csc_1456_800_532Zrenjanin- Na redovnoj konferenciji za medije Gradskog odbora Demokratske stranke u Zrenjaninu, odbornica Alisa Kockar zapitala je prisutne šta to vlast krije od građana: „Na kraju druge sednice Skupštine grada, koja je održana u junu mesecu, prvi put sam postavila odbornička pitanja o izgradnji fabrike vode.

Stvar je relativno jednostavna i jasna. Izgradnja kasni, grad je oštećen, a niko ne reaguje i ne pušta menice. Zašto? U odgovoru sam dobila samo informaciju da menice nisu dogovoreno sredstvo obeštećenja. Na kraju treće sednice Skupštine grada, koja je održana u julu mesecu, ponovo postavljam pitanja. Dobro, ako nisu dogovorene menice, šta jeste? I zašto nije upotrebljeno? Ko je odgovoran? Međutim, ovog puta ne dobijam odgovor.“
Pred četvrtu sednicu Skupštine, demokrate su usmeno dobile odgovor kako je problem bio u utvrđivanju nadležnosti stručnih službi, odnosno, dogovaranja ko treba i ko može da da odgovore. Rekoše kako je problem rešen i da odgovori stižu uskoro. Za svaki slučaj, celu procedura je ponovljena i na kraju četvrte sednice, održane 13. septembra. Ipak, odgovor i dalje ne stiže.

Dakle, šta je to što vlast krije? Nedavno su se hvalili kako je oprema za izgradnju fabrike vode konačno stigla u Zrenjanin i kako će sad sve da teče po planu. Ako je sve u redu, u čemu je onda problem da se dostavi informacija koja se nalazi u ugovoru za Grupom Zilio? I to ne traje dan ili dva, možda celu nedelju, već tri meseca. Pošto ne postoji adekvatan pravni lek za neodgovaranje na odbornička pitanja, suštinski isto pitanje postavljeno je i po četvrti put, ali ovog puta u obliku zahteva za dostavljanje informacije od javnog značaja. Alisa Kockar je zatražila i da joj se omogući uvid u tekst ugovora. Sada je vlast dužna da u roku propisanim zakonom dostavi sve i omogući uvid.

„Šteta je što nema mogućnosti za dobrovoljnu saradnju između pozicije i opozicije, čak ni kada su osnovne potrebe građana na dnevnom redu, i što se samo snagom zakona možda može nešto učiniti. Ali situacija jeste takva i mi ćemo se prilagoditi jer… Vlast ne sme da krije informacije od građana,“ zaključila je Alisa Kockar.