field-1126598_1920_800_533Politika- Opšteprihvaćeno stručno mišljenje je da se setva pšenice treba obaviti u periodu od 10. do 25. oktobra, a najkasnije do 15. novembra, zbog optimalnih agrotehičkih uslova. Nakon tog roka bi trebalo izbegavati setvu ili pribeći setvi jare pšenice. To svaki paor dobro zna, vodeći se višegodišnjim iskustvom, jer samo onaj koji dobro poseje može se nadati da će dobro i požnjeti.

harvest-837671_1280_800_600Šta na to ima da kaže gradska vlast, koja još uvek nije organizovala licitaciju poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini? Da li to znači da poljoprivrednici ne treba da seju pšenicu? Kako stvari stoje, teško da će se i oranje obaviti u optimalnim uslovima na parcelama koje su predviđene za licitaciju. Ali još zanimljiviji podatak jeste taj da mi zapravo i ne znamo šta ćemo ove godine imati na licitaciji! Prema kazivanju odgovornih za organizaciju javnog nadmetanja, ono kasni jer su ih iz Ministarstva obavestili da postoji potencijalni investitor koji ima pravo prventva zakupa i kog treba sačekati, a to sve zahvaljujući zakonu o poljoprivrednom zemljištu koji smo kritikovali i ranije!

Sve ovo zapravo predstavlja uvod u potencijalni dolazak stranog „investitora“ koji će po povlašćenim uslovima dobiti naše obradivo zemljište na korišćenje na period i do 30 godina. Za to vreme će se naši domaći paori nadmetati za mrvice zemljišta koji njima ostanu i to na period od godinu dana. Kakva je onda perspektiva naših poljoprivrednika kada im vlast gotovo otvoreno kaže da treba da se sklone jer dolazi jači? Država, u ovom slučaju grad, valjda treba da zaštiti prava slabijeg, domaćeg poljoprivrednika. Po svemu sudeći, perspektiva poljoprivrednika gotovo je nikakva.
Stoga, ako volite domaće čvarke i slaninu, iskoristite priliku dok još postoje kod nas u Zrenjaninu. Ako se naša gradska vlast bude pitala, biće kao i u poznatoj pesmi: „Al’ se nekad dobro jelo…“, a onda će vlast pokloniti naše obradivo zemljište i nama će ostati samo zemlja iz saksije!- rekao je Miroslav Kalanj, odbornik.