Zrenajnin- U četvrtak, 13. juna 2024. godine, sa početkom u 19 časova u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin Darko Karlečik izvešće solo resital za marimbu pod nazivom „Melodija udarca – Dela za marimbu srpskih, slovenskih i azijskih kompozitora“.

Na programu će biti dela kompozitora Nebojše Jovana Živkovića, Svetozara Nešića, Ivana Brkljačića, Keiko Abe, Heng Liua i Tomaža Golinskog. Kompozicija „Vermillion bird“ kineskog kompozitora Henga Liua biće prvi put izvedena u Srbiji na koncertu 13. juna u zrenjaninskom muzeju. Isti program Darko Karlečik izvešće i na svojim predstojećim nastupima u Novom Sadu i Kulturnom centru Srbije „Ivo Andrić“ u Pekingu u junu. Koncert u Pekingu je podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Ulaz je slobodan.

 

Darko Karlečik је osnovne akademske studije završio na Akademiji umetnosti u Novom Sadu na odseku udaračkih instrumenata u klasi Prof. Nebojše Jovana Živkovića i Dr um Srđana Palačkovića. Po završetku osnovnih studija upisuje Master studije u Beču na MUK univerzitetu (Musik und Kunst privatuniversitat der Stadt Wien) gde ih završava, u roku, dve godine kasnije juna 2016. klasi prof. Nebojše Jovana Živkovića, gde je redovno imao nastavu i sa Anton Mittermayr-om, timpanistom Bečke Filharmonije i Bečke državne Opere.

 

Nastupao je sa mnogim orkestrima iz Srbije i inostranstva od kojih su scenski orkestar Bečke državne Opere (Staatsoper Wien), orkestar „Max Steiner“ iz Beča, Vojvodjanski Simfonijski Orkestar (VSO), orkestar Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, orkestar Hrvatskog Nacionalnog Kazališta iz Osijeka, Zrenjaninska Filharmonija, Subotička Filharmonija, New Cosmos orkestar iz Beča, Munzengraben kirche orkestar iz Graca, hor i orkestar „Orfelin“, „Camerata Academica“ iz Novog Sada, gudački orkestar „Dušan Skovran” iz Beograda. Stalni je član 2K+ ansambla koji izvodi savremenu muziku. Bio je stalni član udaračkog ansambla AU-AU sa kojim je izveo mnogobrojne premijere dela od kojih su neka bila napisana za ovaj ansambl. Iza sebe ima brojne nastupe u zemlji i inostranstvu (Austrija, Italija, Nemačka, Švajcarska, Hrvatska, Kuvajt, Poljska, Mađarska, Liban, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bosna i Hercegovina, Rumunija), sam ili sa orkestrima i ansamblima u salama poput Musikverein Wien, Konzerthaus Wien, Staatsoper Wien, ORF-Funkhaus Wien, Stadthalle Wien, Rathaus Wien(Austrija), „Vatroslav Lisinski“ (Hrvatska) Bamberg Symphoniker Halle (Nemačka), Zadužbina Ilije M. Kolarca(Srbija), Filharmonica Banatul Timisoara Hall (Rumunija), Teatar „Abdul Hussain Abdul Rida“ (Kuvajt) i mnogim drugim.

 

Česti je učesnik muzičkih seminara u Hrvatskoj, Austriji, Švajcarskoj i Nemačkoj gde je imao prilike da radi sa eminentnim umetnicima kao što su Keiko Abe, Eric Sammut, Ivana Bilić, Anton Mittermayr, Arend Weitzel, Roland Altmann, Frank Epstein, John Wooton, Svet Stoyanov, Pius Cheung, Nancy Zeltsmann, Ney Rosauro, Jojo Mayer, Marco Minnemann, Paolo Cimmino, Jeff Queen, Norbert Schmitt-Lauxmann i mnogi drugi.

 

Najistaknutiju nagradu dobio je 2013. od strane Yamaha Music Foundation Europe (YMFE) za najbolje mlade perkusioniste u Evropi.

 

Krajem 2022.godine organizuje turneju, podržanu od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, sa studentima Akademije umetnosti u Novom Sadu i profesorom Nebojšom Živkovićem u 7 gradova Srbije sa ciljem promocije udaračkih instrumenata.

 

Trenutno je zaposlen na Akademiji umetnosti u Novom Sadu kao Viši stručni saradnik na predmetu „Udaraljke“ i као Profesor Udaraljki u muzičkoj školi „Isidor Bajić“ u Novom Sadu.