Photo by Andrea Piacquadio Pexel

Ako ste na početku svoje karijere ili želite da promenite svoju poziciju ili oblast rada, nije neobično imati malo ili nimalo iskustva. Ako želite da pronađete posao bez problema, potrebno je da koristite posebne tehnike koje će vam omogućiti da pokažete profesionalne sposobnosti i veštine. Tako će poslodavac shvatiti da ste vi najbolji kandidat za poziciju, bez obzira na vaše iskustvo.

Nije važno da li ste diplomac fakulteta ili samo želite da promenite posao. Postoje načini da nadoknadite nedostatak iskustva. Zajedno sa stručnjacima sa sajta za traženje posla Jooble, sastavili smo listu koraka kako biste dobili posao koji želite.

Fokusirajte se na veštine

Ako menjate karijeru, interpersonalne veštine su neke od najtraženijih. Možete uključiti sledeće u svoj CV:

  • obraćanje pažnje na detalje;
  • organizacione veštine;
  • interpersonalne veštine;
  • kreativnost;
  • liderstvo;
  • fleksibilnost i aktivnost;
  • sposobnost rada u timu.

Ako nemate iskustva, spomenite svoje druge veštine, volonterski rad i vanškolske aktivnosti. Sa ovim iskustvom u vašem CV-u, moći ćete da pokažete svoje soft veštine. Inače, bez obzira na vaše veštine i iskustvo, koristeći sajt Jooble, možete pokušati da pronađete posao u Čačku, Beogradu, Nišu, Novom Sadu i drugim gradovima u Srbiji.

Razvijajte mrežu kontakata

Moć umrežavanja sa drugima koji rade u željenom polju može biti korisno. Povežite se sa stručnjacima u određenoj oblasti putem društvenih mreža ili e-maila i pitajte o mogućnosti telefonske konsultacije. Pitajte ih o njihovom poslu, direktnim odgovornostima, a ne škodi ni da zatražite savet za početnika.

Sa ovim informativnim intervjuom, možete naučiti mnogo korisnih informacija i stvoriti lične veze sa drugima u vašem izabranom profesionalnom polju. Možda nećete postati bliski sa svakom osobom s kojom razgovarate. Međutim, što je razgovor informativniji, veća je šansa da stvorite stvarne veze koje mogu dovesti do praktičnih saveta za karijeru.

Iskoristite dostupne i demokratske mogućnosti

Često morate početi od najnižeg nivoa kako biste dobili posao koji želite. Nađite posao na najnižem nivou ili poziciju stažiste. Naravno, nivo plate možda neće biti visok, ali na ovaj način možete steći ključno radno iskustvo koje ćete koristiti u svom CV-u.

Pokušajte pronaći nešto sa fleksibilnim radnim vremenom ili posao na pola radnog vremena, ako vam je apsolutno potrebna plaćena pozicija. Tako da možete raditi na više mesta – na jednom mestu da dobijete potrebno iskustvo, a na drugom da zaradite novac. Rad na dva posla istovremeno može izgledati preterano, ali ovakav dvostruki napor će se isplatiti.

Odredite svoju motivaciju

Bez radnog iskustva, potencijalni poslodavac će definitivno želeti potvrdu da želite da izgradite karijeru u toj oblasti, a ne samo da tražite mesto za zaradu. Čak i ako je plata jedan od glavnih motiva za zaposlenje, morate biti sposobni i jasno pokazati zašto vam se dopada ta određena profesija. Nema sumnje, motivacija je veoma važna.

Obavite sve zadatke sami

Ako želite da dobijete posao bez iskustva, posebno kreativan posao, morate dokazati da možete razvijati sopstvene projekte. Ako želite da postanete pisac, kreirajte autorski virtuelni resurs gde će vaši tekstovi biti objavljeni. Ako vas interesuje marketing, formirajte svoju strategiju promocije uz pomoć društvenih mreža. Ako vas privlači stolarstvo, napravite neke delove u svojoj radionici. Možete pokazati profesionalne veštine, inicijativu i kreativnost kroz svoj projekat.

Razmotrite selidbu

Potražnja za određenom profesijom mnogo zavisi od regiona. Da biste saznali koje su profesije tražene u vašem gradu, možete istražiti posao u Kruševcu ili drugim gradovima na sajtu Jooble. Proširenje vaše pretrage poslova na druge gradove i regione može značajno povećati broj potencijalnih mesta za posao na koja možete poslati svoj životopis. Naravno, selidba nije pogodna za svakoga; trebao bi  razmotriti mogućnost promene mesta boravka samo ako vam se dopada potencijalna lokacija selidbe.

Pronađite karijerni put.

Nije svaki od njih je prava linija. Možda ćete početi raditi u jednoj firmi na nižoj poziciji. Nakon toga, možda ćete morati da promenite kompaniju i malo drugačiji posao. To je sasvim normalno. Na primer, ako ste ambiciozni dizajner koji počinje kao sekretar u kancelariji brenda odeće, to je u redu. Kada dobijete taj posao, možete izgraditi bliske odnose s drugim dizajnerima, stičući iskustvo od njih.

Vratite se na obuku.

Ako je vaš novi posao potpuno nevezan za vašu specijalnost i ono što trenutno radite, razmislite o specijalizovanoj obuci u novoj oblasti. Posedovanje specijalizovane obuke pokazuje poslodavcu da ste zaista zainteresovani za izabranu oblast i pokazuje vaš potencijal.

Sastavite i pošaljite CV.

Ako niste potpuno sigurni u svoje kvalifikacije, ipak se prijavite za poziciju. To je mnogo bolje nego da ne radite ništa. Kada pošaljete svoju prijavu poslodavcu, možda ćete biti iznenađeni što ste najbolji kandidat za izabranu poziciju.

Tražite povratnu informaciju.

Ako primetite da ste već imali nekoliko intervjua, ali niste primljeni nigde, pitajte svoje ljude koji su držali intervjue zašto niste bili odgovarajući. Jednostavno možete poslati prijateljski email u kojem tražite iskrenu povratnu informaciju o sebi. Ovo je odlična opcija da saznate nešto novo o sebi i prilika da poboljšate svoj životopis kako biste poboljšali svoj položaj.

Zaključak

Pronalaženje posla bez iskustva je izvodljiv zadatak ako mu pristupite kompetentno. Možete iskoristiti naše gore navedene savete koji će vam pomoći da se predstavite kao obećavajući profesionalac.