Politika- Cena goriva na benzinskim pumpama direktno utiče na standard građana. Cena goriva ne utiče samo na cenu prevoza putnika u saobraćaju, već utiče na cenu skoro svih životnih namirnica, jer sve one moraju da se transportuju od proizvođača do prodajnih mesta. Cena goriva utiče na cenu poljoprivrednih proizvoda, odnosno konkurentnost domaćih poljoprivrednih proizvođača.

U konačnoj ceni goriva, cena energenta (benzina i dizela) utiče kod motornog benzina sa svega 42%, a kod dizela 40.5%. Sve ostalo su zahvatanja države kroz naknade, akcize i PDV.

Cena goriva po pravilu je rasla kada je rasla cena sirove nafte na svetskoj berzi, ali se zato skoro nikada nije snižavala kada je cena sirove nafte na berzi padala. Imali smo čak slučaj predprošle zime da je cena goriva porasla zbog zaleđenog dunava (nemogućnosti rečnog transporta), odnosno skupljeg drumskog transporta ali se nakon otapanja leda cena nikada nije vratila.

Kada uporedimo cene goriva u okruženju možemo da zaklučimo sledeće:

1. Srbija posle Albanije ima naskuplje dizel gorivo.
2. Cena motornog benzina neznatno je viša u zemljama koje imaju viši standard od Srbije osim Albanije.

U Sloveniji za prosečnu platu može da se kupi 786 litara benzina, u Hrvatskoj 575, u Crnoj Gori 363. U Srbiji za zvaničnu prosečnu platu može da se kupi manje od 325 litara benzina.

U razvijenim zapadnim zemljama u kojima za prosečnu platu može da se kupi preko 1000 litara benzina počeli su protesti protiv državnih politika formiranja cene goriva nakon nedavnog poskupljenja. Protesti su otpočeli i u zemljama u okruženju. Ako smatrate da Srbija mora da koriguje cenovnu politiku i kroz cenu goriva omogući bolji standard svojih građana, pridružite se protestima koji kod nas počinju u petak 8.6.2018.

U Zrenjaninu grupa građana koja će mirnim protestom svojim vozilima blokirati saobraćaj na sat vremena okupiće se u 16h na parkingu ispred Kristalne dvorane pored fudbalskog stadiona.

Cene motornog benzina

Cene dizela

Grčka 1,54 €

Albanija 1,42 €

Hrvatska 1,45 €

Srbija 1,36 €

Albanija 1,42 €

Hrvatska 1,36 €

Crna Gora 1,41 €

Grčka 1,31 €

Slovenija 1,35 €

Sloveija 1,3 €

Srbija 1,29 €

Crna Gora 1,3 €

Mađarska 1,21 €

Mađarska 1,27 €

Rumunija 1,2 €

Rumunija 1,25 €

Makedonija 1,19 €

Bugarska 1,14 €

Bugarska 1,13 €

Bosna i Hercegovina 1,07 €

Bosna i Hercegovina 1,09 €

Makedonija 1,05 €

Dosta je bilo Zrenjanin