miroslav-kalanj-2_797_600Politika-Ako izuzmemo topla obećanja Gradonačelnika* o svetloj budućnosti našega grada, očekuje nas zasigurno duga i hladna zima.

Svi oni koji se greju na sistem daljinskog grejanja u Zrenjaninu verovatno već preventivno zavrću slavine na radijatorima, jer nikada se ne zna koliko račun će stići, lutrija je to postala prava, samo što se u ovom slučaju baš niko ne raduje „sedmici“. Svi oni građani koji su uspeli da se „otkače“ sa gradske toplane bi mogli da budu svrstani u red srećnika, osim ako se  izuzme onaj deo računa koji se mora platiti jer nas „komšija greje“!

Sve u svemu, i posle godinu dana insistiranja Demokratske stranke da se problem reši i skupljenih par hiljada potpisa, gradska vlast je samo malo umanjila račune za grejanje i to bi bilo to. Ništa se suštinski nije promenilo. Da li je to zato što ne postoji politička volja vladajuće koalicije, ili je nešto drugo u pitanju, zaista ne znam. Ali jedno je sigurno: za korisnike daljinskog grejanja zima će biti duga i hladna. I skupa.

Ličnog sam stava da su kalorimetri odlična stvar, jer svaki korisnik može da odredi koliko će se grejati i na taj način sebi da „podesi“ iznos računa. Koliko se potroši, toliko se plati. Ali pre kalorimetara je bilo potrebno srediti nekoliko „sitnica“ kao što je subvencionisanje izolacije zgrada jer je većina stambenih zgrada u Zrenjaninu izgrađena u doba kada je fića bio nacionalno vozilo, kad se o izolaciji nije vodilo računa. Nije mi jasno kako pre sprovođenja ideje uvođenja kalorimetara niko nije prošetao do susedne Rumunije i prepisao sistem gde se posvećuje velika pažnja energetskoj efikasnosti. Kod komšija se izolovanje zgrade i promena prozora plaća delom iz republičkog budžeta, delom iz sredstava EU, delom iz sredstava lokalne samouprave, a delom troškove snose stanari. Kada se ovaj model sprovede, postavljanje kalorimetara vodi ka uštedama u kućnom budžetu, a ne kao kod nas u bankrot.

S druge strane, fiksni deo koji plaćaju građani Zrenjanina je nesrazmerno velik. Davno sam slušao predavanja iz termodinamike, pa možda pravim neku računsku grešku gde nikako ne mogu da dođem do opravdanosti velikog fiksnog dela. Ili su lokalni stručnjaci koristili neki drugi drugi obrazac ili su cenu množili sa  „ugradnim“ koeficijentom!?

Naravno da ne smemo da zaboravimo da je postavka i očitavanje kalorimetara povereno firmi sa kojom građani nemaju sklopljen ugovor, te da cena koštanja kalorimetara prevazilazi tržišnu vrednost. Možda ni to neko nije znao da izračuna, pa su bratski prepustili partnerima.

Bilo kako bilo, cena je paprena, ponaročito za ovako velika zrenjaninska primanja. Građanima ostaje samo da ih greju topla Gradonačelnikova* obećanja, jer JP „Gradska toplana“ očigledno neće -rekao je Miroslav Kalanj, Dipl. inž. tehnologije, Odbornik.