otpadnih voda, a posebno kada kompanije koje već posluju na teritoriji grada dodatno proširuju i unapređuju.

„Pre nešto više od šest meseci ambasador Kuhta je bio ovde i zajedno sa Romanom smo najavili ovu investiciju i ona se realizuje kao što se realizuju i veliki projekti koje imamo u našem gradu. Nekada smo maštali o njima, a danas je to stvarnost i verujem da će Zrenjanin ubuduće biti još bolje mesto za život zahvaljujući ovakvim investicijama i na tome vam se zahvaljujem“,  rekao je gradonačelnik Salapura i izrazio očekivanje da će ulaganja u Beohemiju, ali i završetak velikih projekata privući i nove investitore u naš grad kako bi mladi ostali da žive i rade u našem gradu.

Roman Kratohvil rekao je da će u narednih nekoliko godina biti vidljive brojne promene, kako kada je reč o proizvodima, tako i u fabrici i zahvalio ambasadoru i gradonačelniku na dosadašnjoj podršci i  istakao da će ova investicija doprineti i zaštiti životne sredine budući da je do sada ambalaža omekšivača od 1,6 litara izrađena od 51 grama plastike, a da će sada zahvaljujući tehnologi, ona biti izrađena od svega 6 grama plastike.

Miroslav Micković istakao je da je reč o investiciji nešto većoj od milion evra i da su sa smanjenjem gramaže, odnosno sa novom tehnologijom i novom linijom, dobili priliku da koriste lakše boce što na godišnjem nivou donosi uštede i da će oko 95 odsto plastike manje će Beohemija emitovati na tržište.