Grad Zrenjanin je prošle godine obezbedio cisternu i poverio je na upravljanje JKP „Vodovod i kanalizacija“ Zrenjanin koje je istu napunila pijaćom vodom i postavila na gradskom trgu gde će se nalazati dok traje talas tropskih vrućina.

Prošle godine Grad Zrenjanin je putem IPA Programa prekogranične saradnje Rumunija – Srbija, koji je finansirala Evropska unija, obezbedio cisternu za pijaću vodu i poverio je na upravljanje JKP „Vodovod i kanalizacija“ Zrenjanin čime su se stvorili uslovi da možemo kada se ukaže potreba, kao što je slučaj sada dok traje talas tropskih vrućina, da omogućimo sugrađanima osveženje pijaćom vodom na javnom prostoru, što je učinjeno i prošle godine.

Proteklih dana JKP „Vodovod i kanalizacija“ Zrenjanin izvršilo je pranje i dezinfekciju cisterne, u novosadskom „Vodovodu“ izvršeno je njeno punjenje pijaćom vodom i potom je dovežena i postavljena na gradski trg, odnosno Trg Slobode, gde će se nalaziti sve dok traje talas tropskih vrućina.

Zbog visokih temperatura JKP „Vodovod i kanalizacija“ će svakih par dana vršiti pražnjenje preostale vode iz cisterne i puniti je pijaćom vodom u Novom Sadu, a radnici preduzeća će svakodnevno vršiti dezinfekciju slavina na cisterni, a sve u cilju da se omogući maksimalna bezbednost upotrebe vode iz cisterne

JKP „Vodovod i kanalizacija“ Zrenjanin će svaki dan vršiti dezinfekciju slavina na cisterni

(foto: arhiva JKP VIK ZR)

I pored izuzetno visokih temperatura proteklih dana i činjenice da potrošnja vode u gradu beleži maksimume, da sistemi vodosnabdevanja na izvorištu neprekidno rade u punom kapacitetu, vodosnabdevanje je stabilno i uredno i odvija se bez većih problema.

 

Meteorolozi najavljuju nastavak talasa tropskih vrućina, pa iz tog razloga naglašavamo da je i dalje na snazi apel korisnicima, i u gradu i u naseljenim mestima, da se voda troši racionalno. Racionalna potrošnja podrazumeva korišćenje vode za zadovoljenje osnovnih potreba: održavanje lične higijene, pranje veša, tuširanje, kuvanje i slično.