Izložba slika Jelene Vragović iz ciklusa  „Carevo novo odelo“ predstaviće se zrenjaninskoj publici u okviru programa vizuelnih umetnosti Kulturnog centra Zrenjanina. Celina sadrži oko 18  radova muškog akta sa kojom autorka promoviše klasično slikarstvo na savremen način. Prema navodima autorke osim slikarske vrednosti izložba prikazuje  i muškarca u aktuelnom društvenom trenutku. Svečano otvaranje  zakazano je u izložbenom salonu Kulturnog centra u četvrtak, 9. novembra u 19 časova.

 

O svojoj slikarskoj celini autorka je navela sledeće:

„Projekat, ciklus  slika  muškog akta „Carevo novo odelo“, promoviše klasičan slikarski čin na savremeni način.  Koncept projekta je da se prikaže, osim slikarske vrednosti, muškarac u aktuelnom društvenom trenutku. Savremeni svet donosi sve više novih izazova, zahteva i očekivanja od nas, što današnjicu često čini neizvesnom, opasnom, što donosi usamljenost, otuđenost i nesigurnost. Nije neobično da se u pokušaju odgovora na zahteve uzburkane stvarnosti  remeti samopouzdanje, greši se u samoproceni, luta se u traženju svog mesta i svrhe. Tako, i iskonska uloga muškarca, sa utvrđenim pravilima i poznatim modelima  ponašanja postaje prevaziđena, a uloga nejasna.  Dileme koje donosi , vrli novi svet, prikazala sam slikama na kojima su figure u različitim grčevitim položajima, u traženju, borbi, ili pak, u položajima koji ukazuju na nesigurnost i potrebu za zaštitom. «Carevo novo odelo» govori o odnosu nas samih prema društvu, pokazujući podjednako otvorenost, poverenje i naivnost.

Ovim projektom nameravam  da naglasim  lepotu muškog tela, slikarstva, da personifikujem čoveka.“

 

Jelena Vragović rođena je u Vršcu 1973. godine. Članica je ULUS-a. Samostalno  je izlagala u Beogradu, Vršcu, Pančevu i Nišu. Učesnica je briojnih kolektivnih  žiriranih  izložbi i likovnih kolonija u zemlji i inostranstvu. Njen likovni opus obuhvata pejzažno i figuralno slikarstvo. Dobitnica je više nagrada i priznanja od kojih se ističe nagrada na izložbi minijatura “VoVa“mini Art Balaton, Mađarska 2011. Članica je Mense. Živi i radi u Vršcu.

 

Izložba će biti otvorena do 21. novembra svakog dana od 8 do 20 časova.