Razbojnici BanataOktobra meseca 2014. godine u produkciji Centra za banatske studije iz Vršca i Kulturnog centra Pančeva počelo je snimanje dokumentarno igranog filma “ Razbojnici Banata“.

Ovaj veliki filmski projekat realizuje se u saradnji s mnogočlanom filmskom ekipom i predstavlja ekranizaciju dokumentarno-igrane priče o razbojnicima Banata i istorijskim, socijalnim i folklornim segmentima naše kulture. Sakupljajući brojne podatke o ovim zanimljivim likovima došli su na ideju da okom kamere ovekoveče njihovo postojanje i tako učine da se buduća publika upozna sa njima.

Hronološki prateći periode u kojima su živeli i “harali” tadašnjim Banatom, ovaj film će obuhvatati četiri autentične priče smeštene u različitim istorijskim periodima od kraja 18. do početka 20. veka. Do sada su urađene dve priče čija su snimanja realizovana na lokacijama grada Pančeva,  Vršca, Deliblatskoj Peščari  i mnogim drugim mestima.

Sledeća, treća, “zrenjaninska” filmska priča oživeće lik čuvenog Marinka Perića, zvanog “Marijaš”. Ovaj ozoglašeni razbojnik, rodom iz Melenaca, bio je poznat stanovništvu i vlastima severnog, centralnog i rumunskog dela Banata. Kao i svi naši filmski junaci i Perić je imao veoma zanimljivu biografiju vrednu naučnog istraživanja i filmske ekranizacije.

Snimanje ove priče biće realizovano na teritoriji Opštine Zrenjanin uz podršku Grada Zrenjanina, njegovih institucija i uz saradnju sa Narodnim Pozorištem “Toša Jovanović”. Početak ovog filmskog rada očekuje se u junu mesecu a predviđeno je da se snimanja obavljaju na lokacijala u gradu Zrenjaninu, Melencima, Elemiru i njihovoj okolini.

U dosadašnjoj glumačkoj podeli učestvovali su sledeći profesionalni glumci: Mladen Sovilj, Branislav Platiša, Milenko Pavlov, Miroslav Žužić, Dimitrije Ilić, Petar Damjanović, Marina Vodeničar, Katarina Stojanović, Konstantin Spasojević, Mladen Vuković, Aleksandra Rukavina i dr. U daljim nastavcima snimanja filma planirana su učešća novih profesionalnih i amaterskih glumaca.

Ostalu ekipu filma čine: Mirča Maran – scenarista, Ivan Rakidžić – reditelj i montažer filma, Simon Đarmati – saradnik na scenariju, Vladimir Protić – producent, Dragan Veselić – snimatelj, Ljudmila Šajtinac – asistent režije i stručni konsultant, Svetlana Zojkić – scenograf i kostimograf, Ivana Mitrović – organizator, Sorin Boljanac – muzički saradnik, Rozalija Križik-Tanasijević – šminka.

Film će biti prikazivan na domaćim i međunarodnim festivalima. a želja  ekipe je da se “Razbojnici Banata” emituju u vidu serije na nacionalnoj televiziji za šta već postoji interesovanje od strane pojedinih urednika.