logo-demokratska-stranka_800_600Nadležnosti Saveta mesnih zajednica svedene su na minimum – autonomija mesnih zajednica gotovo da više i ne postoji. Počevši od neraspolaganja sopstvenim sredstvima kao što su „rudna renta“ ili novac od licitacije polјoprivredhog zemlјišta u državnom vlasništvu, pa do zamene sijalica ulične rasvete koja mora da bude propraćena lancom zahteva i odobrenja da bi na kraju deo naselјa dočekao ekipu koja će zameniti pregorelu svetilјku.

Pored svega toga, mi i dalјe imamo situaciju da se izbori za Savete politizuju, iako je zakonom definisano da na ovim izborima ne učestvuju političke partije, već građani. Zato se danas nalazimo u istoj situaciji kao i pre malo više od godinu dana kada su na predizborne letke stavlјane fotografije lidera vladajuće stranke.

Dragi sugrađani, neće ni Aleksandar Vučić, niti „plavi“, „crveni“ ili pak „žuti“ voditi jednu mesnu zajednicu i brinuti o problemima koji je tište, već savesne i dobre komšije. Na izborima za Savete i Nadzorne odbore mesnih zajednica se glasa sa čoveka, za Ime i Prezime; glasa se za poznanika, komšiju, prijatelјa. Za onog za koga znate da će moći da se izbori za vaša prava. Nemojte dozvoliti da vas bilo ko obmane pričom da mora postojati „vertikalna“ povezanost vlasti. Ne mora, jer će se za ispunjenje vaših potreba najbolјe izboriti neko koga lično poznajete i kome se možete obratiti za pomoć kada god vam je potrebna. Onaj ili ona za koga budete glasali 4. decembra treba da bude osoba koja će svojim radom opravdati vaše poverenje i imati snage da se bori za prava svojih sugrađana, a ne neko ko je lojalan vladajućoj strukturi u gradu. Takvi, osim praznih obećanja, Vam neće doneti ništa.

S druge strane, izbori moraju da prođu u fer i demokratskoj atmosferi, bez pritisaka sa strane, bez autobusa punih „volontera“ koji su došli da pomognu i bez stranačkih aktivista koji će po vašem komšiluku lobirati za njihove kandidate. Stoga pozivam sve učesnike predstojećih izbora za Savete i Nadzorne odbore mesnih zajednica da svojim delovanjem učine da izbori prođu bez neregularnosti i da budu slika dobrih komšijskih odnosa, a ne stranačkih trvenja!

Demokratska stranka neće, kao što to zakon i nalaže, učestvovati u izborima za Savete i Nadzorne odbore mesnih zajednica, ali podržava sve svoje simpatizere, članove i glasače koji su kandidati i koji svojim delovanjem žele da pomognu zajednici iz koje potiču. Pratiće izbore i tražiti fer plej i to je sve.

Dragi sugrađani, glasajte za komšije za koje znate da će odgovorno postupati sa poverenjem koje mu ukažete!

Miroslav Kalanj
odbornik i član Saveta MZ Perlez