alisa_800_479„Juče se dogodilo nešto neverovatno, za šta ne mogu i ne želim da nađem opravdanje. Pre no što Vam ispričam o čemu je reč, volela bih da Vam kažem šta stoji iza toga, kako ne bismo donosili prebrze zaključke i krivce tražili na pogrešnom mestu,“ reči su kojima je odbornica Alisa Kockar započela redovnu konferenciju Demokratske stranke u Zrenjaninu.

 

 

imag7028_800_427U avgustu mesecu se u evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje nalazilo 17.917 osoba. Pregled najtraženijih zanimanja u okviru sedmog stepena stručne spreme govori da se doktor medicine nalazi tek na šestom mestu, sa svega 22 slobodna mesta za zapošljavanje. Na nivou cele države. Nemojte da zaboravite da nisu svi nezaposleni u evidenciji. Naprotiv.

zdravstvo_800_399Više od 65.000 lica je samo u avgustu odjavljeno, od čega se 1/3 nije zaposlila, a 1/3 je dobila privremene i povremene poslove. Razna istraživanja, čije smo rezultate mogli da čujemo u medijima, kažu kako je 50% lekara pred penzijom, a 1.000 lekara godišnje, posebno mladih, napusti državu Srbiju i uputi se ka Nemačkoj i drugim državama gde ne samo da dobije posao, nego ima i 7 puta veću platu nego ovde. Sa medicinskog fakulteta nam čak poručuju i da ćemo zbog svega toga vrlo brzo ostati bez lekara i da nećemo imati ko da nas leči, iako zvanično školujemo dovoljan broj lekara. Samo ih ne zapošljavamo. Postoji li nešto što je važnije i hitnije od obezbeđivanja zdravstvene zaštite?

Potom je Alisa Kockar pojasnila šta se to dogodilo u utorak: „Na početku druge smene je u našem školskom dispanzeru roditeljima sa decom saopšteno kako oni čiji izabrani lekari ne rade u drugoj smeni neće biti pregledani jer nema kapaciteta za tako nešto. Rekoše kako će primiti samo hitne slučajeve, a ostali nek dođu onda kada njihov lekar radi. I da se ne drami – ako dete ima 38 temperaturu, dajte mu febricet i dođite u tom nekom drugom terminu.“ Naravno, pojedini roditelji su se pobunili jer su došli u „pravo vreme“, iako njihovo dete nije biralo u kojoj smeni će se razboleti, ali nisu stigli na red. Čekali su od ranog jutra, nisu stigli na red u celoj smeni.

Prema popisu iz 2011, u Zrenjaninu živi oko 15.000 dece koja su u školskom uzrastu. A koliko lekara ih leči? Dvoje u prepodnevnoj i dvoje u poslepodnevnoj smeni. Da li je realno da sve mogu da postignu sami? Teško. Isti problemi muče i druge ustanove, a posebno zdravstvene stanice. Četvrta zdravstvena stanica već godinama traži da se zaposli četvrti lekar jer je neophodan, ali pozitivnog odgovora nema. I čini se da ga u skorije vreme neće ni biti.

„Jeste da su ingerencije lokalne samouprave relativno male u ovoj oblasti, ali su na poslednjoj sednici Skupštine imenovani članovi upravnog i nadzornog odbora Doma zdravlja. To su ljudi, koji zajedno sa najvišim funkcionerima našeg grada, imaju najveću odgovornost za funkcionisanje zdravstvenog sistema u Zrenjaninu. Njihov posao je da nađu način da zaposle nove lekare ili da dignu toliku galamu da i država reguje. Ako to ne rade… Sve je jasno,“ završila je odbornica.