voja-brajovic-i-sergej-trifunovic_800x533Zrenjanin- Portal ZRklik i Kulturni centar Zrenjanin poklanjaju jednom čitaocu kartu za pozorišnu predstavu “Voz”,u kojoj igraju Sergej Trifunović i Voja Brajović, koja će biti izvedena u petak, 21. oktobra, u 20 časova, u Kulturnom centru.

Da biste učestvovali u nagradnoj igri potrebno je da, ukoliko to do sada niste učinili, lajkujete Fejsbuk stranicu portala zrklik.rs, a zatim da ovaj tekst podelite sa našeg na vaš Facebook profil pod opcijom javno (public). Ime dobitnika objavićemo sutra.

O predstavi:

Predstava „Voz“ je adaptacija teksta „The Sunset Limited“ Kormaka Makartija, savremenog američkog pisca, koji je rođen u Roud Ajlendu, a odrastao u Tenesiju. Autor je desetak romana i dobitnik Pulicerove nagrade, Američke književne nagrade i Nagrade američkog kruga književnih kritičara. Na našem jeziku dostupna su četiri romana ovog sjajnog pisca: „Put“, „Nema zemlje za starce“, „Krvavi meridijan“ i „Svi ti lepi konji“. The Sunset Limited je drama napisana 2006. godine, a prvo izvođenje je imala iste godine u Steppenwolf Theatre u Čikagu. Istoimeni film je snimljen 2011. godine sa Samjuelom L. Džeksonom i Tomijem Lijem Džonsom. Film snimljen prema delu „Nema zemlje za starce“ osvojio je četiri Oskara,  a ekranizovan je i roman „Put“ ovog autora.

Za potrebe predstave „Voz“, tekst sa engleskog jezika su preveli Milica Mihajlović i Branislav Mihajlović. Adaptaciju i režiju teksta uradio je Vojislav Brajović, koji u predstavi i glumi zajedno sa Sergejem Trifunovićem.

U predstavi se pojavljuju samo dva bezimena lika Crni i Beli (prema njihovoj boji kože). Van scene, a pre nego što započne sama predstava, Crni spašava Belog da se ne baci pod voz i odvodi ga u svoj stan, gde se i cela akcija odigrava. Crni je bivši osuđenik i hrišćanin, dok je Beli ateista i profesor. Oni raspravljaju o ljudskoj patnji, o tome zašto i da li treba živeti, o razlozima zašto je Beli pokušao samoubistvo. Predstava ne nudi jednostavne odgovore na pitanja, ona publiku podstiče da i sama razmišlja, da bude aktivan učesnik, da dođe do svojih odgovora.

voja-brajovic_800x533O predstavi je Voja Brajović rekao: „Inspirisan delom Kormaka Makartija, jedino što želim ovom predstavom je, da izazovem kritički odnos i svest o tome kuda ovaj svet ide. I naravno, pre svega, čovekoljublje, koje ima veliku moć da spreči propast civilizacije. Po mom mišljenju, najbolji lek za čoveka i njegovo najjače oružje je kultura, čiji su najvažniji segmenti umetnost i reč.“

 

 

sergej-trifunovic_400x600 Sergej Trifunović je rekao o predstavi: „Ovo nije pozorišna predstava. Ovo je nešto sa čime ćemo se svi mi, sudarati do kraja života, tog voza bez konduktera, kome se početna, krajnja i usputne stanice, ne mogu znati.“