bed-sleep-rest-girl_800_533Većina ljudi ima brojne rituale i navike kada treba da ustanu iz kreveta, ali često radimo neke stvari potpuno pogrešno.

Evo i nekoliko stvari koje ne bi trebalo  raditi odmah po buđenju:

1) Ne pritiskati „snooze“ na alarmu. Stručnjaci za kvalitetan san kažu da to nije dobra ideja, jer ćete samo ponovo zaspati i zatim ćete opet morati da se naglo probudite. Rezultat? Osećate se umorno i bezvoljno.

2) Nemojte ostati sklupčani u krevetu. Bolje se protegnite u ležećem položaju. Što bolje istegnete mišiće to ćete se bolje osećati, a rešićete se i dela stresa uoči početka novog radnog dana.

3) Ne proveravajte e-mail čim se probudite. Umesto toga dan počnite pozitivnim mislima i planovima za ostatak dana.

4) Nemojte zaboraviti da namestite krevet. Verovali ili ne, stručnjaci ovu jednostavnu naviku povezuju s produktivnošću koja sledi u ostatku dana.

pexels-photo_800_5325) Nemojte odmah posegnuti za šoljicom kafe. Između 8 i 9 sati ujutro, kažu eksperti, ljudsko telo proizvodi veće količine hormona kortizola, koji reguliše količinu energije u organizmu. Ako popijete kafu pre 9.30, smanjićete proizvodnju kortizola i automatski imati manje energije.

6) Ako možete, probudite se u zoru ili kasnije, a ne dok je napolju još mrak. To je važno zbog „biloškog sata“ koji se lako poremeti ustajanjem pre svitanja. Ako je napolju još mračno kada se ustajete, upalite svetla u stanu i razgrnite zastore u iščekivanju dnevne svetlosti.

7) Pripazite na svoje jutarnje navike. Prema istraživanjima, ujutro je naša snaga volje najslabija, stoga su navike koje imamo najbitnije. Ustati na vreme, doručkovati i spremiti se za izlazak u „automatskom modu“ sačuvaće vam energiju za ostatak dana.