Zrenjanin-Novi krug tretmana sa zemlje protiv odraslih komaraca u gradu Zrenjaninu počeo je sinoć i biće, ukoliko to dozvole vremenske prilike, nastavljen večaras.

Kako navode iz novosadske „Ciklonizacije“, u okviru ovogodišnje sistematske akcije zaštite zdravlja građana od komaraca, tretmani su sinoć izvedeni na sledećim lokacijama: centar grada, Mala Amerika , zone oko bara u Bosanskoj i Contikarskoj ulici, parkovi Plankert, Cokoliget, Železnički, Putnikovo, Park mladosti, park Bagljas, Titov gaj, Karađorđev i Šećeranski park, Šumice i park na Trgu Dositeja Obradovića.

Ostali delovi grada tretmanima treba da budu obuhvaćeni večaras, a ne taerenu će biti petnaestak ekipa sa vozilima opremljenim savremenim ULV generatorima.

 

  • Činjenica je da godinu kao što je ova, kada su u pitanju meteorološki uslovi, odnosno uslovi za produkciju komaraca, ne pamtimo decenijama unazad, koliko „Ciklonizacija“ suzbija komarce. Hiperprodukcija sa kojojom smo suočeni, ne samo u Vojvodini i Beogradu i Srbiji, nego i u okolnim zemljama poput Hrvatske, Mađarske i Rumunije, je na nivou elementarne nepogode. Građani treba da budu svesni, da je ta produkcija tolika da je, uprkos stalnim tretmanima, nemoguće brojnost komaraca dovesti do toliko niske da ih građani ni ne primete, kao što je to moguće u prosečnim godinama, navode iz Ciklonizacije.

Kako kažu, jedan od razloga je i taj što su rečni komarci dobri letači i prevaljuju bez problema više desetina kilometara. Zato smo suočeni sa komarcima koji u urabane sredine konstantno stižu sa okolnih reka i drugih ruralnih izvorišta. Ta migracija vrlo brzo poništava efekte tretmana koji se izvode i u gradskim i seoskim sredinama.

  • Dalja dinamika tretmana zavisiće i od kretanja vodostaja reka i od meteoroloških uslova. Na to treba dodati da će uskoro biti otvoren i drugi front, odnosno da će pored ovih rečnih komaraca, krenuti i značajna produkcija takozvanih urbanih ili kućnih komaraca koji su prenosioci virusa Zapadnog Nila i za očekivati je da će i borba sa ovom vrstom komaraca morati da bude intenzivna, navode iz „Ciklonizacije“.