alisa_800_479Politika- Šesta sednica Skupštine zakazana je za 29. novembar. Vlast je dočekala poslednji trenutak da se zaista pozabavi problemom javnih preduzeća i sad planira da taj posao na brzinu završi. Ipak, da za građane Zrenjanina postoje važnije teme, pokazuju reakcije na naše poslednje obraćanje u skupštini i konferenciju. Više reakcija pristiglo nam je iz čak pet mesnih zajednica, uključujući Žarko Zrenjanin, Ečku, dve na Bagljašu i Perlez.

Ljude pre svega zanima ono što ih muči svakoga dana, a čini se da vlast vrlo malo mari za to. Toliko je problema koji bi uz malo truda i ulaganja mogli da budu rešeni, ali je nekako uvek nešto drugo preče. Prioriteti građana moraju da počnu da se preklapaju sa prioritetima vlasti. Odbornica Alisa Kockar ponudila je nekoliko primera.

Zamislite da su parkinzi između zgrada uređeni. Ne mislim ni na šta isuviše komplikovano, samo da se linije iscrtaju, okolina sredi i prostor proširi tamo gde je to moguće. Da subotom može da se stigne na pijacu bez gužve, a radnim danom da se parkira ispred zgrade i u večernjim satima. Zamislite da dovoljno policajaca brine o vašoj bezbednosti i ima dovoljno sredstava da vas zaštiti.

Mislim samo na sistem koji funkcioniše, pa makar i nakon nanesene štete. Ne samo da vas neko pita šta se desilo, nego i da uhvati počinioce. Zamislite da teški kamioni ne prolaze gradom, kuda vi šetate i vozite, već obilaznicom oko grada. Možda čak i da su kuće u prometnim ulicama poput Žarka Zrenjanina zaštićene pojasom zelenila i drveća duž celog puta, sa obe strane. Zamislite da vaša ulica nije u potpunom mraku. Da možete da šetate i trčite ulicom i noću, bez straha. I da se u blizini nalazi igralište za decu koje je u isto vreme i uređeno i osvetljeno. Zamislite da čim postane toplije možete da stignete i biciklom na posao u industrijskoj zoni Bagljaš jer su biciklističke staze završene i bezbedne.
„Za pretvaranje svih ovih ideja u stvarnost, neophodna je samo jedna stvar: da zamislite političare koji brinu o građanima i o nasleđu koje ostavljaju iza sebe. To je već naučna fantastika, zar ne? To je nešto što će nama biti prioritet tog 29. novembra,“ zaključila je odbornica Alisa Kockar.