DSC_1273_800_532Izložbu „U susret  jubileju: Dva veka od početka gradnje Gradske kuće“ autora Filipa Krčmara, Miodraga Grubačkog i Aleksandra Blanuše, gradonačelnik Čedomir Janjić zajedno sa direktoricom „Istorijskog arhiva Zrenjanin“ Ružicom Cvetić , otvorio je večeras na Trgu slobode. Pored sugrađana koji su ustupili svoje fotografije za ovu izložbu, postavka sadrži i retke fotografije Istorijskog arhiva Zrenjanina i Muzeja istorije Jugoslavije.

DSC_1295_800_532– Čast mi je da Vam se u ime Istorijskog arhiva Zrenjanina obratim i  zahvalim to što ste danas ovde na otvaranju izložbe „U susret jubileju: Dva veka od gradnje gradske kuće“. U aprilu 2011. godine Zrenjaninski  arhiv je uradio pionirski posao priredivši izložbu u Gradkoj kući koja je tom prilikom dobila novi nadimak „Stara dama neprolaznog sjaja“. Danas pet godina kasnije ponovo razgovaramo o istoj temi, ali to činimo na drugačiji način, saznanja su nam nova, povod je različit, a način obraćanja zainteresovanoj publici uveliko drugačiji i inovativniji. Ovoga puta izložba o „Staroj dami“ ima višestruki značaj za ustanovu kulture na čijem se čelu nalazim. Učešćem u njenoj pripremi angažovanjem svojih resorsa i posezanjem za gradjom svojih fondova i zbirki, Istorijski arhiv Zrenjanin odužuje svoj dug monomentalnom zdanju u kom živi i radi više od šest  i po decenija, istovremeno skreće pažnju svojim sugrađanima da dugovečnost ovog zdanja njegovu bogatu istoriju, raskošnu estetiku i činjenicu da zrenjaninci mogu sa punim pravom da budu ponosni na ovaj biser svoje graditeljske i kulturno istorijske baštine. Ovom izložbom ujedno ispunjavamo i svoju misiju – čuvanje istorijskog pamćenja, podsećajući na dva veka od kako je započelo zidanje  nekadašnje županijske palate, već i godine u  kojoj ćemo biti u prilici da obeležimo i sedam decenija od osnivanje Istorijskog arhiva Zrenjanina. Ova okolnost samo još više ističe simboličnu isprepletenost sudbina Gradske kuće i Istorijskog arhiva. Nastojući da se uklope u gradski prostor i okvire  izložbe naši saradnici opredelili su se za krajnje  jednostavan koncept.
DSC_1281_800_532Na prvih devet panova je kroz stare razglednice i fotografije Istorijskog arhiva prikazan istorijat Gradske kuće, na preostalih šest nalaze se noviji snimci pomoću kojih će naši sugrađani moći da se bliže upoznaju sa njenim enterijerom kao i bogatstvom koje krije Gradska bašta. Ovom prilikom se zahvaljujemo Muzeju istorije Jugoslavije na ustupljenom materijalu za potrebe izložbe , kao i kabinetu gradonačelnika na samoj pripremi i organizaciji – na otvaranju izložbe rekla je Ružica Cvetić, direktorka Istorijskog arhiva Zrenjanin.
– Veliko je zadovoljstvo što imam  priliku da se nalazim na čelu administracije koja obeležava jedan ovakav veliki jubilej. Trudimo se da održimo ovu zgradu autentičnom kako je bila i pre dosta godina i mogu da Vam kažem da ćemo krajem godine renovirati biser ove  zgrade – Baroknu salu- rekao je Čedomir Janjić.